Dokonalý jablečný štrúdl
Je to stejně tak jednoduché jako dojít do obchodu koupit listové těsto, rozválet ho a zabalit do něj jablečnou náplň. Tento recept je ale zdravější. Těsto se skládá pouze ze 3 ingrediencí a příprava zabere pouze pár minut. Je třeba jen myslet na přípravu štrúdlu předem. Těsto je potřeba nechat pár hodin, ideálně přes noc odležet v lednici. Kousek štrúdlu se hodí, když vás honí mlsná a potřebujete zároveň trochu odlehčit jídelníček.
Ingredience
Těsto na jednu „nohu“
- 100 ml vody
- 20 ml oleje (slunečnicový, olivový)
- 200 g špaldové mouky hladké
Náplň
- cca 4 střední oloupaná jablka nastrouhaná na hrubo
- 50 g kokosového cukru
- 40 g rozinek
- 40 g pekanových ořechů
- 1 pl skořice
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na těsto, pomažte ho olejem a nechte pár hodin v lednici odpočinout.
- Na vál si položte utěrku, kterou poprašte moukou.
- Těsto rozválejte na utěrce tak, aby vám vznikl obdélník cca 15 x 20 cm.
- Menší část těsta posypte strouhankou.
- Na strouhanku pokládejte jablečnou směs z ingrediencí na náplň.
- Pomocí utěrky zaviňte štrúdl a položte na plech vyložený pečícím papírem.
- Doporučujeme dát na vrch pár plátků másla nebo GHÍ máslo.
- Pečte v troubě předem vyhřáté na 190 °C cca 25 minut.
Tip č.1: Zaexperimentujte a vyzkoušejte různé náplně, třeba hruškovou, makovou či tvarohovou.
Tip č.2: Můžete obměnit ořechy pekanové za vlašské nebo rozinky za klikvu.
Tip č.3: Do těsta můžete přidat trochu bourbonské vanilky.
Tip č.4: Před pečením na štrúdl položte pár plátků másla.