Jahodovo - karamelový cheesecake
čas přípravy: 30 min.
Připravte si doma osvěžující a lehký dort s hromadou čerstvých jahod! Vegan, bez lepku, bez laktózy. Slazeno pouze přírodou. :-)
Autor: Iva Kocová
Tisk
Ingredience
Základní vrstva (8 porcí)
- 170g bezlepkových ovesných vloček Goodie
- rozpuštěného kokosového oleje Goodie (podle potřeby)
- ½ šálku strouhaného kokosu Goodie
- 1 - 2 PL agave sirupu Goodie
- špetka himálajské soli Goodie
- 100g loupaných mandlí Goodie
Náplň
- 250g kešu Goodie (předem namočených)
- šálek tuhé části z plechovky kokosového mléka
- 2 PL agave sirupu Goodie
- ½ odšťaveného citronu
- špetka himálajské soli Goodie
- škrob (podle potřeby)
- ½ šálku veganského karamelu (100g kokosového cukru Goodie, konzerva kokosového mléka, špetka himálajské soli Goodie)
Na dozdobení
- 400 g čerstvých jahod
Postup
- Připravíme si formu (20x20), dno i boky potřeme kokosovým olejem a vysteleme pečícím papírem.
- Všechny ingredience na základ přidáme do mixéru a mixujeme na nejvyšším stupni, dokud se ingredience nespojí. Pokud je směs sypká, přidáváme postupně kokosový olej a agave sirup na spojení. Potom dále mixujeme, dokud směs není dostatečně spojena a lepivá.
- Směs vysypeme do formy - rovnoměrně a pevně zatlačíme i po okrajích.
- Část jahod pokrájíme na tenké plátky a ukládáme po celém povrchu základu i po bocích.
- Dokud připravíme nádivku, základ dáme vychladit do chladničky.
- Kešu opláchneme a scedíme.
- Mixujeme spolu s dalšími ingrediencemi dokud není nádivka extra hladká a krémová.
- Pokud se vám zdá nádivka příliš řídká, přidejte podle potřeby kukuřičný škrob a opět mixujte.
- Když je nádivka hotová, přimícháme vychlazený slaný karamel.
- Nalijeme nádivku do formy, poboucháme, abychom se zbavili bublin.
- Navrch poklademe tenké plátky jahod.
- Necháme vytuhnout nejméně šest hodin v mrazničce (nejlépe přes noc v rovné poloze).
- Ozdobíme jahodami, posypeme oříšky nebo tapiokovými perlami a podáváme.
- Nezapomeňte, že před podáváním necháme cheesecake minimálně hodinu postát, aby nebyl zmrzlý.