Celozrnný velikonoční mazanec
Velikonoce letos budou možná trochu jiné, ale dovedete si je představit bez krásně nadýchaného mazance? Času teď máme fůru, tak vyzkoušejte tenhle skvělý recept od IG: @cookingwithsusa, které děkujeme za sdílení.
Ingredience
- 320 g jemně mleté celozrnné mouky
- 2 žloutky
- 80 g rozpuštěného másla
- 180 ml rostlinného mléka
- 50 g třtinového cukru (můžete zkusit nahradit i kokosovým cukrem)
- 20 g čerstvého droždí
- hrst rozinek (předem namočených ve vodě)
- hrst mandlí/mandlových lupínků
- špetka soli
Postup
1. V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, lžíci třtinového/kokosového cukru, 1 lžíci mouky a 20 g droždí. Necháme vzejít kvásek.
2. Rozšleháme 2 žloutky, přidáme mouku, cukr a špetku soli.
3. Ke směsi přimícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, rozinky a postupně přiléváme mléko.
4. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto.
5. V případě, že je těsto tuhé, přidejte ještě víc mléka.
6. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout.
7. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem.
8. Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.