Jemný cizrnový hummus s tahini
Připravte si lahodně jemný hummus z cizrny doladěný krémovou sezamovou pastou tahini. Tento oblíbený libanonský-izraelský recept se skvěle hodí k zelenině či pečivu.
Základ pro hummus tvoří cizrna. Jedná se o jednu z prvních luštěnin pěstovaných na Středním východě, kdy se první pozůstatky o jejím pěstování datují až 9500 let dozadu. Od nejdůležitější ingredience se také odvíjí název celého jídla, protože slovo hummus je arabským pojmenováním cizrny.
Díky kombinaci přirozeně výživných surovin cizrny a tahini ze sezamových semen představuje hummus pokrm bohatý na nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík, železo či třeba zinek.
Ingredience
Postup
- Cizrnu ideálně namočíme přes noc do vody, minimálně na 2 až 4 hodiny. Případně můžeme využít již předvařenou cizrnu v plechovkách.
- Uvařenou cizrnu scedíme a následně důkladně rozmixujeme.
- Přidáme česnek, římský kmín, tahini, olivový olej a opět mixujeme, aby se vytvořila hladká konzistence hummusu.
- Hotový hummus servírujeme s čerstvou zeleninou či pečivem a pro zvýraznění chutí můžeme přidat bylinky.
Pro dokonalý chuťový zážitek si pohrajte s dochucením a dejte nám případně vědět, na jakou kombinaci koření nedáte u hummusu dopustit.
Přejeme dobrou chuť!