Baba Ganoush: orientální dip z pečených lilků a tahini
Připravte si chutný a výživný orientální pokrm jen z několika surovin. Baba Ganoush z pečeného lilku a sezamové pasty představuje veganský recept vhodný na svačinu či lehčí oběd a večeři, záleží na tom, co k němu zvolíte za přílohu.
Oblast úrodného půlměsíce na Středním východě představuje doslova studnici orientálních receptů plných chutí i nutričně hodnotných látek. Jinak tomu není ani v případě tradičního receptu Baba Ganoush z lilku a tahini, jehož doložená historie sahá do 13. století, ale sám pokrm může být ještě starší. Tento veganský recept potěší poměrně snadnou přípravou, plnou chutí a pestrým využitím - jako dip či pomazánka.
Věděli jste, že?
Podle arabského překladu znamená baba ghanoush "hýčkaný otec" a odkazuje na údajný vznik tohoto receotu, kdy starostlivá pečující dcera připravila jídlo z rozmačkaného pečeného lilku, tahini a koření, aby se snáze jedlo jejímu již bezzubému otci.
Ingredience
- 5 lilků
- 50 g tahini
- 5 pl kvalitního olivového oleje
- 1 pl mořské soli (solného květu)
- 1 čl mletého římského kmínu
- 2 stroužky česneku
Postup
- Lilky omyjeme a vložíme na plech do trouby, kde pečeme zhruba 40 minut na 230 °C.
- Necháme vychladnout, následně rozkrojíme, dužinu vydlabeme do připravené větší mísy a rozmačkáme vidličkou pro zjemnění konzistence.
- Přidáme tahini, olivový olej, římský kmín, drcené stroužky česneku a důkladně promícháme, aby se všechny chutě spojily.
- Navrh můžeme ozdobit čerstvým koriandrem a servírujeme se zeleninou, bagetou, pita chlebem či krekry.
Kouzlo vynikajícího Baba Ganoush spočívá v dochucení, proto se nebojte vyzkoušet vlastní koření a pohrát si s výslednou chutí podle vlastních preferencí. A když se vám výsledek povede, určitě nám dejte vědět!
Přejeme dobrou chuť!