Nadměrná plynatost trápí přibližně 16-30 % populace. Až 65 % z nich trpí středně těžkým až těžkým nadýmáním. Často se spolu s ní objevuje i bolest pod levým žebrem. Nadměrná tvorba plynů může být spojena s různými zdravotními potížemi nebo nevhodnými stravovacími návyky, ale také se stresem a úzkostí. Tyto stavy totiž mohou nadýmání zhoršovat, nebo i vyvolat průjmy. ¹

V následujícím článku se dozvíte:

  • Možné příčiny bolesti pod levým žebrem a plynatosti.
  • Jak nadměrné plynatosti předcházet.
  • Tipy na doplňky stravy pro harmonizování trávicího traktu

Možné příčiny bolesti pod levým žebrem a plynatosti

Bolesti pod levým žebrem a plynatost mohou souviset s různými zdravotními potížemi. Nejčastěji se jedná o následující:

  1. Zažívací problémy – může se jednat například o tyto potíže:
  • zánět žaludku (kromě nepříjemné bolesti se často projevuje i nadýmáním)
  • vředy (bolest bývá tupá, pálivá či bodavá)
  • syndrom dráždivého tračníku (projevuje se bolestí v podžebří, nadýmáním a plynatostí)
  • zácpa (může vést až k bolestem břicha v oblasti žeber i k plynatosti)
  1.     Zánět slinivky – bolest je intenzivní, často se zhoršuje po jídle a v některých případech vystřeluje až do zad. Často ji doprovází nevolnost, zvracení nebo zvýšená teplota.
  2.     Infekce ledvin – často je doprovázena bolestí na levé straně a horečkou. Bolest se může objevovat také v oblasti beder, a to na jedné nebo obou stranách. 
  3.     Ledvinové kameny – typická je bolest v oblasti boku a zad. Bolest se často objevuje také v oblasti beder nebo boků.
  4.     Problémy se slezinou – může se jednat například o zvětšenou slezinu nebo rupturu sleziny, což je život ohrožující stav a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc ²

Jak nadměrné plynatosti předcházet

Nadýmání a nadměrné plynatosti se dá předcházet především změnou životního stylu. Důležitou roli hrají zejména následující faktory:

  1. Stravovací návyky – omezte konzumaci nadýmavých potravin (luštěniny, některé druhy zeleniny a ovoce, pivo, víno či nápoje s umělými sladidly, kynuté pečivo, cukrovinky a žvýkačky. Každé sousto důkladně rozžvýkejte a jezte po menších soustech, jídlo nehltejte a ani s jeho konzumací nespěchejte.
  2. Pitný režim – důležitý je pravidelný režim, a to ideálně v podobě neperlivé vody.
  3. Pravidelný pohyb – je klíčový pro dobré zažívání.
  4. Omezení kouření - pomáhá nejen předcházet nadýmání, ale i zlepšovat zdraví celkově
  5. Pozor na mléko a mléčné výrobky – u citlivějších lidí mohou být problémy způsobeny konzumací mléka a mléčných výrobků.

Tipy na doplňky stravy pro harmonizování trávicího traktu

Bolest pod levým žebrem a plynatost nejčastěji způsobují méně závažné nebo i vážnější příčiny. Často se jedná o banality typu zácpa, může ovšem jít i o něco horšího, jako je například zánět slinivky, infekce ledvin nebo syndrom dráždivého tračníku. Nadměrné plynatosti související i s bolestí pod levým žebrem je možné předcházet úpravou stravovacích návyků.