Pečené hasselback brambory
čas přípravy: 75 min.
V hlavní roli oblíbené pečené hasselback brambory! Můžete je podávat samostatně nebo jako přílohu. Skvěle chutnají s pořádnou dávkou másla, smetany nebo pomazánky a chutney Goodie.
Autor: Iva Kocová
Tisk
Ingredience
- 1 kg brambor
- černý mletý pepř
- mořská sůl
- olivový olej
- čerstvý nebo sušený tymián, rozmarýn
- 4 stroužky česneku
- čerstvé bylinky dle vašeho výběru (nasekaná pažitka, petrželka)
- pomazánka nebo chutney Goodie (k podávání)
- vegan máslo, smetana (k podávání)
Postup
- Brambory ve slupce omyjeme a postupně po jednom krájíme.
- Děláme řezy rovnoměrně tak, aby se brambor nepřekrojil úplně. Tak do poloviny můžete klidně provádět pravidelné řezy.
- Když máme brambory nakrojené, připravíme si do menší misky olivový olej, prolisovaný česnek, bylinky, pepř a sůl a smícháme.
- Každý jeden brambor postupně důkladně potřeme.
- Brambory si pokládejte na plech s pečícím papírem nebo klidně i bez a potírejte je přímo na plechu ze všech stran a samozřejmě důkladně potřete i v řezech, aby byly pořádně dochucené.
- Brambory pečeme na 180 - 200 stupňů cca 40-50 minut v závislosti na tom jaké máte troubu samozřejmě.
- Nakonec podáváme s Goodie pomazánkou, smetanou, čerstvými bylinkami nebo máslem.