Maca – je lepší extrakt, nebo RAW prášek?
Obyvatelé Peru macu používají jako léčivý prostředek k prevenci a léčbě zdravotních stavů již více než 2 000 let. Uznávají ji pro její schopnost vyrovnat hormony, snížit stres a únavu, podpořit duševní zdraví, výkon a paměť, stejně jako podněcovat vitalitu, soustředění, koncentraci, plodnost a sexuální funkce. Při výběru produktu s macou ale mohou vzniknout otázky, jaká forma je nejlepší. Tento článek vše objasní.
V tomto článku se dozvíte:
- Informace o mace a jejích účincích ve zkratce
- Co jsou extrakty všeobecně
- Výhody maca extraktu
- Výhody maca RAW prášku
Peruánský ženšen alias Maca – účinná vzpruha pro tělo i mysl
Je to brukvovitá kořenová zelenina, ne ale jen tak ledajaká. Latinsky se jmenuje Lepidium meyenii a je podobná naší bramboře (dokonce se i podobně zpracovává), narozdíl od ní ale vyrůstá pouze v drsných a extrémních podmínkách (původně v peruánských Andách, teď díky své popularitě i na dalších místech světa). Říká se jí také peruánský ženšen, s ženšenem asijským, americký ani jiným ale nemá vůbec nic společného. Pěstuje se několik druhů – žlutá, hnědá, červená a černá.
Anďané macu používají jako přírodní lék na různé zdravotní neduhy. Připisuje se jí, že:
- pomáhá tělu zvládat stres,
- zmírňuje deprese,
- vede ke zvýšení energie,
- tiší příznaky menopauzy,
- prospívá kostem,
- zvyšuje libido,
- podporuje plodnost.
O mace si u nás můžete přečíst několik článků, které ji obšírně představují:
Co to jsou rostlinné extrakty
Říká se jim také koncentráty a jde o výtažky léčivých látek z nejrůznějších rostlin a bylin. Extrakce je známá již po staletí, kdy se prováděla jednoduchým způsobem louhováním v alkoholu. Dnes většinou probíhá laboratorně, moderními způsoby. Účelem extrakce, tedy procesu jejich výroby, je získat z rostlin co nejvyšší množství požadovaných účinných látek. Jiné látky, které nejsou tak žádoucí nebo zhoršují vstřebatelnost bioaktivních látek, se naopak odbourávají.
Na našem trhu se nejčastěji (nebo v ideálním případě) setkáváme se standardizovanými extrakty. Ty mají jasně dané množství specifikovaných sloučenin a jejich výroba podléhá přísné kontrole kvality (ve všech fázích – při procesu pěstování, sklizně i výroby).
U moderních extrakcí v prášku často můžete najít údaj o poměru extrakce, např. 30:1. Znamená to, že na 1 kg extraktu bylo použito 30 kg rostliny. Tento údaj často velmi plete nás spotřebitele, protože si myslíme, že je extrakt kvalitnější a obsahuje více aktivních látek. Než údaj o poměru extrakce je důležité sledovat spíš obsah účinných látek jako takových.
Ve kvalitě extraktů je navíc opravdu obrovský rozdíl i cenově. Levné extrakty často prochází velkými teplotami, mají nekvalitní vstupní materiál a často se poznají tak, že u nich není určeno právě množství bioaktivní látky. Je škoda, že se z etiket nedají poznat metody extrakce. Kvalitní extrakty jsou každopádně často násobněkrát dražší než levné čínské extrakty.
POZOR! Je důležité si uvědomit, že ne všechny přírodní doplňky stravy jsou stejné a to i v případě, že se shodně jmenují. Rozdíly plynou především z původu a z přístupu k pěstování rostliny, ale také ze samotného procesu extrakce. I když je na trhu spoustu zdánlivě totožných přípravků, vždy doporučujeme zkontrolovat, zda opravdu obsahují konkrétní extrakt a jaké je množství obsažených látek. Pokud můžete, zjistěte si co nejvíce o tom, jak byla rostlina pěstována, zpracována i skladována – to však nejen v případě extraktů, ale všech přírodní doplňků stravy.
Konkrétně při výběru macy buďte velmi obezřetní – častokrát se totiž můžete setkat s přípravky z rostlin z Číny, které nemají odpovídající kvalitu.
Maca v podobě extraktu a její výhody
Účinky macy se mají shodovat, ať je užijete v jakékoliv podobě. Extrakt v sobě však nese pouze aktivní složky, nikoliv všechny nutrienty a doprovodné látky, které kořen rostliny obsahuje. V extraktu macy proto máte najít makamidy a makaenesy.
Náš extrakt z macy byl vyrobený v poměru 20-30 : 1. Co to znamená? Že na 1 kg extraktu bylo použito 20-30 kg suroviny – organické peruánské žluté macy. Jeho 100 mg odpovídá množství 1 000 mg sušeného kořene.
Mezi hlavní výhody extraktu ze superpotraviny oproti RAW podobě patří:
- obsahuje kontrolované množství aktivních látek,
- vyznačuje se delší trvanlivostí,
- je dobře stravitelný,
- má lepší biologickou dostupnost živin
- a rychlejší výsledky vstřebávání.
Náš extrakt pochází z ekologického zemědělského družstva v odlehlé a nedotčené části peruánských And a obsahuje maximální množství čistých účinných látek.
Maca v prášku – kdy zvolit ji?
Rostlinné prášky jsou považovány za nejtradičnější. Jejich výroba není komplikovaná (v tomto případě spočívá ve vysušení a rozemletí kořene rostliny) a hlavní výhodou je to, že obsahují celé spektrum rostlinných aktivních látek. Je třeba připomenout, že řada rostlin je ozdravná díky synergickému působení všech látek, které obsahují. V případě nákupu prášku máte jistotu, že na vás může působit ve své celistvosti. Aktivita všech složek může být vyšší než aktivita pouze izolovaných složek.
Na druhou stranu – koncentrace účinných látek se narozdíl od extraktů v jednotlivých prášcích (a šaržích) liší. Každá rostlina je totiž jiná a podmínky růstu se i na stejných místech neustále proměňují.
Pokud máme shrnout všechny výhody prášku, pak jsou to tyto:
- v této podobě je maca zcela přirozená,
- obsahuje komplex všech aktivních látek, nutrientů i doprovodných složek,
- neobsahují žádné nosiče ani přísady.
Funkční a oblíbená klasika v bio a raw kvalitě. Vždy navíc používáme kapsle 100% rostlinného původu bez škrobů a konzervantů.
Pokud maca patří mezi vaše oblíbené doplňky stravy, vyzkoušejte obě dvě formy a dejte nám vědět, která se vám zdá účinnější. Budeme velmi rádi.