čas přípravy: 45 min.

Rajčata nejsou jen chutnou a osvěžující zeleninou, ale také bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Jsou zvláště ceněna pro vysoký obsah lykopenu, silného antioxidantu, který přispívá k ochraně organismu před volnými radikály. V kombinaci s pečenou paprikou a česnekem vytváří tato polévka dokonalou harmonii chutí, která potěší vaše smysly. Připravte si ji doma a vychutnejte si její bohatou a jemnou chuť, kterou doplní křupavé krutony se sýrem.

Tisk

Ingredience

  • 1 kg zralých rajčat
  • 2 červené papriky
  • 1 střední cibule
  • hlavička česneku
  • olivový olej
  • Sůl a černý pepř podle chuti
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 100 ml rostlinné smetany na zjemnění
  • čerstvá bazalka
Na krutony:
  • chléb
  • koření, sůl, mletá paprika
  • olivový olej
  • strouhaný rostlinný sýr

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Zeleninu očistěte a nakrájejte. Na plech položte rajčata, papriky, cibuli a česnek.
  3. Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  4. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne se karamelizovat.
  5. Po upečení vyjměte a zeleninu přidejte do hrnce. Následně rozmixujte do hladka.
  6. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vývaru nebo vody. Když je to nutné, ochutnejte a dochuťte.
  7. Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou bazalkou s krutony nebo čerstvým chlebem.

 

Své výtvory podle Goodie receptů nezapomeňte označovat na sociálních sítích @Goodierecepty. Přejeme vám dobrou chuť!