Salát s cizrnou, batáty a zálivkou z kešu
čas přípravy: 45 min.
Autor: Lenka Nývltová
Tisk
Saláty rozhodně nejsou nuda, když máte ten správný recept. Připravte si tento nutričně hodnotný a chuťově vyvážený salát s batáty, cizrnou a dochucený krémovou zálivkou z kešu.
Se správnými ingrediencemi vytvoříte ze salátu skutečně plnohodnotné a výživné jídlo plné živin. V tomto receptu mají hlavní slovo batáty či pomylsná královna mezi luštěninami cizrna, která vyniká obsahem minerálních látek (vápník, železo), či vitamínů (B2, B6, C či E). Chuťové kouzlo salátu doladí i zálivka z kešu a výsledkem je ideální výživný, ale přesto lehký a dobře stravitelný oběd či večeře.
Ingredience
Na salát:
-
100 gramů cizrny
-
1 střední batáta
- 2-3 kusy kadeřávku
- půl lžičky římského kmínu
- lžička červené papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- vařené vejce (volitelně)
Na zálivku:
- 75 gramů kešu
- půl lžičky sušeného česneku
- 30 ml kokosového mléka
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 1 lžička fermentované hořčice
- šťáva z půlky citronu
- sůl
Postup
- Dopředu si uvařte cizrnu.
- Batátu důkladně omyjte a nákrájejte na kousky.
- Vložte na plech společně s uvařenou cizrnou, posypte kořením a lehce polijte olivovým olejem.
- Vše důkladně promíchejte a pečte zhruba 30 minut na 200 °C
- Mezitím si připravte zálivku tak, že smícháte všechny ingredience do mixéru a důkladně rozmixujete do hladka.
- V míse si smíchejte kadeřávek, pečenou batáru s cizrnou se zálivkou.
- Pokud chcete ještě vydatnější pokrm, přidejte vařené vejce, které se k batátům a cizrně perfektně hodí.

Přejeme dobrou chuť a dejte vědět, jak vám tento originální a výživný salát chutnal.