Kojení je pro dítě velmi prospěšné. Kojení úzce souvisí i se stravovacími návyky matky. Některé potraviny, které kojící matka jí, mohou kojenému dítěti způsobit problémy, jako je například bolení bříška, nadýmání a další. Co jíst a nejíst při kojení řeší mnoho maminek. Jednou z často diskutovaných potravin je mimo jiné i hermelín.
V následujícím článku se dozvíte:
- Zda je hermelín vhodný pro kojící matky.
- Jaká rizika má konzumace hermelínu při kojení.
- Jaký typ potravin může být při kojení rizikem.
- Jaké doplňky stravy se hodí pro kojící matky.
Hermelín při kojení – ano nebo ne?
Hermelín při kojení vhodný není. Je tomu tak především z toho důvodu, že stejně jako i jiné plísňové sýry, které jsou vyrobeny z nepasterizovaného a tepelně neošetřeného mléka představují riziko bakteriální kontaminace. Hrozí totiž nákaza listerií a listeriózou, které se projevují akutními zažívacími potížemi a dalšími závažnými zdravotními komplikacemi. I když představuje riziko, je to riziko pouze pro kojící matku, nikoliv pro miminko, protože infekce se mateřským mlékem nepřenášejí.
Klasický hermelín, který je vyrobený z pasterizovaného mléka ovšem pro kojící maminku nepředstavuje žádný problém a tento typ výrobků patří mezi bezpečné.
Se zahnáním chutí mohou pomoci například výživné chia džemy plné ovoce a vitamínů a minerálů z chia semínek.
Další typy potravin, které mohou být při kojení rizikové
Mezi rizikové při kojení patří tyto typy potravin:
1. Nedostatečně tepelně upravené potraviny
V tomto případě hrozí riziko nákazy salmonelou nebo jinými bakteriemi. Je proto potřeba dbát na to, aby byly potraviny důkladně tepelně zpracované.
2. Nesprávně nebo dlouho skladované potraviny
Kojící matky by vždy měly dbát na kvalitu potravin. Potraviny s prošlou lhůtou trvanlivosti nebo nevhodně skladované mohou představovat problém v podobě kontaminace plísněmi, a to i přesto, že na první pohled vypadají v pořádku.
3. Špatně umyté ovoce a zelenina
U špatně umytého ovoce a zeleniny hrozí zažívací problémy v důsledku bakteriální nákazy.
4. Potraviny s vysokým obsahem umělých barviv, konzervantů a sladidel
Ani potraviny obsahující velké množství umělých barviv, konzervantů a umělých sladidel nejsou během kojení vhodnou volbou. Může se totiž jednat o potenciální alergeny, které by se mohly dostat do mateřského mléka. Právě proto by kojící matky měly preferovat stravu s minimálním množstvím různých přidaných látek.
5. Ryby s vysokým obsahem rtuti
Kojící matky by se měly úplně vyhnout konzumaci ryb s vysokým obsahem rtuti. Mezi ty patří například mečoun, žralok, makrela, tuňák nebo sladkovodní štika. Vhodnou volbou je třeba losos.
Doplňky stravy vhodné pro kojící matky
- Omega-3 mastné kyseliny - konzumace omega-3 mastných kyselin, například z oleje z tresčích jater, může pomoci s nasycením a snižováním chutí na nezdravé potraviny.
- Hořčík - doplňky s hořčíkem, jako je magnesiový olej nebo liposomální magnesium, mohou pomoci snížit chutě, a podporovat relaxaci a klidný spánek.
- Vláknina - produkty bohaté na vlákninu, jako jsou chia džemy nebo ovesné kaše, mohou pomoci se cítit plnější na delší dobu a omezit chutě na méně vhodné potraviny.
Problémem pro kojící matku je hermelín vyrobený z nepasterizovaného a tepelně neupraveného mléka. Existuje totiž riziko nákazy listerií a listeriózou. Riziko představují i nesprávně nebo dlouho skladované potraviny, špatně umyté ovoce a zelenina, ryby s vysokým obsahem rtuti nebo nedostatečně tepelně upravené potraviny. Problémem není konzumace hermelínu z pasterizovaného mléka.







































































































































