čas přípravy: 20 min.

Připravte si lahodně jemný hummus z cizrny doladěný krémovou sezamovou pastou tahini. Tento oblíbený libanonský-izraelský recept se skvěle hodí k zelenině či pečivu. 

Základ pro hummus tvoří cizrna. Jedná se o jednu z prvních luštěnin pěstovaných na Středním východě, kdy se první pozůstatky o jejím pěstování datují až 9500 let dozadu. Od nejdůležitější ingredience se také odvíjí název celého jídla, protože slovo hummus je arabským pojmenováním cizrny. 

Díky kombinaci přirozeně výživných surovin cizrny a tahini ze sezamových semen představuje hummus pokrm bohatý na nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík, železo či třeba zinek. 

Autor: Kristýna Durasová
Tisk

Ingredience

  • 300 až 400 g cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pl římského kmínu
  • 100 g tahini
  • 5 pl kvalitního olivového oleje

Postup

  1. Cizrnu ideálně namočíme přes noc do vody, minimálně na 2 až 4 hodiny. Případně můžeme využít již předvařenou cizrnu v plechovkách. 
  2. Uvařenou cizrnu scedíme a následně důkladně rozmixujeme. 
  3. Přidáme česnek, římský kmín, tahini, olivový olej a opět mixujeme, aby se vytvořila hladká konzistence hummusu. 
  4. Hotový hummus servírujeme s čerstvou zeleninou či pečivem a pro zvýraznění chutí můžeme přidat bylinky. 

Pro dokonalý chuťový zážitek si pohrajte s dochucením a dejte nám případně vědět, na jakou kombinaci koření nedáte u hummusu dopustit.

Přejeme dobrou chuť!