Lehká podzimní polévka s guinoou
Quinoa neboli merlík chilský se právem dostává do povědomí a do popředí jídelníčků stále častěji a více. Jedná se o pseudoobilovinu vzácnou díky obsahu živin, ale i vysokému množství kvalitních rostlinných bílkovin. Z quinoy si můžete připravit mnoho pokrmů na nejrůznější způsoby, dá se s ní skvěle experimentovat třeba i v polévkách, které by měly být součástí jídelníčku zejména v období podzimu a zimy. Vyzkoušejte polévku s quinoou - krásně zasytí, zahřeje a díky promyšlené kombinaci rozmarýnu, zázvoru a citronu skvěle chutná!
Ingredience
- 2 na kostičky nakrájené mrkve
- 1 cibule
- 100 g propláchnuté quinoy
- 1 pl přepuštěného másla GHÍ
- 1 plechovka rajčat
- větvičky čerstvého rozmarýnu
- 700 ml vody/ zeleninového vývaru
- 100 g na kousky nakrájeného řapíkatého celeru
- 100 g na nudličky nakrájeného čínského zelí
- 1 cm nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 citronu
- sůl
Postup
1. V hrnci se silným dnem rozpalte GHÍ.
2. Na GHÍ osmahněte na drobno nakrájenou cibuli.
3. Po 5 minutách přidejte nakrájenou mrkev.
4. Po dalších 5 minutách přidejte dobře propláchnutou quinou.
5. Přidejte rajčata z plechovky a větvičky rozmarýnu.
6. Zalijte vodou nebo vývarem a vařte 20 minut.
7. Následně přidejte řapíkatý celer a čínské zelí.
8. Vařte dalších 5–10 minut.
9. Přidejte zázvor, česnek, citron a nechte dojít pod pokličkou.