Nejvíce zásadité potraviny: které to jsou?

Potraviny v závislosti na svojí zásaditosti nebo kyselinotvornosti ovlivňují naše zdraví. Zásadité potraviny mohou přispět k rovnováze organismu a dobrému trávení. Ačkoliv si tělo udržuje hodnotu pH krve samo, složení stravy ovlivňuje vnitřní prostředí včetně močového a trávicího systému. Tento typ potravin je bohatý na vitamíny, minerály a důležité antioxidanty, díky čemuž podporují správné fungování organismu. Jejich zastoupení v jídelníčku by mělo být kolem 60 %. ¹

V následujícím článku se dozvíte:

  • Co je úkolem zásaditých potravin.
  • Které potraviny patří mezi ty nejvíce zásadité.
  • Co je to zásaditá dieta.
  • Tipy na přírodní doplňky stravy pro udržení rovnováhy organismu.

Role zásaditých potravin

Zásadité nebo také zásadotvorné potraviny přispívají k prevenci onemocnění a podporují proces odkyselení. Pomáhají eliminovat toxiny v těle, podporují správnou funkci orgánů, zlepšují trávení a dodávají tělu potřebnou energii.

Působí také jako prevence proti překyselení organismu, které by mohlo vést ke zdravotním problémům (např. zažívací potíže, zvýšená únava, chronická onemocnění apod). ²

Nejvíce zásadité potraviny

Mezi zásadité potraviny patří hlavně ovoce a zelená zelenina, ořechy, semena a luštěniny. Konkrétně se rozdělují na mírně zásadité, zásadité a silně zásadité. Mezi nejvíce zásadité potraviny patří:

  1. Zelenina
    • plodová zelenina – meloun, rajčata, okurka, cuketa, avokádo
    • listová zelenina – špenát, salát, rukola, řeřicha, mangold
    • kořenová zelenina – mrkev, řepa, brambory
    • květáková zelenina – květák a brokolice
  2. Ovoce
    • citrusy – citron, limetka, pomeranč, grep
    • sladké ovoce – banán, mango, hroznové víno, fíky, rozinky
    • další ovoce – jablko, hruška, meruňka, broskev, kiwi
  3. Bylinky a koření – zázvor, kurkuma, koriandr, petržel, cibule, česnek, fenykl
  4. Ořechy a semínka – mandle, chia, dýňová a lněná semínka
  5. Další potraviny – med, stévie, jablečný ocet, kokosová voda

Mezi zásadotvorné potraviny patří i některé luštěniny (např. čočka, mungo fazole), pseudoobiloviny (quinoa) nebo zásadité minerální vody. Důležité je vědět, že kyselá chuť neznamená automaticky kyselinotvorný efekt – například citron má zásadité účinky v těle. 

Zásaditá dieta a její pozitivní vliv při překyselení

Cílem zásadité diety je zvýšit podíl zásadotvorných potravin a omezit ty, které přispívají k zatížení organismu – např. nadbytek cukru, živočišných produktů, soli nebo průmyslově zpracovaných potravin. Nejde o přísný jídelníček, ale o snadu navýšit podíl rostlinných zdrojů. Ačkoliv zásadité potraviny mohou být součástí zdravého jídelníčku, ne každému vyhovuje radikální změna stravy. Například lidé s onemocněním ledvin, cukrovkou nebo jinými chronickými nemocemi by měli zásaditý režim, očistné kúry nebo detoxikace vždy konzultovat s lékařem. U některých lidí může příliš restriktivní nebo nevyvážená dieta přinést více škody než užitku.

Doplňky stravy pro vitalitu a udržení rovnováhy organismu

  • Spirulina tablety BIO: BIO spirulina je přírodním zdrojem chlorofylu a živin, které podporují přirozenou vitalitu a pomáhají udržet rovnováhu organismu.
  • Mladý ječmen šťáva BIO RAW: Dodává tělu přirozené antioxidanty a pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem.
  • Chlorella tablety BIO: Podporuje přirozenou očistu organismu, posiluje vitalitu a příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru.

 

Zásadité potraviny jsou pro naše zdraví klíčové. Podporují správnou funkci trávení a eliminaci toxinů v těle. Mimo jiné mají i pozitivní vliv na správné fungování srdce, ledvin, jater a dalších orgánů. Mezi nejvíce zásadité potraviny patří různé druhy listové, plodové a kořenové zeleniny, citrusy, bylinky a koření, ořechy, semínka, med, stévie, jablečný ocet a další.

Zdroje

1.Celostnimedicina.cz. Zásadité a kyselinotvorné potraviny. https://www.celostnimedicina.cz/zasadite-a-kyselinotvorne-potraviny/

2.Is.muni.cz Zásadité versus kyselé – mýty a fakta. https://is.muni.cz/th/323568/lf_b/bakalarska_prace_Dagmar_Pifkova.pdf