Únava je poměrně rozšířený fenomén dnešní doby. Ruku na srdce, kdo z nás nebyl někdy unavený? Tento stav asi velmi dobře známe všichni, je to zcela přirozená věc. Problém však nastává ve chvíli, kdy je pro nás únava stavem, se kterým se potýkáme denně a ať děláme co děláme, nemůžeme se ho účinně dlouhodobě zbavit.

Co za každodenní únavou může stát a jak se s ní efektivně vypořádat? Vše se dozvíte v tomto článku, který pro vás sepsala studentka naturopatie Karolína Tomaides.

  

V tomto článku se dozvíte: 

  • Co je únava a jak vlastně vzniká? 
  • #1 Únava z nekvalitního spánku
  • #2 Adrenální únava
  • #3 Únava z kolísání krevního cukru

 

Únava, jak vlastně vzniká? 

Za únavu považujeme stav, kdy naše tělo nemá dostatečné kapacity pro produkci energie. Nedostatek energie = únava. Mnoho z nás si možná ještě ze školní biologie pamatuje, kde energie v buňce vzniká. Tím místem je mitochondrie, miniaturní buněčná organela bakteriálními původu, která nejvíce ovlivňuje, kolik energie se v našem těle vyprodukuje. Fascinující, jak taková malá organela dokáže řídit to, zda budeme celé dny plní energie, nebo budeme mít naopak co dělat, abychom vstali z postele!

Když už víme, kde energie v těle vzniká, lépe teď pochopíme i to, proč dochází k jejímu nedostatku - vše se odvíjí od narušení chodu mitochondrie.

  • Nerespektování cirkadiánního rytmu a únava z nekvalitního spánku

Cirkadiánní rytmus, co to vlastně je? Čím dál populárnější spojení, které nemusí být všem zcela jasné. Všichni dobře víme, že květiny mají svůj určitý denní rytmus, ráno se květ díky signálu světla rozvíjí, večer se zase při západu slunce stahuje. Málokdo si však uvědomuje, že určitý rytmus máme i my lidé.

Každý dobře ví, že aby nebyl unavený, musí dostatečně spát. To je sice pravda, ale dalším důležitým aspektem je i to, že spánek musí být dostatečně kvalitní! A to je bod, ve kterém mnoho lidí selže. Všudypřítomné moderní technologie (kolik lidí do večera sleduje televizi, Netflix, nebo Instagram?) vyzařují modré světlo a narušují produkci melatoninu, což je (nejen) tzv. „hormonu spánku“. Modré světlo dává našemu mozku signál, že je den. Pokud tak večer ještě chvíli před tím, než jdeme do postele, používáme technologie bez blokace modrého světla, nevytvoří se dostatek melatoninu, který by zajistil opravu mitochondrií a jejich správný chod. Mitochondrie pak nemají dobré podmínky pro fungování a produkci energie. 

Naopak vystavování se slunci a dennímu světlu, ráno i v průběhu dne, má velký potenciál produkci energie podpořit. Přeci jen se někdy říká, že slunce nabíjí!

VĚDĚLI JSTE, ŽE? Pro správnou produkci melatoninu je před samotným spánkem zapotřebí minimálně 3hodinová absence světla a jídla.

  • Chronický stres a adrenální únava

Moderní styl života je bohužel často plný stresu. Naše těla jsou však adaptovaná pouze na krátkodobý příval stresu, ne na ten dlouhodobý a chronický, pod jehož tíhou dnes žije velká část populace. Stres způsobuje produkci hormonů (např. kortizolu, nebo adrenalinu), které nám v nadbytečné míře škodí a vyčerpávají naše nadledvinky.

Další problémem chronického stresu je také to, že v důsledku něho dochází k mnohem vyšší spotřebě některých minerálů, které jsou pro produkci energie zásadní. Mezi nimi se nachází například velmi známý hořčík. Nedostatkem hořčíku trpí více než polovina populace a navíc je v dnešní době velmi náročné získat dostatek hořčíku z běžné stravy. Máme tak často nízký příjem tohoto minerálu a zároveň mnohem vyšší spotřebu! Přitom dostatek hořčíku je nezbytnou součástí procesu produkce energie. 

  • Strava bohatá na cukry a únava z kolísání krevního cukru

Poslední možnou příčinou, proč se můžeme cítit neustále „zralí na šlofíka“ je i skladba naší stravy. Pokud máme tendence ke konzumaci stravy, která je bohatá na jednoduché cukry, dochází u nás často k prudkému nárůstu krevního cukru. Příkladem mohou být snídaně s vyšším množstvím obilovin, nebo sladkého ovoce bez dostatku kvalitních tuků a bílkovin pro vyrovnání tohoto spektra. Jakmile krevní cukr rychle vzroste, má tendenci i rychle a prudce klesat. A právě to může způsobit rychlý propad energie. 

Určitě jste si někdy dali něco sladkého na „dobití“ a ano, cukr způsobí dodání substrátu pro tvorbu energie do buněk. Cukr je sice velmi rychlý zdroj energie, ale jak rychle energii vyrobí, tak rychle ji tělo i spotřebuje a proto velmi brzo potřebujeme „nakopnout“ znovu. Kolísání krevního cukru je jako horská dráha a s ní nám kolísá nahoru a dolů i energie. Ideálním krokem je volit vždy kvalitní zdroje sacharidů (žádné umělé přeslazené nápoje a tyčinky), které budou v rovnováze i s dalšími makroživinami. 

Jak s únavou pomůže Goodie? 

SET PRO UVOLNĚNÍ NAPĚTÍ A STRESU

Zamávejte se stresem a zároveň efektivně doplňte hořčík! Využijte přírodní produkty a dostaňte vaše tělo i mysl zase do pohody. Ashwagandha má blahodárné účinky na duševní zdraví i spánek. Hořčík je velmi důležitým minerálem, který se v těle podílí až na 300 různých metabolických reakcích. Pomáhá mimo jiné efektivně obnovovat buňky, je důležitý pro paměť, soustředění a nervovou soustavu celkově. Liposomální horčík má vyšší biologickou dostupnost a je až 20x účinnější než běžné formy vitamínů a minerálů. Teplá vana s epsomskou solí pomůže zrelaxovat a navíc podpoří zásoby hořčíku v těle vstřebáním přes kůži.

 

 

Produkce energie vyžaduje v těle dlouhodobou podporu a nikdy ji nevyřešíme krátkodobými záplatami, jako je káva, nebo energetický nápoj. Ve kterém z uvedených případů se nejvíce poznáváte? Již brzy si představíme cesty, jak energii v těle podpořit, sledujte Goodie blog!



Autor: Karolína Tomaides
Tisk