Všude se to opakuje – základem zdraví bývá vyvážená a na živiny bohatá strava. Co ale pořád jíst? A jaké jídlo hned z kraje dne zasytí a dodá energii? Granola je jednou z možností. 

Co to je granola

Granola je pro mnoho lidí klasickou částí snídaně. Protože se dobře přenáší a je trvanlivá, může být také zdravou svačinkou. Obvykle se skládá z ovesných vloček, drcených ořechů a medu, její součástí však může být takřka cokoliv rostlinného. Někdy se do ní tedy přidává sušené ovoce, jako jsou rozinky a datle, a cukrovinky, nejčastěji čokoláda. Pro granolu je typická její křupavost, která vzniká spékáním jednotlivých ingrediencí. 

Proslulá cereální pochoutka a její původ 

Jednotlivé zdroje se v detailech rozcházejí, příběh granoly si ale dovolíme parafrázovat. Granolu v podobě ovesných vloček a grahamovou moukou vymyslel Američan, lékař James Caleb Jackson. Stalo se tak v roce 1863. Podával ji tehdy hostům jednoho sanatoria a podle její struktury ji nazval granula. Pár let na to přišel s podobným konceptem John Harvey Kellogg, později slavný výrobce obilovin. Aby se vyhnul soudním sporům s Jacksonem, změnil jedno z písmen a vznikla granola, jak ji dnes známe. 

Reklama z roku 1893 na Kelloggovu granolu

zdroj: Wikipedia 

granola vs. müsli

Granola se brzy stala jednou z nejoblíbenějších amerických snídaní. Její popularita přetrvává. Je však důležité podotknout, že müsli tu bylo o něco později – kolem roku 1900 ho vymyslel švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner. V jeho nemocnici tvořila stěžejní část léčby strava bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu. Tato směs z obilovin a ovoce tamější pacienty natolik oslovila, že se její věhlas rychle rozšířil. Na rozdíl od granoly přísady v müsli nejsou slazené a pečené, ale zůstávají syrové a sypké. Typicky se jedná o mix ovsa, ořechů, semen a sušeného ovoce. Doporučuje se je přes noc namočit v mléce, vodě (nebo i džusu) a podávat studené (velmi populární se proto staly tzv. overnight oats). Obě cereální směsi skvěle chutnají s jogurtem, mlékem nebo také jen tak.  Fungují také jako dobrá posypka různých dezertů. Jelikož oba druhy cereálních produktů obsahuje převážně stejné přísady, jejich nutriční hodnoty jsou relativně podobné. Granola  zpravidla obsahuje více sacharidů, cukrů a ve výsledku i kalorií. Záleží na preferencích každého strávníka, ale obvyklá porce granoly je menší než porce müsli. Granola pokrm spíš doprovází, kdežto müsli tvoří jeho jádro. 

Je granola zdravá? 

Granola je energeticky vydatná. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a mikroživiny. Může obsahovat železo, hořčík, zinek, měď, selen, vitaminy sk. B a vitamin E. Její nutriční profil ale nejde generalizovat, jelikož se liší v závislosti na konkrétních použitých přísadách. Obecně lze říci, že granola s větším množstvím sušeného ovoce nebo přidaným sladidlem má přirozeně vyšší obsah cukrů. Druhy produktů na bázi ořechů a semen mají podstatnější obsah bílkovin. Ty granoly, které obsahují více celých zrn, pak pochopitelně obsahují vyšší množství vlákniny. Ačkoliv o granole existuje jen málo vědeckých výzkumů, jejich běžné přísady (třeba oves, lněná semínka, chiamandle) jsou pro zdraví přínosné. 

Při nákupu ale rozhodně doporučujeme pečlivě zkoumat složení. Častokrát totiž překvapí obsažené rostlinné oleje, palmový tuk a ořechová másla. Mají svou funkci – pomáhají přísady vázat, dodávají chuť a asistují při opékání, pokrmu však dodávají přebytečné kalorie. Jíst větší množství může vést k nežádoucímu příbytku hmotnosti. A pak je jen krok k obezitě a metabolickým onemocněním.  

Granola od GOODIE

Naše granoly jsou poctivé, plné oříšků, sušeného ovoce a kvalitních ingrediencí. Doslazujeme výběrovými přírodními sladidly a křupavost získáváme díky olejům vysoké jakosti. Každá snídaně je s nimi chuťovým zážitkem. 

Granola - bílá čokoláda 300 g 

Její delikátní a vyváženou chuť jsme vyladili do dokonalosti. 

Granola - slaný karamel 300 g 

Pro milovníky kontrastní chuti. 

Granola - čokoládově čokoládová 300 g

Čokoláda má přímého konkurenta – naši granolu. 

Granola - čokoládová by Lily Marvanová 300 g

Od naší milé ambasadorky, autorky mnoha receptů a kuchařky. 



Jíte granolu? A jaká je vaše oblíbená? Těšíme se na všechny názory! :)



Autor: Lída Dubinská
Tisk