čas přípravy: 60 min.

Upečte si na první pohled netradiční, ale na přípravu jednoduchý dezert. V těstě překvapivě najdete špenát, který se stará o přírodní zelené zabarvení, ale zároveň nijek neovlivňuje výslednou jemnou chuť dortu. Zkrátka zelený trendy dortík ideální na oslavy i pro návštěvy. 

Tenhle zelený dezert si své pojmenování vysloužil podle svého vzhledu, který připomíná nadýchaný mech uprostřed lesa. Perfektně k němu proto pasují lesní plody, jako jsou maliny či borůvky. Správně našlehaný smetanový krém, kterým se prokládají jednotlivé vrstvy korpusu, dotváří chuťový zážitek a svěží lehkost téhle netradiční obdoby dortu. 

Autor: Kristýna Durasová
Tisk

Ingredience

Na těsto: 

Na náplň:

Na ozdobení:

  • 100 g borůvek a malin
  • máta

Postup

  1. Propláchnutý špenát rozmixujte do hladka s polovičním množstvím připraveného oleje.

  2. Vejce spolu s panelou vyšlehejte do pěny a následně přidejte zbytek oleje, špenátovou směs a šťávu z citronu.

  3. Předehřejte troubu na 170 °C a formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.

  4. Ke špenátové směsi přidejte zbytek ingrediencí na těsto. Pečte v troubě cca 45 minut a poté nechte vychladnout.

  5. Mezitím ušlehejte ingredience na náplň tak, aby vznikla krémová hmota, která se dá vytvarovat.

  6. Hotový a vychladlý korpus rozřízněte. Na spodní větší část navrstvěte krémovou náplň, kterou následně zasypte zbylou rozdrobenou částí korpusu.

  7. Ozdobte dle potřeby a chuti malinami, borůvkami, či mátou. Část můžete vmíchat i do náplně.



Přejeme dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám dort povedl a jestli sklidil úspěch za svůj netradiční vzhled!