čas přípravy: 60 min.

Linecké cukroví patří právem mezi klasiku vánočního pečení! Co takhle zachovat tradici, ale lehce pozměnit suroviny a upéct tak dokonalé zdravé linecké? Tajemství křehkého lineckého spočívá v zachování poměru 1:2:3. Stačí vyměnit rafinovaný bílý cukr za kokosový nebo xylitol a část bílé mouky nahradit třeba moukou mandlovou. Výsledek? Zdravější a přitom stále neodolatelné linecké cukroví.

Recept na zdravé linecké cukroví

Ingredience

Na zdravé linecké cukroví si připravte:

  • 200 g špaldové hladké mouky
  • 100 g arašídové mouky
  • 200 g kvalitního farmářského másla
  • 100 g kokosového cukru
  • 2 žloutky
  • chemicky neošetřená citronová kůra

Postup

  1. Zpracujte v míse všechny suroviny a vypracujte těsto. Důležité je, aby se všechny ingredience hezky propojily.

  2. Těsto nechte odpočinout v chladu (ideálně několik hodin, vydrží zde ale i několik dní).

  3. Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu ho rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm.

  4. Z těsta vykrajujte kolečka (nebo srdíčka). Do poloviny z nich pak ještě menším vykrajovátkem udělejte dírku. Zbylé těsto spojte a zpracujte znovu.

  5. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 5–10 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout.

  6. Upečené zdravé linecké cukroví nechte vychladnout a poté slepujte džemem.

Tip: Zkuste místo marmelády použít na slepování ořechové krémy, třeba ČOKOŘECH či JAHODOVÝ KEŠU! Chuť zdravého lineckého skvěle ozvláštní.

 

Upečte si letos zdravé linecké. Domov nádherně provoní stejně jako to klasické a v této odlehčenější verzi si jej budete moci dopřát bez výčitek.