Rychlý hráškový krém s mátou
S příchodem jara je dobré zabarvit jídelníček více do zelena a odlehčit ho. Rychlý hráškový krém lehce zasytí, skvěle chutná a je jednoduchý na přípravu. Nebojte se servírovat 14.4. na zelený čtvrtek!
Ingredience
Polévka
- 500 g hrášku (čerstvý, mražený)
- lístky máty (stačí za hrst)
- 1 větší cibule (nakrájená nadrobno)
- olivový nebo klasický olej
- 3 stroužky česneku (protlačený)
- 1 menší cuketa nebo můžete použít i brokolici nebo 1 – 2 brambory
- 1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
- špetka muškátového oříšku
- mletý pepř
- špetka soli
- 1 čl česnekový prášek
- 1 čl cibulový prášek
Pro servírování
- olivový olej
- tahini
- kokosová smetana
- oříšky
- čerstvá máta
- čerstvé pečivo, opečený chlebíček nebo bagetky
Postup
-
Ve větším hrnci si zahřejeme na mírném ohni klasický nebo olivový olej. Vložíme cibulku a restujeme cca 5 minut do sklovita.
-
Potom přidáme česnek a 2 minuty restujeme. Potom přidáme cuketu nebo jinou zeleninu (klidně můžete použít brambory nebo i brokolici), česnekový a cibulový bio prášek.
-
Zalijeme vývarem nebo vodou, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni. Po cca 5 – 10 minutách (když zelenina změkne) přidáme hrášek a vaříme ještě pár minut.
-
Před dovařením ještě přidáme čerstvou mátu, osolíme, opepříme, můžeme přidat špetku muškátového oříšku.
-
Dovaříme a vymixujeme tyčovým mixérem.
Servírujeme s tahini, polijeme trochou olivového oleje, můžeme přidat kokosový jogurt, oříšky a podáváme s opečenou bagetkou, chlebem nebo jiným pečivem.
Užijte si co nejvíce zelených receptů a dejte nám vědět, jak chutná!