Kokosová nebo jakákoliv jiná ořechová mouka bývá neprávem zaměňovaná za mleté ořechy resp. kokos. Jedná se o zcela odlišný produkt s odlišnými nutričními hodnotami a vlastnostmi, které získává výrobním procesem. Kokosová či jiná ořechová/semínková mouka vzniká jako druhotný produkt při výrobě olejů. Oleje se za studena lisují z původní suroviny. Zbylé výlisky (ořechová/semínková mouka) mají hojné využití podobně jako mouka. Ale tam to pouze začíná. Experimentovat se s ní dá i při přípravě exotických pokrmů jako je například curry, korma, různé omáčky či polévky.

My jsme pro vás připravili hned 7 receptů a tipů, jak si zařádit v kuchyni s kokosovou moukou a připravit velmi chutné, výživné recepty bez lepku. 

POZOR! Nezaměňujte kokosovou mouku za mletý kokos – ten má jiné vlastnosti než kokosová mouka, se kterou se pracuje jinak.

Před použitím v receptech doporučujeme kokosovou mouku prosít přes síto. Má tendenci lehce hrudkovatět, což je v některých receptech nežádoucí. Kokosová mouka může i nemusí projít tepelnou úpravou.

Kokosová mouka se dá využít při přípravě slaných i sladkých pokrmů, při vaření, pečení, smažení. Dají se z ní připravit lahodné kaše, lívance, palačinky, wafle, cookies, chipsy, brownies, koláče, banana bread. Přidat ji můžete i do smoothies, do omáčky (curry), do polévky. Pokrmu dodá nejen skvělou chuť, ale i vlákninu a kvalitní rostlinné bílkoviny. Radost z toho mohou mít všichni příznivci zdravého životního stylu, vyznavači low carb, bezlepkových diet a vegani.

...a zde je těch 7 slíbených receptů:



Všechny recepty se povedly skvěle a nejsou náročné. Stačí rozkliknout fotku nebo název receptu a dostanete se na celý konkrétní recept s rozpisem použitých surovin a postupem.



Autor: Kristýna Durasová
Tisk