Brokolicová polévka s lahůdkovým droždím
čas přípravy: 30 min.
Vyzkoušejte jednoduchý a rychlý recept na vynikající brokolicovou polévku. Brokolice je doslova nutriční poklad – bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, které podporují imunitu a bojují proti volným radikálům. Lahůdkové droždí přidá nejen jemnou sýrovou chuť, ale také dávku bílkovin, vitamínů skupiny B a dalších prospěšných látek. Díky olivovému oleji a rostlinné smetaně je polévka navíc lehká a vhodná i pro vegany. A do polévky bez problémů zužitkujete celou brokolici, protože stonky jsou stejně výživný jako růžičky a byla by škoda je vyhodit.
Autor: Iva Kocová
Tisk
Ingredience
- 1 středně velká brokolice
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká brambora
- 1 litr zeleninového vývaru
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 100 ml rostlinné smetany
- sůl a pepř podle chuti
- špetka muškátového oříšku
Postup
- Brokolici rozdělte na růžičky, stopky čistěte a nakrájejte na menší kousky. Brambor oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nasekejte nadrobno.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli do sklovita.
- Do hrnce přidejte brokolici (včetně stopek) a brambory. Zalijte zeleninovým vývarem, aby byla zelenina ponořená. Přiveďte k varu, poté zmáčkněte plamen a vařte přibližně 15 minut, dokud brokolice a brambory nezměknou.
- Přidejte lahůdkové droždí, špetku muškátového oříšku, soli a pepře. Důkladně promíchejte.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody.
- Přilijte rostlinnou smetanu a promíchejte. Polévku krátce prohřejte, ale už nevařte.
- Ochutnejte a dochuťte dle potřeby. Podávejte teplou, ideálně s krutony, čerstvým pečivem nebo posypanou další lžičkou lahůdkového droždí.
Své výtvory podle Goodie receptů nezapomeňte označovat na sociálních sítích @Goodierecepty. Přejeme vám dobrou chuť!