Potraviny snižující histamin: jaké to jsou?
Histaminová tolerance se vyskytuje přibližně u 1-3 % populace. Lidí s tímto problémem ovšem může být mnohem více, protože u nich nesnášenlivost histaminu nebyla pro různorodost zdravotních potíží prozatím diagnostikována.[1]
V článku se dozvíte:
- Co je to histamin.
- Co znamená histaminová intolerance.
- Jaké potraviny histamin snižují.
- Jakým potravinám se vyvarovat.
Co je to histamin
Histamin je hormon a neurotransmiter. Má důležitou roli v několika funkcích těla – např. imunitní reakce, regulace žaludečních kyselin a působení v mozku.
Co znamená histaminová intolerance
Histaminová intolerance je důsledek nadměrného množství histaminu v těle. Jde o situaci, kdy se s ním tělo nedokáže vypořádat. Tato intolerance se projevuje dlouhou řadou příznaků a mnohdy je obtížné stanovit správnou diagnózu. Řešením je omezit konzumaci některých potravin, které jsou na histamin bohaté, protože tělo není schopné histamin metabolizovat. V opačném případě totiž histaminová intolerance může způsobovat některá chronická onemocnění.
Seznam potravin snižujících histamin
Potraviny s nízkým obsahem histaminu jsou pro osoby s intolerancí klíčové. Histaminová dieta má za cíl minimalizovat příjem potravin bohatých na histamin. Mezi potraviny a doplňky stravy, které snižují histamin v těle a pomáhají zlepšovat celkové zdraví, patří:
- Čerstvé maso a ryby – ideálně koupené od důvěryhodných zdrojů a správně skladované.
- Ovoce - jablka, hrušky, banány, bílé hrozny bez pecek, rebarbora, liči, rakytník, granátové jablko, meloun Cantaloupe, žlutý meloun.
- Zelenina - brokolice, špenát, mrkev, cuketa, fenykl, hlávkový salát, ledový salát, římský salát, celer, šalotka, česnek, pastiňák, čerstvá kukuřice, řeřicha, batáty, topinambury, čerstvé bambusové výhonky.
- Obilniny - rýže, quinoa, oves, obyčejné neochucené cereálie, nekynuté pečivo, nekvašený chléb, krupice, čisté a neochucené cornflakes, rýžové pečivo, obyčejné krekry z povolených surovin.
- Mléčné výrobky - mléko a některé druhy jogurtů, čerstvý sýr typu Cottage, Ricotta, čerstvý nekvašený sýr.
- Vejce - vařený, řádně tepelně upravený žloutek.
- Sladidla - cukr, melasa, javorový sirup, kukuřičný sirup, agávový sirup, domácí džem a marmeláda.
- Oleje a tuky - čerstvé máslo (s krátkou dobou trvanlivosti), za studena lisované oleje (řepkový, světlicový, zeleninový), ghí (přepuštěné máslo).
- Bylinky a koření (např. zázvor, kurkuma, bazalka, oregano atd.). Zázvor a kurkuma zároveň také pomáhají podporovat důležitou detoxikaci organismu.
K pití jsou vhodné bylinné čaje a neperlivá voda. Z doplňků stravy jsou při histaminové intoleranci vhodné následující:
- Quercetin a bromelain - quercetin je přírodní flavonoid, který může snížit uvolňování histaminu. Bromelain, který se nachází v ananasu, může pomoci snižovat nežádoucí histaminové reakce.
- Vitamín C - může působit jako přirozené antihistaminikum, kdy snižuje hladiny histaminu v krvi.
- B komplex, konkrétně vitamín B6 - vitamín B6 je důležitý pro správný metabolismus histaminu. Pro maximální účinnost vybírejte doplněk stravy s aktivovanou formou vitamínu B6.
- Ostropestřecový olej - působí blahodárně pro podporu činnosti jater a detoxikaci organismu.
- Chlorella - velmi silný antioxidant pro detoxikaci organismu.
Vitamín C doplníte například v celistvé podobě Berry Power Supermix, který obsahuje hned 4 silné přírodní zdroje vitamínu C - šípky, aronie, camu camu a acerola.
Jakým potravinám se s histaminovou intolerancí vyvarovat
Naopak vyvarovat byste se měli konzumace fermentovaných potravin (kysané výrobky, jogurt, sýry apod.), alkoholu (červené víno a pivo), jahod, rajčat a citrusových plodů, které mají vysoký obsah histaminu.
Příznaky histaminové intolerance
- vyrážky, ekzémy apod.
- bolesti hlavy a závratě
- zažívací problémy
- dýchací problémy
- astma
- nízký krevní tlak
Příčiny histaminové intolerance
- nadměrný stres
- častá konzumace potravin s vysokým obsahem histaminu
- intolerance lepku nebo laktózy
- zánětlivé onemocnění střev (např. Crohnova choroba)
- užívání některých léků
- dlouhodobá léčba pomocí antibiotik, antidepresiv nebo antirevmatik
Histaminová intolerance může způsobovat různé zdravotní problémy a chronická onemocnění. Z tohoto důvodu je důležité omezit konzumaci některých potravin, které obsahují hodně histaminu (fermentované potraviny, alkohol, rajčata atd.). Naopak je vhodné zařadit potraviny snižující histamin, mezi které patří například maso a ryby, jablka, hrušky, brokolice, špenát, mrkev apod. Histamin pomáhají snižovat i vitamíny – konkrétně vitamín C a vitamíny skupiny B.
Skoleniprvnipomoci.cz. Histaminová intolerance https://skoleniprvnipomoci.cz/zdrave-stravovani/histaminova-intolerance/