Jemný cizrnový hummus s tahini

20 min.
Kristýna Durasová

Ingredience

  • 300 až 400 g cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pl římského kmínu
  • 100 g tahini
  • 5 pl kvalitního olivového oleje

Postup přípravy

  1. Cizrnu ideálně namočíme přes noc do vody, minimálně na 2 až 4 hodiny. Případně můžeme využít již předvařenou cizrnu v plechovkách. 
  2. Uvařenou cizrnu scedíme a následně důkladně rozmixujeme. 
  3. Přidáme česnek, římský kmín, tahini, olivový olej a opět mixujeme, aby se vytvořila hladká konzistence hummusu. 
  4. Hotový hummus servírujeme s čerstvou zeleninou či pečivem a pro zvýraznění chutí můžeme přidat bylinky. 

Pro dokonalý chuťový zážitek si pohrajte s dochucením a dejte nám případně vědět, na jakou kombinaci koření nedáte u hummusu dopustit.

Přejeme dobrou chuť!



Připravte si lahodně jemný hummus z cizrny doladěný krémovou sezamovou pastou tahini. Tento oblíbený libanonský-izraelský recept se skvěle hodí k zelenině či pečivu. 

Základ pro hummus tvoří cizrna. Jedná se o jednu z prvních luštěnin pěstovaných na Středním východě, kdy se první pozůstatky o jejím pěstování datují až 9500 let dozadu. Od nejdůležitější ingredience se také odvíjí název celého jídla, protože slovo hummus je arabským pojmenováním cizrny. 

Díky kombinaci přirozeně výživných surovin cizrny a tahini ze sezamových semen představuje hummus pokrm bohatý na nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík, železo či třeba zinek. 

Obsaženo v receptu
Tahini 190 g Tahini 190 g
119 Kč

Další recepty

Iva Kocová17.03.2025 Brokolicová polévka s lahůdkovým droždím Číst Iva Kocová13.03.2025 Datlové kuličky s ořechy a bourbonskou vanilkou Číst Iva Kocová13.03.2025 Pečená rajčatová polévka s opečenými krutony se sýrem Číst Nicole Ebnerová13.03.2025 Kávové proteinové kuličky Číst Nicole Ebnerová13.03.2025 Superfood chia pudink s borůvkami a kokosem Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Datlové košíčky plněné čokoládou Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Proteinový čokopuding Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Banánové čokosušenky Číst Kristýna Durasová13.03.2025 Veganský kešu sýr Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Zdravější bounty tyčinky Číst Iva Kocová18.03.2025 Linecké cukroví ze špaldové mouky Číst Goodie17.03.2025 Zdravé domácí ferrero kuličky Číst Lenka Nývltová01.04.2025 SNICKERS čokoláda Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Salátová zálivka s arašídovým máslem Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Zeleninový salát s quinoou a tempehem Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Chia puding s datlovým karamelem Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Banánové snickers nanuky Číst Lenka Nývltová13.03.2025 Rebarborovo-jablečný crumble Číst Kristýna Durasová13.03.2025 Krémová salátová zálivka s tahini Číst Kristýna Durasová13.03.2025 Jemný cizrnový hummus s tahini Číst Kristýna Durasová13.03.2025 Baba Ganoush: orientální dip z pečených lilků a tahini Číst Iva Kocová18.03.2025 Tahini kuličky se sezamem Číst Iva Kocová13.03.2025 Veganská ďábelská pomazánka Číst Iva Kocová13.03.2025 Extra čokoládové brownies na vánoční stůl Číst Iva Kocová13.03.2025 Vánoční perník Číst Iva Kocová18.03.2025 Halloweenský recept na dýňové lívance Číst Iva Kocová18.03.2025 Jednoduché sušenky z arašídového másla Číst Iva Kocová18.03.2025 Veganské brownies Číst Iva Kocová18.03.2025 Pistáciové řezy Číst Iva Kocová18.03.2025 Nepečené mandlové sušenky z ovesných vloček Číst Kristýna Durasová18.03.2025 Zdravý domácí kečup Číst Iva Kocová18.03.2025 Hlívový guláš Číst Iva Kocová19.03.2025 Francouzské toasty Číst Iva Kocová19.03.2025 Rychlá rajčatová polévka s černým česnekem Číst Iva Kocová19.03.2025 Vegan stroganov Číst Iva Kocová19.03.2025 Cizrnový hummus Číst Iva Kocová19.03.2025 RAW cookies s lyo jahodami a jahodovým kešu Číst Iva Kocová19.03.2025 Palačinky s lahodným kokosovým krémem Číst Iva Kocová19.03.2025 Pečené hasselback brambory Číst Iva Kocová19.03.2025 Jahodovo - karamelový cheesecake Číst Iva Kocová19.03.2025 Hráškové penne se spirulinou Číst Iva Kocová21.03.2025 Rychlé cizrnové kari Číst Iva Kocová19.03.2025 Česnekoví šneci z listového těsta s pestem z medvědího česneku Číst Iva Kocová19.03.2025 Velikonoční Mazanec Číst Iva Kocová19.03.2025 Chia puding Číst Iva Kocová19.03.2025 Zeleninový quiche Číst Iva Kocová19.03.2025 Mrkvový koláč Číst Iva Kocová19.03.2025 Zapékaná špagetová hnízda Číst Iva Kocová19.03.2025 Rychlý hráškový krém s mátou Číst Kristýna Durasová19.03.2025 RAW kuličky 3x jinak Číst Iva Kocová19.03.2025 Vegan butter Tofu Číst Iva Kocová19.03.2025 Valentýnské lívance Číst Iva Kocová19.03.2025 Valentýnské brownies s jahodami Číst Iva Kocová19.03.2025 Bramborové šišky s mákem a ořechy Číst Iva Kocová19.03.2025 Vegan pad thai nudle Číst Goodie17.03.2025 Vegan chocolate chip cookie Číst Goodie17.03.2025 Švestkové RAW tyčinky Číst Goodie17.03.2025 Jahodová zavařenina Číst Goodie17.03.2025 TWIX tyčinky zdravě Číst Goodie17.03.2025 Oříškovo-semínkový chlebík se sušenými rajčaty Číst Goodie17.03.2025 Zdravé marokánky Číst Goodie17.03.2025 RAW kuličky Green mix Číst Goodie17.03.2025 Banánové jednohubky Číst Goodie17.03.2025 Sezamové krekry bez lepku Číst Goodie17.03.2025 Soba nudle s brokolicí Číst Goodie17.03.2025 Citronovo-makové kuličky Číst Goodie17.03.2025 Zdravé tyčinky Číst Goodie17.03.2025 Salát s quinoou Číst Goodie17.03.2025 Cizrna na paprice vegan Číst Goodie17.03.2025 Burcha Číst Goodie17.03.2025 Green smoothie bowl Číst Goodie17.03.2025 Podzimní zelenina s pohankou a pickles Číst Goodie18.03.2025 Chia pudink Číst Goodie18.03.2025 Müsli tyčinky Číst Goodie18.03.2025 Mungo polévka Číst Goodie18.03.2025 Nice cream - veganská „zmrzlina“ Číst Stancy Nova18.03.2025 Cuketové špagety se semínky Číst Goodie18.03.2025 Dokonalý jablečný štrúdl Číst Goodie18.03.2025 RAW tyčinky Číst Nicola Trompischová19.03.2025 Mandlová mouka na 5 způsobů Číst