čas přípravy: 60 min.

Linecké cukroví patří právem mezi tradiční recepty! Co takhle tradici pečení lineckého zachovat, ale lehce pozměnit suroviny a nahradit je zdravějšími? Tajemství křehkého lineckého spočívá v zachování poměru 1:2:3. Stačí vyměnit rafinovaný bílý cukr za kokosový nebo xylitol a část bílé mouky nahradit třeba moukou mandlovou. Výsledek je zdravější a stejně neodolatelný.

Ingredience

  • 200 g špaldové hladké mouky
  • 100 g arašídové mouky
  • 200 g kvalitního farmářského másla
  • 100 g kokosového cukru
  • 2 žloutky
  • chemicky neošetřená citronová kůra

Postup

1. Zpracujte v míse všechny suroviny a vypracujte těsto. Důležité je, aby se všechny ingredience hezky propojily.

2. Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu ho rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte kolečka (nebo srdíčka). Do poloviny z nich pak ještě menším vykrajovátkem udělejte dírku. Zbylé těsto spojte a zpracujte znovu.

Tip č. 1: Zkuste místo marmelády použít na slepování ořechové krémy, třeba ČOKOŘECH či JAHODOVÝ KEŠU!
Tip č. 2: Těsto nechte na pár hodin odležet v lednici, kde vydrží i několik dní.