čas přípravy: 120 min.

Velikonoce letos budou možná trochu jiné, ale dovedete si je představit bez krásně nadýchaného mazance? Času teď máme fůru, tak vyzkoušejte tenhle skvělý recept od IG: @cookingwithsusa, které děkujeme za sdílení.

Ingredience

  • 320 g jemně mleté celozrnné mouky
  • 2 žloutky
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 180 ml rostlinného mléka
  • 50 g třtinového cukru (můžete zkusit nahradit i kokosovým cukrem)
  • 20 g čerstvého droždí
  • hrst rozinek (předem namočených ve vodě)
  • hrst mandlí/mandlových lupínků
  • špetka soli

Postup

1. V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, lžíci třtinového/kokosového cukru, 1 lžíci mouky a 20 g droždí. Necháme vzejít kvásek.

2. Rozšleháme 2 žloutky, přidáme mouku, cukr a špetku soli.

3. Ke směsi přimícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, rozinky a postupně přiléváme mléko.

4. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto.

5. V případě, že je těsto tuhé, přidejte ještě víc mléka.

6. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout.

7. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem.

8. Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.