Polomáčené hvězdičky
čas přípravy: 40 min.
Vánoce se kvapem blíží a možná už jste přemýšleli a dávali si dohromady recepty na vánoční cukroví. Držíte se raději tradic a nebo zkoušíte své vlastní recepty? Následující recept je inspirovaný z knihy BioAbecedář od Hanky Zemanové. Hvězdičky se tak povedly, že se musí péct i několikrát před Vánocemi, neboť do Vánoc ani nevydrží. Pokud rádi pečete zdravě a zároveň si i rádi pochutnáte, neváhejte tento recept vyzkoušet.
Ingredience
Těsto
- 300 g špaldové mouky
- 2 čl kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 čl skořice
- 1 čl vanilky
- 180 g kvalitního másla
- 100 g datlového sirupu
- 100 g lískových ořechů
- 150 g datlí
- 1 pl citronové šťávy
Ingredience na polevu
- 200 g kvalitní čokolády
- 30 g kokosového oleje
- 30 g mletých lískových ořechů na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 120 °C a pražte cca 10–15 minut, po vychladnutí zbavte slupky.
- Oříšky namelte v mlýnku nebo rozmixujte v mixéru.
- Datle pokrájejte na velmi drobné kousky.
- Všechny ingredience postupně zpracujte v těsto, které nechte odpočinout minimálně hodinu, maximálně týden v lednici.
- Poprašte vál zlehka moukou a vyválejte z těsta cca 0,5 cm plát ze kterého vykrajujte hvězdičky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte cca 10 minut na 180 °C, v horkovzdušné troubě na 160 °C.
- Ve vodní lázni rozehřejte ingredience na polevu kromě lískových ořechů.
- Vychladlé hvězdičky namáčejte z poloviny do čokolády a následně zdobte mletými lískovými ořechy.
TIP: Válení těsta velmi usnadňuje potravinářská fólie, díky které se těsto na válec nelepí.
Dobrou chuť! :)