čas přípravy: 25 min.

S příchodem jara je dobré zabarvit jídelníček více do zelena a odlehčit ho. Rychlý hráškový krém lehce zasytí, skvěle chutná a je jednoduchý na přípravu. Nebojte se servírovat 14.4. na zelený čtvrtek!

Autor: Iva Kocová
Tisk

Ingredience

Polévka

  • 500 g hrášku (čerstvý, mražený)
  • lístky máty (stačí za hrst)
  • 1 větší cibule (nakrájená nadrobno)
  • olivový nebo klasický olej
  • 3 stroužky česneku (protlačený)
  • 1 menší cuketa nebo můžete použít i brokolici nebo 1 – 2 brambory
  • 1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
  • špetka muškátového oříšku
  • mletý pepř
  • špetka soli
  • 1 čl česnekový prášek
  • 1 čl cibulový prášek

Pro servírování

Postup

  1. Ve větším hrnci si zahřejeme na mírném ohni klasický nebo olivový olej. Vložíme cibulku a restujeme cca 5 minut do sklovita.

  2. Potom přidáme česnek a 2 minuty restujeme. Potom přidáme cuketu nebo jinou zeleninu (klidně můžete použít brambory nebo i brokolici), česnekový a cibulový bio prášek.

  3. Zalijeme vývarem nebo vodou, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni. Po cca 5 – 10 minutách (když zelenina změkne) přidáme hrášek a vaříme ještě pár minut.

  4. Před dovařením ještě přidáme čerstvou mátu, osolíme, opepříme, můžeme přidat špetku muškátového oříšku.

  5. Dovaříme a vymixujeme tyčovým mixérem.

 

Servírujeme s tahini, polijeme trochou olivového oleje, můžeme přidat kokosový jogurt, oříšky a podáváme s opečenou bagetkou, chlebem nebo jiným pečivem.

 

Užijte si co nejvíce zelených receptů a dejte nám vědět, jak chutná!