Psyllium je vláknina určená na podporu trávení. Jedná se o rozemleté osemení z jitrocele indického. V tradiční indické ajurvédské medicíně se využívá již více než 2.000 let. Vyniká svými blahodárnými účinky, ale v některých případech může být i zdraví škodlivé.
V následujícím článku se dozvíte:
- Jak psyllium škodí zdraví.
- Jaké je doporučené dávkování.
- Vhodnost užívání psyllia u těhotných/kojících žen a dětí.
- Jaké jsou zdravotní benefity psyllia.
- Co je to psyllium jako doplněk stravy.
Jak psyllium škodí zdraví
Co je pravdy na tom, že psyllium škodí? Pokud se při jeho užívání nedodržují doporučená opatření, může způsobovat různé zdravotní problémy. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří:
- Zácpa a ucpání střev – z důvodu nedostatečného pitného režimu při užívání psyllia dochází k jeho hromadění ve střevech, což má za následek zácpu nebo dokonce i ucpání střev.
- Trávicí potíže – při překročení doporučených dávek jsou obvyklé trávicí potíže, jako je nadýmání a nadměrná plynatost.
- Alergické reakce – u některých lidí se mohou objevit vyrážky, svědění nebo problémy s dýcháním.
- Zablokování stolice a neprůchodnost střev – obzvláště u starších lidí je na místě užívat psyllium se zvýšenou opatrností. Z důvodu nedostatečného pitného režimu seniorů hrozí zablokování stolice a neprůchodnost střev.
Užívání psyllia u těhotných žen a dětí
Užívání psyllia v těhotenství a v období kojení je vhodné konzultovat s lékařem, a to z toho důvodu, že není dostatek studií, co se týče účinku psyllia na těhotných a kojících ženách. Pokud jde o děti, tam je užívání vhodné teprve ve věku 6–12 let. V takovém případě se obvykle doporučuje ½ dávky určené pro dospělé, a to po konzultaci s lékařem.
Psyllium stačí rozmíchat ve vodě, džusu nebo šťávě a konzumovat přímo. Přidat jej ale také můžete do jogurtu, smoothie, pomazánek a dalších pokrmů, které chcete zahustit.
Doporučené dávkování psyllia
Dávkování psyllia je individuální. Doporučená denní dávka se obvykle pohybuje v rozmezí 5–10 g denně. V případě vyšších dávek se zvyšují rizika možných nežádoucích účinků (např. nadýmání). Pokud s psylliem zatím nemáte zkušenost, začněte na nižší dávce (např. 5 g) a postupně navyšujte. Spolu s psylliem je nutné přijmout dostatečné množství tekutin, aby vláknina mohla správně fungovat a aby se předešlo vedlejším účinkům. Ideální volbou je alespoň 250–300 ml vody při každém užití. ¹
Psyllium a jeho zdravotní benefity
Stejně jako například u kurkumy platí, že pokud je psyllium užíváno dle doporučení, nabízí řadu benefitů. Vláknina obsažená v psylliu se nevstřebává do organismu a prochází trávicím traktem. Hraje klíčovou roli při očistě střev a změkčování stolice. Mezi hlavní zdravotní benefity patří:
- snížení tělesné hmotnosti
- delší pocit zasycení a nižší chuť k jídlu
- snížení hladiny cholesterolu
- podpora zdraví srdce
- změkčení stolice a zvětšení jejího objemu
- snadnější vyprazdňování
- snížení plynatosti
- snížení krevního tlaku
- prevence proti rakovině tlustého střeva ²
Psyllium jako doplněk stravy
Psyllium je obvykle dostupné v podobě kapslí, prášku rozpustného ve vodě nebo jako součást různých doplňků stravy. Pro maximální účinky je vhodné sáhnout po produktu v bio kvalitě:
- Psyllium BIO - prášek 100 g – Rozpustná vláknina, která udržuje normální funkce trávicího traktu a střev a normální hladinu cholesterolu v krvi. Díky vysoké absorpční schopnosti, kdy v tekutině nabobtná a vytvoří měkký gel, navodí v trávicím traktu pocit sytosti.
Psyllium je vláknina, která podporuje správné trávení, změkčuje stolici a zvětšuje její objem. Působí také preventivně proti různým onemocněním. Důležité je nepřekračovat doporučené denní množství a při užívání dbát na dostatečný příjem tekutin. Mezi možné nežádoucí účinky v případě konzumace vyšších dávek patří trávicí potíže (bolesti břicha, plynatost, průjem nebo alergické reakce).
Zdroje
1. Stefajir.cz. Psyllium. https://www.stefajir.cz/psyllium
2. Is.muni.cz. Význam vlákniny v naší stravě. https://is.muni.cz/th/halqh/Diplomova_prace_Karolina_Kotkova.pdf