čas přípravy: 50 min.

Mandlové mléko je lahodná alternativa kravského mléka, kterou si zamilují všichni, nejen vegani. Pokud jste ještě tento osvěžující nápoj neochutnali, zkuste si vyrobit rovnou domácí verzi, na přípravu je jednoduchá a vyjde finančně mnohem levněji. 

Ingredience

  • 1 hrnek mandlí
  • 2 hrnky vody
  • voda k namáčení mandlí

ostatní potřeby

  • mísa
  • síto na scezení
  • plátýnko
  • odměrka
  • mixér

Postup

1. Namočte mandle přes noc nebo i na dva dny do vody. Vodu nezapomeňte vyměnit aspoň jednou, pokud namáčíte déle než přes noc.

2. Sceďte vodu z namáčení mandlí a mandle dobře propláchněte. Voda, ve které se mandle namáčely obsahuje kyselinu fytovou a ta snižuje využitelnost živin.

3. 2 minuty mixujte 1 hrnek mandlí s 2 hrnky vody.

4. Do mísy vložte síto a přes něj dejte plátýnko nebo kus čisté bavlněné látky. Rozmixovanou směs přelijte do mísy přes síto s plátýnkem, které následně čistýma rukama vyždímejte.

TIP č.1: Doslaďte mandlové mléko lžící datlového či kokosového cukru.

TIP č.2: V lednici můžete nápoj uchovávat v uzavíratelné nádobě 1–2 dny

TIP č.3: Zbytky z mandlí můžete použít jako mandlovou mouku na pečení, do kaší nebo k zahuštění omáček. Ideálně se hodí do klasické rajčatové omáčky na těstoviny. Stačí na závěr přidat trochu této směsi a omáčka získá trochu jiné grády! Vlhkou mandlovou mouku můžete vysušit v troubě při nízké teplotě 2–3 hodiny a následně uchovávat v mrazáku několik měsíců.

TIP č.4: Čím déle budete namáčet mandle, tím krémovější bude výsledný produkt.