MSG koření neboli glutamát je univerzální koření, které je možné použít k pozvednutí chuti jakéhokoliv jídla. Nejvíce se využívá v asijské kuchyni, ale využití si najde i u jiných jídel. Oproti tomu, že dokáže zvýraznit chuť a vůni, jde zároveň i o kontroverzní přísadu, která je předmětem mnoha diskuzí o škodlivosti. Ve 21. století byla dokonce díky MSG koření pojmenovaná i 5. chuť – umami.

V článku se dozvíte:
- Co je to MSG koření.
- Jestli představuje MSG koření nějaké nebezpeční pro zdraví.
- Čím MSG koření při vaření a dochucování pokrmů nahradit.
Co je MSG koření
MSG koření je glutaman sodný, který dokáže zvýraznit chuť masa, mořských plodů i zeleniny. Jde o bílý krystalický prášek rozpustný ve vodě. Po rozpuštění ve vodě připomíná chutí a vůní masový vývar. Od doby, kdy se začal komerčně vyrábět, je součástí spousty pokrmů od vývarů přes polévky až po konzervovanou a mraženou zeleninu.
Představuje MSG skryté nebezpečí?
I když je MSG koření považováno za naprosto bezpečnou přísadu a při běžné konzumaci je pravděpodobné neškodné, v posledních letech vypluly na povrch určité obavy ohledně možných negativních účinků na lidské zdraví. Mezi hlavní důvody patří:
- Alergická reakce – po užití glutamátu sodného se mohou u citlivějších osob objevit nejrůznější alergické reakce, jako jsou bolesti hlavy, pocity nevolnosti, pálení a bolení v oblasti krku.
- Neurologické problémy – i když to nebylo vědecky podloženo, podle některých odborníků by MSG koření ve větším množství mohlo mít negativní vliv na činnost mozku a mohlo by mít spojitost s neurologickými problémy (např. Alzheimerova choroba).
- Zvýšení chuti k jídlu – některé studie poukazují na to, že MSG koření zvyšuje chuť k jídlu, což může přispívat k nadváze nebo obezitě.
- Syndrom čínské restaurace – žádná studie sice nesporné účinky neprokázala, ale nežádoucí účinky v podobě studeného potu, migrény, bušení srdce nebo závratí byly shrnuty pod jeden název „syndrom čínské restaurace“. Není ovšem jisté, zda za tyto účinky, se kterými se někteří návštěvníci čínských restaurací potýkají, může samotný glutamát sodný nebo nějaké jiné exotické přísady.
Chutné pokrmy vykouzlíte i bez glutamátu. S dochucením pomohou například pesta výhradně z poctivých ingrediencí.
Kde všude se dá dochucovadlo použít
MSG koření je oblíbené i pro svou univerzálnost. Nejčastěji ho najdete v následujících jídlech a dalších dochucovadlech:
- tradiční asijské pokrmy (sushi, jídla z pánve wok, polévky atd.)
- fast foody
- sójová omáčka
- kořenící směsi
- mražené hotové pokrmy
Zdravější alternativy pro dochucení různých pokrmů
Namísto MSG koření můžete vyzkoušet některé ze zdravějších alternativ, které se výborně hodí k dochucení nejrůznějších jídel:
- Přírodní aroma z bourbonské vanilky BIO - toto přírodní aroma může být použito nejen do sladkých pokrmů, ale také pro zvýraznění chutí v některých slaných jídlech, kde je požadována jemná vanilková nota.
- Veganské omáčky a pesta - tyto produkty mohou být skvělou alternativou pro dochucení pokrmů bez použití MSG. Dodají vašim jídlům bohatou chuť díky kvalitním ingrediencím.
MSG koření neboli glutamát sodný je koření, které se využívá ke zvýšení intenzity chuti nejrůznějších pokrmů. V případě nadměrné konzumace ovšem může mít negativní dopady na zdraví, a to například v podobě alergické reakce. Ideální je toto dochucovadlo nahradit zdravějšími alternativami, jako jsou veganské omáčky a pesta nebo přírodní aromata.







































































































































