čas přípravy: 50 min.

První sušenky neboli cookies byly vynalezeny již v 7. století našeho letopočtu a pocházely z malých koláčků, které původně nebyly určeny ke konzumaci, ale pouze k testování teploty trouby. V současnosti jsou sušenky jednou z nejoblíbenějších laskomin, milují je především děti. Kupované cookies však často obsahují bílý cukr a ne zrovna malou dávku. A jelikož děti konzumují už tak mnohem více bílého cukru, než je jejich tělo schopné spotřebovat a zpracovat, vyrobte pro ně sušenky z kvalitních surovin raději doma.

Pečené cookies určitě znáte, ale co takhle vyzkoušet i jejich nepečenou verzi s lahodnou mandlovou chutí? 

Autor: Iva Kocová
Tisk

Ingredience

Postup

  1. Do velké mísy si připravíme ovesné vločky a zatím odložíme bokem. 
  2. V hrnci necháme rozpustit máslo, do kterého přidáme cukr, mléko a kakaový prášek.
  3. Vaříme, dokud se cukr a máslo plně nerozpustí a směs nespojí.
  4. Do vzniklé směsi následně přidáme mandlové máslo a vanilku, promícháme a nalejeme na ovesné vločky. 
  5. Mícháme a zpracováváme, podle potřeby přisypáváme mandlovou mouku, dokud nevznikne tvarovatelné těsto. 
  6. Necháme 10 minut odstát a odpočinout a poté z těsta za pomocí lžíce tvoříme na plech placičky, klademe je pár centimetrů od sebe. 
  7. Plech se sušenkami poté vložíme na cca 2 hodiny do ledničky. 

 

Dobrou chuť a nezapomeňte se pochlubit svými výtvory i na sociálních sítích! :)