Linecké cukroví zdravěji
Linecké cukroví patří právem mezi tradiční recepty! Co takhle tradici pečení lineckého zachovat, ale lehce pozměnit suroviny a nahradit je zdravějšími? Tajemství křehkého lineckého spočívá v zachování poměru 1:2:3. Stačí vyměnit rafinovaný bílý cukr za kokosový nebo xylitol a část bílé mouky nahradit třeba moukou mandlovou. Výsledek je zdravější a stejně neodolatelný.
Ingredience
- 200 g špaldové hladké mouky
- 100 g arašídové mouky
- 200 g kvalitního farmářského másla
- 100 g kokosového cukru
- 2 žloutky
- chemicky neošetřená citronová kůra
Postup
1. Zpracujte v míse všechny suroviny a vypracujte těsto. Důležité je, aby se všechny ingredience hezky propojily.
2. Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu ho rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte kolečka (nebo srdíčka). Do poloviny z nich pak ještě menším vykrajovátkem udělejte dírku. Zbylé těsto spojte a zpracujte znovu.