Linecké cukroví zdravěji
Linecké cukroví patří právem mezi klasiku vánočního pečení! Co takhle zachovat tradici, ale lehce pozměnit suroviny a upéct tak dokonalé zdravé linecké? Tajemství křehkého lineckého spočívá v zachování poměru 1:2:3. Stačí vyměnit rafinovaný bílý cukr za kokosový nebo xylitol a část bílé mouky nahradit třeba moukou mandlovou. Výsledek? Zdravější a přitom stále neodolatelné linecké cukroví.
Ingredience
Na zdravé linecké cukroví si připravte:
- 200 g špaldové hladké mouky
- 100 g arašídové mouky
- 200 g kvalitního farmářského másla
- 100 g kokosového cukru
- 2 žloutky
- chemicky neošetřená citronová kůra
Postup
-
Zpracujte v míse všechny suroviny a vypracujte těsto. Důležité je, aby se všechny ingredience hezky propojily.
-
Těsto nechte odpočinout v chladu (ideálně několik hodin, vydrží zde ale i několik dní).
-
Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu ho rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm.
-
Z těsta vykrajujte kolečka (nebo srdíčka). Do poloviny z nich pak ještě menším vykrajovátkem udělejte dírku. Zbylé těsto spojte a zpracujte znovu.
-
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 5–10 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout.
-
Upečené zdravé linecké cukroví nechte vychladnout a poté slepujte džemem.
Tip: Zkuste místo marmelády použít na slepování ořechové krémy, třeba ČOKOŘECH či JAHODOVÝ KEŠU! Chuť zdravého lineckého skvěle ozvláštní.
Upečte si letos zdravé linecké. Domov nádherně provoní stejně jako to klasické a v této odlehčenější verzi si jej budete moci dopřát bez výčitek.