Ingredience
- 2 šlahouny rebarbory
- 1 jablko
- 1 lžíce kokosového cukru
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžíce rýžové mouky (nemusí být)
- lžička vanilkového extraktu
- půl lžičky skořice
- 50 gramů ovesných vloček
- 20 gramů na jemno mletých mandlí
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
- lžička vanilkového extraktu
- půl lžičky skořice
Tenhle recept vyniká svou chutí, šťavnatostí a jednoduchostí přípravy. Crumble je vhodný jako snídaně, ale i odpolední dezert. Tradičně se servíruje s tučným řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Lze do něj použít klidně jen jablka nebo třeba hrušky, pokud nebudete mít rebarboru zrovna po ruce!
Věděli jste, že původně rebarbora rostla na v Himalájích, kde ji postupně Tibeťané začali cíleně pěstovat díky přesvědčení o její léčivosti, i proto se dříve jednalo o vzácnou a drahou rostlinu. Dnes rebarbora roste na mnoha zahrádkách a fakt, že skutečně obsahuje mnoho cenných látek, je již potvrzen. Obsahuje mnoho vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové, dále je bohatá na vápník, draslík, mangan či železo.
Aby byla zdraví prospěšná, a ne naopak ohrožující kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové, sbírají se listy s dužnatými řapíky téměř výhradně od poloviny května do poloviny června a musí být správně tepelně zpracované. Zároveň by si však lidé s poruchami metabolismu vápníku (revnatismus, dna, ledvinové kameny, záněty ledvin apod.) měli dopřát jen opravdu malinký kousek koláče.