Pečená rajčatová polévka s opečenými krutony se sýrem
čas přípravy: 45 min.
Rajčata nejsou jen chutnou a osvěžující zeleninou, ale také bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Jsou zvláště ceněna pro vysoký obsah lykopenu, silného antioxidantu, který přispívá k ochraně organismu před volnými radikály. V kombinaci s pečenou paprikou a česnekem vytváří tato polévka dokonalou harmonii chutí, která potěší vaše smysly. Připravte si ji doma a vychutnejte si její bohatou a jemnou chuť, kterou doplní křupavé krutony se sýrem.
Autor: Iva Kocová
Tisk
Ingredience
- 1 kg zralých rajčat
- 2 červené papriky
- 1 střední cibule
- hlavička česneku
- olivový olej
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 100 ml rostlinné smetany na zjemnění
- čerstvá bazalka
Na krutony:
-
chléb
-
koření, sůl, mletá paprika
-
olivový olej
-
strouhaný rostlinný sýr
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Zeleninu očistěte a nakrájejte. Na plech položte rajčata, papriky, cibuli a česnek.
- Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne se karamelizovat.
- Po upečení vyjměte a zeleninu přidejte do hrnce. Následně rozmixujte do hladka.
- Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vývaru nebo vody. Když je to nutné, ochutnejte a dochuťte.
- Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou bazalkou s krutony nebo čerstvým chlebem.
Své výtvory podle Goodie receptů nezapomeňte označovat na sociálních sítích @Goodierecepty. Přejeme vám dobrou chuť!