Mandlové mléko
čas přípravy: 50 min.
Mandlové mléko je lahodná alternativa kravského mléka, kterou si zamilují všichni, nejen vegani. Pokud jste ještě tento osvěžující nápoj neochutnali, zkuste si vyrobit rovnou domácí verzi, na přípravu je jednoduchá a vyjde finančně mnohem levněji.
Ingredience
- 1 hrnek mandlí
- 2 hrnky vody
- voda k namáčení mandlí
ostatní potřeby
- mísa
- síto na scezení
- plátýnko
- odměrka
- mixér
Postup
1. Namočte mandle přes noc nebo i na dva dny do vody. Vodu nezapomeňte vyměnit aspoň jednou, pokud namáčíte déle než přes noc.
2. Sceďte vodu z namáčení mandlí a mandle dobře propláchněte. Voda, ve které se mandle namáčely obsahuje kyselinu fytovou a ta snižuje využitelnost živin.
3. 2 minuty mixujte 1 hrnek mandlí s 2 hrnky vody.
4. Do mísy vložte síto a přes něj dejte plátýnko nebo kus čisté bavlněné látky. Rozmixovanou směs přelijte do mísy přes síto s plátýnkem, které následně čistýma rukama vyždímejte.
TIP č.2: V lednici můžete nápoj uchovávat v uzavíratelné nádobě 1–2 dny
TIP č.3: Zbytky z mandlí můžete použít jako mandlovou mouku na pečení, do kaší nebo k zahuštění omáček. Ideálně se hodí do klasické rajčatové omáčky na těstoviny. Stačí na závěr přidat trochu této směsi a omáčka získá trochu jiné grády! Vlhkou mandlovou mouku můžete vysušit v troubě při nízké teplotě 2–3 hodiny a následně uchovávat v mrazáku několik měsíců.
TIP č.4: Čím déle budete namáčet mandle, tím krémovější bude výsledný produkt.