Baba Ganoush: orientální dip z pečených lilků a tahini

50 min.
Kristýna Durasová

Ingredience

Postup přípravy

  1. Lilky omyjeme a vložíme na plech do trouby, kde pečeme zhruba 40 minut na 230 °C.
  2. Necháme vychladnout, následně rozkrojíme, dužinu vydlabeme do připravené větší mísy a rozmačkáme vidličkou pro zjemnění konzistence. 
  3. Přidáme tahini, olivový olej, římský kmín, drcené stroužky česneku a důkladně promícháme, aby se všechny chutě spojily. 
  4. Navrh můžeme ozdobit čerstvým koriandrem a servírujeme se zeleninou, bagetou, pita chlebem či krekry. 

Kouzlo vynikajícího Baba Ganoush spočívá v dochucení, proto se nebojte vyzkoušet vlastní koření a pohrát si s výslednou chutí podle vlastních preferencí. A když se vám výsledek povede, určitě nám dejte vědět! 

Přejeme dobrou chuť!

Připravte si chutný a výživný orientální pokrm jen z několika surovin. Baba Ganoush z pečeného lilku a sezamové pasty představuje veganský recept vhodný na svačinu či lehčí oběd a večeři, záleží na tom, co k němu zvolíte za přílohu. 

Oblast úrodného půlměsíce na Středním východě představuje doslova studnici orientálních receptů plných chutí i nutričně hodnotných látek. Jinak tomu není ani v případě tradičního receptu Baba Ganoush z lilku a tahini, jehož doložená historie sahá do 13. století, ale sám pokrm může být ještě starší. Tento veganský recept potěší poměrně snadnou přípravou, plnou chutí a pestrým využitím - jako dip či pomazánka. 

Věděli jste, že?
Podle arabského překladu znamená baba ghanoush "hýčkaný otec" a odkazuje na údajný vznik tohoto receotu, kdy starostlivá pečující dcera připravila jídlo z rozmačkaného pečeného lilku, tahini a koření, aby se snáze jedlo jejímu již bezzubému otci. 

Obsaženo v receptu
Tahini 190 g Tahini 190 g
119 Kč
Mořská sůl - Fleur de sel (Solný květ) 400 g Mořská sůl - Fleur de sel (Solný květ) 400 g
285 Kč

Další recepty

Iva Kocová17.03.2025 Brokolicová polévka s lahůdkovým droždím Číst Iva Kocová13.03.2025 Datlové kuličky s ořechy a bourbonskou vanilkou Číst Iva Kocová13.03.2025 Pečená rajčatová polévka s opečenými krutony se sýrem Číst Nicole Ebnerová13.03.2025 Kávové proteinové kuličky Číst Nicole Ebnerová13.03.2025 Superfood chia pudink s borůvkami a kokosem Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Datlové košíčky plněné čokoládou Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Proteinový čokopuding Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Banánové čokosušenky Číst Kristýna Durasová13.03.2025 Veganský kešu sýr Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Zdravější bounty tyčinky Číst Iva Kocová18.03.2025 Linecké cukroví ze špaldové mouky Číst Goodie17.03.2025 Zdravé domácí ferrero kuličky Číst Lenka Nývltová01.04.2025 SNICKERS čokoláda Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Salátová zálivka s arašídovým máslem Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Zeleninový salát s quinoou a tempehem Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Chia puding s datlovým karamelem Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Banánové snickers nanuky Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Rebarborovo-jablečný crumble Číst Kristýna Durasová13.03.2025 Krémová salátová zálivka s tahini Číst Kristýna Durasová13.03.2025 Jemný cizrnový hummus s tahini Číst Kristýna Durasová13.03.2025 Baba Ganoush: orientální dip z pečených lilků a tahini Číst Iva Kocová18.03.2025 Tahini kuličky se sezamem Číst Iva Kocová13.03.2025 Veganská ďábelská pomazánka Číst Iva Kocová13.03.2025 Extra čokoládové brownies na vánoční stůl Číst Iva Kocová13.03.2025 Vánoční perník Číst Iva Kocová18.03.2025 Halloweenský recept na dýňové lívance Číst Iva Kocová18.03.2025 Jednoduché sušenky z arašídového másla Číst Iva Kocová18.03.2025 Veganské brownies Číst Iva Kocová18.03.2025 Pistáciové řezy Číst Iva Kocová18.03.2025 Nepečené mandlové sušenky z ovesných vloček Číst Kristýna Durasová18.03.2025 Zdravý domácí kečup Číst Iva Kocová18.03.2025 Hlívový guláš Číst Iva Kocová19.03.2025 Francouzské toasty Číst Iva Kocová19.03.2025 Rychlá rajčatová polévka s černým česnekem Číst Iva Kocová19.03.2025 Vegan stroganov Číst Iva Kocová19.03.2025 Cizrnový hummus Číst Iva Kocová19.03.2025 RAW cookies s lyo jahodami a jahodovým kešu Číst Iva Kocová19.03.2025 Palačinky s lahodným kokosovým krémem Číst Iva Kocová19.03.2025 Pečené hasselback brambory Číst Iva Kocová19.03.2025 Jahodovo - karamelový cheesecake Číst Iva Kocová19.03.2025 Hráškové penne se spirulinou Číst Iva Kocová21.03.2025 Rychlé cizrnové kari Číst Iva Kocová19.03.2025 Česnekoví šneci z listového těsta s pestem z medvědího česneku Číst Iva Kocová19.03.2025 Velikonoční Mazanec Číst Iva Kocová19.03.2025 Chia puding Číst Iva Kocová19.03.2025 Zeleninový quiche Číst Iva Kocová19.03.2025 Mrkvový koláč Číst Iva Kocová19.03.2025 Zapékaná špagetová hnízda Číst Iva Kocová19.03.2025 Rychlý hráškový krém s mátou Číst Kristýna Durasová19.03.2025 RAW kuličky 3x jinak Číst Iva Kocová19.03.2025 Vegan butter Tofu Číst Iva Kocová19.03.2025 Valentýnské lívance Číst Iva Kocová19.03.2025 Valentýnské brownies s jahodami Číst Iva Kocová19.03.2025 Bramborové šišky s mákem a ořechy Číst Iva Kocová19.03.2025 Vegan pad thai nudle Číst Goodie17.03.2025 Vegan chocolate chip cookie Číst Goodie17.03.2025 Švestkové RAW tyčinky Číst Goodie17.03.2025 Jahodová zavařenina Číst Goodie17.03.2025 TWIX tyčinky zdravě Číst Goodie17.03.2025 Oříškovo-semínkový chlebík se sušenými rajčaty Číst Goodie17.03.2025 Zdravé marokánky Číst Goodie17.03.2025 RAW kuličky Green mix Číst Goodie17.03.2025 Banánové jednohubky Číst Goodie17.03.2025 Sezamové krekry bez lepku Číst Goodie17.03.2025 Soba nudle s brokolicí Číst Goodie17.03.2025 Citronovo-makové kuličky Číst Goodie17.03.2025 Zdravé tyčinky Číst Goodie17.03.2025 Salát s quinoou Číst Goodie17.03.2025 Cizrna na paprice vegan Číst Goodie17.03.2025 Burcha Číst Goodie17.03.2025 Green smoothie bowl Číst Goodie17.03.2025 Podzimní zelenina s pohankou a pickles Číst Goodie18.03.2025 Chia pudink Číst Goodie18.03.2025 Müsli tyčinky Číst Goodie18.03.2025 Mungo polévka Číst Goodie18.03.2025 Nice cream - veganská „zmrzlina“ Číst Stancy Nova18.03.2025 Cuketové špagety se semínky Číst Goodie18.03.2025 Dokonalý jablečný štrúdl Číst Goodie18.03.2025 RAW tyčinky Číst Nicola Trompischová19.03.2025 Mandlová mouka na 5 způsobů Číst