Jahodová zavařenina
čas přípravy: 30 min.
Zavařeniny jsou jednoduchý a efektivní způsob, jak skladovat sezonní ovoce a vytvořit si pořádnou zásobu k pozdějšímu využití. Ty kupované bývají doslova narvané cukrem a zbytečnými příměsi, které neprospívají zdraví. Nasbírejte si jahody sami, nebo je nakupte na místním trhu a hurá do práce!
Ingredience
- 2 kg čerstvé jahody
- 4 g agar agar
- 200 g kokosový cukr
- připravte si předem dostatečné množství sklenic, které předem vyvařte ve vroucí vodě
- můžete použít i jiné zahušťovadlo, agar agar je přírodní zahušťovadlo vyrobené z řas
- sklenice s zavařeninou skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě
Postup
POSTUP:
1. Do velkého hrnce nasypte očištěné jahody.
2. Vařte cca 10 minut a následně ponorným mixérem zlehka promixujte dle požadované konzistence.
3. Přidejte cukr a nechte projít cca 2 minuty varem.
4. Následně přidejte agar agar rozmíchaný s trouchou vody, vařte už jen minutu.
5. Opatrně přendejte zavařeninu do sklenic, pevně zašroubujte a otočte víčkem směrem dolu.