Potraviny v závislosti na svojí zásaditosti nebo kyselinotvornosti ovlivňují naše zdraví. Zásadité potraviny mohou přispět k rovnováze organismu a dobrému trávení. Ačkoliv si tělo udržuje hodnotu pH krve samo, složení stravy ovlivňuje vnitřní prostředí včetně močového a trávicího systému. Tento typ potravin je bohatý na vitamíny, minerály a důležité antioxidanty, díky čemuž podporují správné fungování organismu. Jejich zastoupení v jídelníčku by mělo být kolem 60 %. ¹
V následujícím článku se dozvíte:
- Co je úkolem zásaditých potravin.
- Které potraviny patří mezi ty nejvíce zásadité.
- Co je to zásaditá dieta.
- Tipy na přírodní doplňky stravy pro udržení rovnováhy organismu.
Role zásaditých potravin
Zásadité nebo také zásadotvorné potraviny přispívají k prevenci onemocnění a podporují proces odkyselení. Pomáhají eliminovat toxiny v těle, podporují správnou funkci orgánů, zlepšují trávení a dodávají tělu potřebnou energii.
Působí také jako prevence proti překyselení organismu, které by mohlo vést ke zdravotním problémům (např. zažívací potíže, zvýšená únava, chronická onemocnění apod). ²
Nejvíce zásadité potraviny
Mezi zásadité potraviny patří hlavně ovoce a zelená zelenina, ořechy, semena a luštěniny. Konkrétně se rozdělují na mírně zásadité, zásadité a silně zásadité. Mezi nejvíce zásadité potraviny patří:
- Zelenina
- plodová zelenina – meloun, rajčata, okurka, cuketa, avokádo
- listová zelenina – špenát, salát, rukola, řeřicha, mangold
- kořenová zelenina – mrkev, řepa, brambory
- květáková zelenina – květák a brokolice
- Ovoce
- citrusy – citron, limetka, pomeranč, grep
- sladké ovoce – banán, mango, hroznové víno, fíky, rozinky
- další ovoce – jablko, hruška, meruňka, broskev, kiwi
- Bylinky a koření – zázvor, kurkuma, koriandr, petržel, cibule, česnek, fenykl
- Ořechy a semínka – mandle, chia, dýňová a lněná semínka
- Další potraviny – med, stévie, jablečný ocet, kokosová voda
Mezi zásadotvorné potraviny patří i některé luštěniny (např. čočka, mungo fazole), pseudoobiloviny (quinoa) nebo zásadité minerální vody. Důležité je vědět, že kyselá chuť neznamená automaticky kyselinotvorný efekt – například citron má zásadité účinky v těle.
Zásaditá dieta a její pozitivní vliv při překyselení
Cílem zásadité diety je zvýšit podíl zásadotvorných potravin a omezit ty, které přispívají k zatížení organismu – např. nadbytek cukru, živočišných produktů, soli nebo průmyslově zpracovaných potravin. Nejde o přísný jídelníček, ale o snadu navýšit podíl rostlinných zdrojů. Ačkoliv zásadité potraviny mohou být součástí zdravého jídelníčku, ne každému vyhovuje radikální změna stravy. Například lidé s onemocněním ledvin, cukrovkou nebo jinými chronickými nemocemi by měli zásaditý režim, očistné kúry nebo detoxikace vždy konzultovat s lékařem. U některých lidí může příliš restriktivní nebo nevyvážená dieta přinést více škody než užitku.
Doplňky stravy pro vitalitu a udržení rovnováhy organismu
- Spirulina tablety BIO: BIO spirulina je přírodním zdrojem chlorofylu a živin, které podporují přirozenou vitalitu a pomáhají udržet rovnováhu organismu.
- Mladý ječmen šťáva BIO RAW: Dodává tělu přirozené antioxidanty a pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem.
- Chlorella tablety BIO: Podporuje přirozenou očistu organismu, posiluje vitalitu a příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru.
Zásadité potraviny jsou pro naše zdraví klíčové. Podporují správnou funkci trávení a eliminaci toxinů v těle. Mimo jiné mají i pozitivní vliv na správné fungování srdce, ledvin, jater a dalších orgánů. Mezi nejvíce zásadité potraviny patří různé druhy listové, plodové a kořenové zeleniny, citrusy, bylinky a koření, ořechy, semínka, med, stévie, jablečný ocet a další.
Zdroje
1.Celostnimedicina.cz. Zásadité a kyselinotvorné potraviny. https://www.celostnimedicina.cz/zasadite-a-kyselinotvorne-potraviny/
2.Is.muni.cz Zásadité versus kyselé – mýty a fakta. https://is.muni.cz/th/323568/lf_b/bakalarska_prace_Dagmar_Pifkova.pdf