Jarní zelený mechový dort
Upečte si na první pohled netradiční, ale na přípravu jednoduchý dezert. V těstě překvapivě najdete špenát, který se stará o přírodní zelené zabarvení, ale zároveň nijek neovlivňuje výslednou jemnou chuť dortu. Zkrátka zelený trendy dortík ideální na oslavy i pro návštěvy.
Tenhle zelený dezert si své pojmenování vysloužil podle svého vzhledu, který připomíná nadýchaný mech uprostřed lesa. Perfektně k němu proto pasují lesní plody, jako jsou maliny či borůvky. Správně našlehaný smetanový krém, kterým se prokládají jednotlivé vrstvy korpusu, dotváří chuťový zážitek a svěží lehkost téhle netradiční obdoby dortu.
Ingredience
Na těsto:
- 300 g čerstvého špenátu
- 180 ml kokosového oleje
- 3 vejce od slepic z volného výběhu
- 180 g panely (sušené třtinové šťávy)
- šťáva z 1 citronu
- 300 g špaldové hladké mouky
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
Na náplň:
- 500 g mascarpone
- 300 ml smetany
- 100 g datlového cukru
- 2 čl bourbonské vanilky
Na ozdobení:
- 100 g borůvek a malin
- máta
Postup
-
Propláchnutý špenát rozmixujte do hladka s polovičním množstvím připraveného oleje.
-
Vejce spolu s panelou vyšlehejte do pěny a následně přidejte zbytek oleje, špenátovou směs a šťávu z citronu.
-
Předehřejte troubu na 170 °C a formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
-
Ke špenátové směsi přidejte zbytek ingrediencí na těsto. Pečte v troubě cca 45 minut a poté nechte vychladnout.
-
Mezitím ušlehejte ingredience na náplň tak, aby vznikla krémová hmota, která se dá vytvarovat.
-
Hotový a vychladlý korpus rozřízněte. Na spodní větší část navrstvěte krémovou náplň, kterou následně zasypte zbylou rozdrobenou částí korpusu.
-
Ozdobte dle potřeby a chuti malinami, borůvkami, či mátou. Část můžete vmíchat i do náplně.
Přejeme dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám dort povedl a jestli sklidil úspěch za svůj netradiční vzhled!