Svět zná jablečný ocet již přes 10 000 let. Hippokrates ho předepisoval na kašel a nachlazení a Kryštof Kolumbus jej vozil na lodích jako prevenci kurdějí. Pojďme si připomenout, čím je tak výjimečný a proč by neměl chybět ve vaší domácnosti.

V tomto článku se dozvíte: 

  • Čím „ošklivější“, tím blahodárnější. 
  • #5 důvodů, proč je jablečný ocet prospěšný pro zdraví

 

Prastarý jablečný ocet v moderním světě

Po staletí je označován za zázračný elixír mládí, ale ne každý z nás se s jeho benefity skutečně seznámí. Syrová, přírodní podoba jablečného octa totiž z obchodů téměř vymizela. Prodejci reagují na fakt, že spotřebitelé nakupují převážně očima a nefiltrovaný jablečný ocet s kalnou usazeninou na dně nevypadá zrovna lákavě. Kdo však nefiltrovaný, nepasterizovaný, „živý“ ocet zná, tak ví, že na první pohled je sice nehezký, ale o to blahodárnější!

Kvalita se vyplatí

Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých rozdrcených jablek, kdy se za pomocí bakterií typu Acetobacter kvasí jablečné cukry na alkohol a alkohol zase na kyselinu octovou. Čistě čirý a pro komerční prodej atraktivní ocet se získává následným odfiltrováním „všeho, kromě kyseliny octové”, zatímco nefiltrovaný ocet zůstává tak, jak je a stále „žije”. Má svou mateční kulturu plnou prospěšných bakterií, která ustavičně pracuje, zraje a rozrůstá se. Přítomnost mateční kultury značí, že ocet obsahuje kromě kyseliny octové a probiotických bakterií i veškeré enzymy, vitamíny a minerály z jablek.

A proto, pokud máte možnost, volte při nákupu jablečného octa raději ten nefiltrovaný a nepasterizovaný, jehož účinky využívaly celé generace našich předků.

BIO a RAW jablečný ocet s mateční kulturou pro vás v Goodie máme!

nefiltrovany-jablecny-ocet-goodie
JABLEČNÝ OCET 500 ML
Stále zrající jablečný ocet se vyrábí bez jakýchkoliv přídatných látek, pouze přirozeným kvašením jablek z ekologicky čisté české produkce. Jako bonus má i přirozeně neomezenou trvanlivost!
 

Pojďme si představit všechny ty blahodárné a vědou potvrzené účinky nefiltrovaného jablečného octa!

#1 PROBIOTIKA PRO LEPŠÍ TRÁVENÍ A ZAŽÍVÁNÍ 

Stejně jako ostatní fermentované potraviny (kefír, kombucha, tempeh, natto…) je i nefiltrovaný jablečný ocet plný zdraví prospěšných probiotik a proto má pozitivní vliv na rovnováhu střevního mikrobiomu. 

Díky antimikrobiálním vlastnostem také efektivně léčí bakteriální infekce trávicí soustavy (E. coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans…) a poskytuje úlevu při bolestech žaludku a pálení žáhy [1].

#2 REGULACE HLADINY CUKRU V KRVI

Nefiltrovaný jablečný ocet pomáhá předcházet prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi po jídle plném sacharidů. V tomto směru může působit i jako rychlá první pomoc - jablečný ocet podaný ihned po konzumaci jídla s vysokým glykemickým indexem může snížit hodnotu glukózy v krvi až o 50 % [2].

Zároveň zlepšuje citlivost na inzulín, potlačuje aktivitu disacharidázy a zvyšuje koncentraci glukóza-6-fosfátu v kosterním svalstvu a to v míře, která je srovnatelná s účinky léků na bázi akarbózy nebo metforminu [2].

#3 PÉČE O KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM

Pektin přítomný v nefiltrovaném jablečném octu snižuje počet triglyceridů v krvi, čímž předchází hromadění tuku v tepnách. Současně snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a výrazně tak snižuje riziko srdečních onemocnění [3].

#4 VÝŽIVA PRO KLOUBNÍ APARÁT

Mateční kultura jablečného octa pomáhá svou antioxidační činností chránit buňky a tkáně před poškozením volnými radikály a díky značnému obsahu minerálů zároveň podporuje obnovu pevnosti kostí. Nefiltrovaný jablečný ocet tak může v některých případech mírnit příznaky degenerativních nemocí kloubního aparátu jako je revmatoidní artritida, artróza nebo osteoporóza [4].

#5 PODPORA HUBNUTÍ

Syrový jablečný ocet je skvělým pomocníkem při hubnutí. Potlačuje nadměrnou chuť k jídlu, zpomaluje vyprazdňování žaludku a tím přispívá k úbytku hmotnosti i k samotné redukci břišního tuku [5].

Jak těchto účinků dosáhnout? 

Terapeuticky je vhodná 1 polévková lžíce denně, ideálně přimíchaná do vody jako pitná kúra, kvůli silné kyselosti. Mimo to je také skvělý pro běžné využívání v kuchyni a nepřekonatelný v dochucování pokrmů. Zvýrazní chuť salátových zálivek ale i kvalitního masového vývaru. Stejně tak by neměl chybět v omáčkách a bez jablečného octa nedocílíte ani specifické chuti domácího kečupu.


ZAJÍMAVOST: Jablečný ocet má i spoustu kosmetických výhod a účinků. Obnovuje přirozené pH pokožky, ničí veškeré patogenní bakterie i plísně ohrožující kůži, blahodárně působí na změkčení popraskané kůže na patách… ale o tom zase příště! 



Jak potvrzuje i věda, nefiltrovaný jablečný ocet má antivirové, antibakteriální, antimykotické i antimikrobiální účinky a je takovou „medicínou na všechno“. Dejte nám vědět, zda předčil vaše očekávání!



Autor: Nicola Trompischová
Tisk

1. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression, Darshna Yagnik and collective, www.nature.com, published online 29 January 2018
2. Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes, Carol S. Johnston and collective, diabetesjournals.org, published online January 01 2004
3. Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect, Carol S. Johnston and collective, ncbi.nlm.nih.gov, published online 2006 May 30
4. APPLE CIDER VINEGAR CAN RELIEVE ARTHRITIS AND JOINT PAIN, Chiro-Med Rehab Centre, chiro-med.ca
5. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects, Tomoo Kondo and collective, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, published online 2009 Aug 7