Bez antioxidantů by většina buněk, a tím pádem i celé lidské tělo, nemohlo správně fungovat a dosahovat jedné z nejdelších průměrných délek života v živočišné říši.

V čem spočívá antioxidační ochrana buněk a co by se s tělem stalo, kdyby antioxidanty k dispozici vůbec nemělo? Pojďte odhalit tajemství v poslední době stále více skloňovaných antioxidantů a jejich skutečného významu pro tělo.

V tomto článku se dozvíte:

  • Na jakém principu antioxidanty fungují.
  • 7 hrozeb, které by tělu hrozily při absenci antioxidantů.

Antioxidanty jako ochránci buněk před poškozením

V důsledku metabolických procesů i vnější zátěže dochází k oxidativnímu stresu, kdy vznikají volné kyslíkové radikály. Tyto nestabilní molekuly ohrožují a poškozují zdravé buňky. Naštěstí si lidský organismus dokáže s nadbytkem volných radikálů poměrně dobře poradit pomocí antioxidantů, které je dokážou snadno neutralizovat, aby nemohly působit škody. V praxi fungují antioxidanty jako takové zpomalení procesu koroze, která postupně vzniká a s věkem vrůstá, v jednotlivých tkáních lidského těla.  

Antioxidantů existuje obrovské množství a velkou část z nich přijímáme ze stravy či vhodně zvolených doplňků. Zajímavostí je, že lidské tělo si dokáže antioxidační enzymy samo vyrobit, což jiné živočišné druhy nedokážou. S přibývajícím věkem však jejich produkce klesá a tělo se stává náchylnější k dopadům stárnutí.

A co všechno by se stalo, kdyby si lidské tělo antioxidanty nedokázalo vyrobit a nepřijímali bychom je ani ze stravy?

#1 Zvýšené riziko očních chorob

Především antioxidanty lutein a zeaxantin tvoří antioxidanty, které se koncentrují v očích, kde jejich úkol spočívá v odvrácení či výraznému zpomalení rozvoje některých nemocí, konkrétně šedého zákalu, makulární degenerace či retinopatie. [2]

#2 Zrychlené stárnutí pokožky, tvorba vrásek

Bez antioxidantů buňky pokožky rychleji stárnou a chybí jim i dostatečná produkce podpůrných látek zajišťujících pevnost a elasticitu kůže, což se projeví zvýšenou tvorbou vrásek. Dostatečné množství antioxidantů, klíčových pro produkci kolagenu a elastinu, dostatečnou hydrataci a opravné procesy, je přitom dobré doplňovat nejenom vnitřně, ale i zvnějšku například v podobě pleťového séra s vitamínem C či přírodním retinoidem bakuchiolem. [3]

TIP: Přečtěte si více o bakuchiolu, který je více než jen přírodní alternativa retinolu.

#3 Poškození mozku a rozvoj neurodegenerativních poruch

Náchylnost mozku k poškození může zvyšovat nedostatek antioxidantů, jejichž úkol spočívá ve snižování zánětu. Pokud antioxidanty chybí, rychleji dojde k rozvoji neurodegenerativních poruch, jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova choroba, amyotrofická laterální skleróza (ALS) či některé psychiatrické poruchy. [1]

 

Z pohledu ochrany mozku si zaslouží velkou pozornost především nejsilnější přírodní antioxidant astaxantin, který se podobně jako resveratrol dokáže efektivně dostat do mozku z krve i přes účinnou bariéru.

#4 Zhoršený výkon obranyschopnosti

Imunitní systém využívá oxidativní stres k likvidování patogenů, jenže aby mohl celý proces správně fungovat bez nežádoucích vedlejších projevů, musí být v rovnováze. Při boji s nemocí totiž může tělo nasadit tak silnou obranu, že zvýší oxidativní stres až příliš a dochází k poškození i „hodných“ buněk. I proto má tělo během nemoci zvýšenou spotřebu antioxidantů, jako jsou především vitamín C, vitamín E, beta karoteny či zinek. [4]

#5 Vyšší riziko poškození jater

O vlastní produkci antioxidantů, konkrétně glutathionu, se z velké míry starají játra. I samotné jaterní buňky však potřebují další druhy antioxidantů, například curcumin, kvercetin či naringin pro efektivnější regeneraci, obnovu a ochranu před poškozováním oxidativním stresem. [5]

#6 Výrazná hrozba rozvoje rakoviny

Čím více buněk je poškozeno oxidativním stresem, tím vyšší je riziko, že některá z nich spustí v důsledku chyby při poničení nekontrolovatelné rakovinné bujení. Takže pokud antioxidanty ochrání co nejvíce buněk, fungují jako jeden z možných mechanismů prevence proti rakovině. [6]

#7 Poškození DNA

Volné radikály mohou poškodit genetickou informaci, kdy cílí především na zranitelnou nukleovou bázi guanin. Výsledkem toho mohou nastávat v zásadě všechny výše uvedené problémy – buňky se dělí se špatnou genetickou informací, což může vést k neurodegenerativním a kardiovaskulárním onemocněním, rychlejšímu stárnutí i možným změnám vedoucím k rakovině. [7]

 

O důležitosti antioxidantů rozhodně není pochyb. Na příkladech, co všechno by tělu hrozilo bez jejich ochranného působení jasně vidíme, že právě tyto látky mohou stát za udržením zdraví i v dnešní náročné době a v pokročilejším věku.

Věděli jste o důležitosti antioxidantů? Co by vás o tomto tématu zajímalo více? Budeme velmi rádi, když nám dáte vědět.

 


  1. Neuroprotective Effect of Antioxidants in the Brain, 2020 Oct.
  2. Antioxidants and vision health: facts and fiction, 2014 Mar.
  3. Antioxidants in dermatology, 2017 May.
  4. Dietary antioxidants: immunity and host defense, 2011.
  5. Antioxidants in liver health, 2015 Aug.
  6. Antioxidants and Cancer Prevention
  7. Oxidative DNA Damage & Repair: An Introduction, 2017 Jun.
Autor: Šárka Stuchlíková
Tisk