čas přípravy: 30 min.

Vyzkoušejte jednoduchý a rychlý recept na vynikající brokolicovou polévku. Brokolice je doslova nutriční poklad – bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, které podporují imunitu a bojují proti volným radikálům. Lahůdkové droždí přidá nejen jemnou sýrovou chuť, ale také dávku bílkovin, vitamínů skupiny B a dalších prospěšných látek. Díky olivovému oleji a rostlinné smetaně je polévka navíc lehká a vhodná i pro vegany. A do polévky bez problémů zužitkujete celou brokolici, protože stonky jsou stejně výživný jako růžičky a byla by škoda je vyhodit. 

Tisk

Ingredience

  • 1 středně velká brokolice
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká brambora
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 100 ml rostlinné smetany
  • sůl a pepř podle chuti
  • špetka muškátového oříšku

Postup

  1. Brokolici rozdělte na růžičky, stopky čistěte a nakrájejte na menší kousky. Brambor oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nasekejte nadrobno.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli do sklovita.
  3. Do hrnce přidejte brokolici (včetně stopek) a brambory. Zalijte zeleninovým vývarem, aby byla zelenina ponořená. Přiveďte k varu, poté zmáčkněte plamen a vařte přibližně 15 minut, dokud brokolice a brambory nezměknou.
  4. Přidejte lahůdkové droždí, špetku muškátového oříšku, soli a pepře. Důkladně promíchejte.
  5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody.
  6. Přilijte rostlinnou smetanu a promíchejte. Polévku krátce prohřejte, ale už nevařte.
  7. Ochutnejte a dochuťte dle potřeby. Podávejte teplou, ideálně s krutony, čerstvým pečivem nebo posypanou další lžičkou lahůdkového droždí.

 

Své výtvory podle Goodie receptů nezapomeňte označovat na sociálních sítích @Goodierecepty. Přejeme vám dobrou chuť!