Správný poměr omega 3 a omega 6 jako klíč ke zdraví. Jak ho optimalizovat?

Omega 3 a 6 mastné kyseliny musí lidské tělo získávat z potravy. Velmi však záleží na jejich vzájemném poměru, který se vlivem moderní stravy s výraznou převahou omega 6 vychýlil špatným směrem. A právě i tento faktor bývá označován jako jeden z viníků civilizačních onemocnění. 

Jak by měl vypadat ideální poměr omega 3 a 6, proč tomu tak není a jak si znovu nastolit optimální hodnoty mastných kyselin v jídelníčku? To se dozvíte v tomto článku připraveném ve spolupráci s MUDr. Dominikou Danielovou, CFMP


Co v těle dělají omega 3 a 6 mastné kyseliny? 

Omega 3 i 6 jsou nezbytné pro správně probíhající procesy v lidském těle. V porovnání s běžnými tuky se v těle neukládají a nefungují jako zdroj energie, ale zůstávají biologicky aktivní a podílí se na celé řadě procesů.

Omega 3 mastné kyseliny, zejména EPA a DHA, jsou známé pro své protizánětlivé vlastnosti a přínos pro kardiovaskulární zdraví, funkci mozku a imunitní systém. [1]

Oproti tomu, omega 6 mastné kyseliny, zejména kyselina linolová, arachidonová či gamalinolenová, v optimální míře  přispívají ke snížení hladiny tuku v krvi, zvýšení hladiny dobrého cholesterolu (HDL) či podporují zánět jakožto obrannou funkci vrozené imunity. Zánětlivá reakce však nesmí být přehnaná a neadekvátní, což může způsobovat právě nadbytek omega 6 mastných kyselin. [2,3]

TIP: Přečtěte si, proč jsou omega 3 mastné kyseliny důležité pro výkon mozku, spolehlivou paměť i soustředění

Co způsobuje nadbytek omega 6? 

Problémem především západní civilizace jsou nejrůznější civilizační choroby. Na jejich vzniku se podílí více faktorů, ale jedním z nich bývá právě i nevhodná skladba jídelníčku s nadbytečným poměrem omega 6 v kombinaci s nedostatkem omega 3. 

Dlouhodobý nadbytek omega 6 proto může vyústit v: 

  • nedostatečnou látkovou výměnu buněk,
  • zhoršení přirozeného vylučování odpadních látek a celkové detoxikace těla,
  • vznik silně prozánětlivého prostředí v těle,
  • problémy se soustředěním, učením i zhoršení paměti,
  • častější výkyvy nálad. [5]

A takové problémy se následně mnohdy plíživě přetvoří v civilizační choroby, zejména kardiovaskulární onemocnění, cukrovku, metabolický syndrom, artritidu, Alzheimerovu chorobu, různé formy rakoviny a další. [4,5]

Jaký je optimální poměr omega 3 a 6? 

Ideální poměr omega 3 a 6 mastných kyselin se pohybuje mezi 1 : 1 až 1 : 4 (omega 3 :omega 6). V dnešní moderní společnosti je však realita zcela jiná a ve stravě se objevuje spíše poměr 1 : 16 až 1 :20, což znamená výrazný nadbytek omega 6. 

Důvodů nadbytku omega 6 kyselin je hned několik: 

  • vyšší zastoupení zpracovaných potravin,
  • velké množství rostlinných tuků bohatých na omega 6 (slunečnicový, sójový, kukuřičný či palmový olej),
  • vyšší podíl omega 6 ve vejcích či mase zvířat z velkochovů,
  • nedostatek stravy s vyšším obsahem omega 3 - hlavně ryby, semínka

V součtu se tak jedná o kombinaci těchto faktorů a upřednosňování kvantity nad kvalitou u potravin. 

Tipy, jak udržovat optimální poměr omega 3 a 6 mastných kyselin

Dostaňte do jídelníčku více omega 3 

Pro vyvážení poměru omega 3 a 6 mastných kyselin je zapotřebí trochu ubrat z příjmu omega 6. A to jak ve formě nadbytečného používání oleje, tak i omezení konzumace ultra zpracovaných potravin, které jsou rovněž bohaté na omega 6. 

Naopak se snažte 1–2× týdně konzumovat kvalitní ryby a zařaďte semena bohatá na omega 3, například konopná, lněná či chia semínka

“A pokuste se nahradit oleje s vysokým poměrem omega 3:6 tuky s lepším poměrem - olivový, řepkový (bio), lněný a hlavně ghí,” doplňuje MUDr. Danielová.

Dbejte na kvalitní suroviny

Myslete na to, že především u živočišných zdrojů se vyplatí upřednostnit kvalitu nad kvantitou. Taková vejce z BIO chovu mají poměr omega 3 : omega 6 v hodnotách 1 : 3, což je v porovnání s velkochovem, kde se poměr pohybuje kolem 1 : 29 značný rozdíl. 

Podobné je to i u masa ze zvířat krmených trávou, kde je poměr 1 : 2 (omega 3 : omega 6), což představuje znatelný rozdíl oproti 1 : 9 u masa z krav ve velkochovech. 

Přidejte doplněk stravy

Jednoduchý a efektivní způsob, jak upravit poměr omega kyselin směrem k omega 3 je jejich cílené doplnění. A to například formě oleje z tresčích jater s přirozeně vyrovnaným množstvím EPA a DHA mastných kyselin i s obsahem vitamínu D3 a A. Vegetariáni a vegani mohou omega 3 doplnit ve formě fermentovaného oleje z mořských řas

Vysoce kvalitní olej z fermentovaných mořských řas je bohatý zdroj omega 3 mastných kyselin. Obsahují omega 3 mastné kyseliny DHA a EPA a díky produkci ve velmi čistých a kontrolovaných podmínkách si zachovávají maximální kvalitu bez obsahu nežádoucích látek.

V dnešní době si opravdu zdravá strava a celkový jídelníček žádá návrat více k tradičním hodnotám a zaměření na kvalitu nad kvantitou. Jedná se však o investici do zdraví a prevenci před častými civilizačními chorobami, takže se rozhodně vyplatí věnovat trochu času získávání informací a více úsilí praktikování doporučených rad. Zároveň se ale netrapte zbytečnými složitostmi a dbejte především na jídelníčkem s kvalitními co nejméně zpracovanými potravinami. 

“Výborný a velmi užitečný článek, protože nadmíra nezdravých tuků v kombinaci se sacharidy, ultra zpracovanými potravinami a stresem je to, co způsobuje většinu civilizačních chorob. Strava umí být lékem ale i jedem, proto je důležité vědět o tom, co a proč jíme a hlavně, co nám to může způsobit, ať už negativně či pozitivně,“ dodává doktorka funkční medicíny Danielová. 

Zdroje

  1. The importance of the ratio of omega-6, 2002omega-3 essential fatty acids, 2002.
  2. Health Implications of High Dietary Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids, 2012 Apr
  3. Omega-6 Fatty Acids and Risk for Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association Nutrition Subcommittee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism, 2009 Feb
  4. An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity, 2016 Mar
  5. Fatty acids: Health Effects of Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids, 2013
Produkty z článku
Přepuštěné máslo GHÍ - Grass-Fed BIO 220 ml Přepuštěné máslo GHÍ - Grass-Fed BIO 220 ml
189 Kč
Liposomální Vegan Omega 3 60 ks Liposomální Vegan Omega 3 60 ks
-15%
lp2
lp6
995 Kč 846 Kč
Chia 500 g Chia 500 g
lp17
95 Kč

Další články

Šárka Stuchlíková27.11.2024 Udržitelné Vánoce: Tipy na přírodní a ekologické dárky Číst Šárka Stuchlíková04.10.2024 Jak poznat chronický stres a jak se s ním co nejlépe vypořádat Číst Šárka Stuchlíková17.09.2024 Chůze: Nejlepší pohyb na hubnutí i dobrou náladu Číst Barbora Hrdličková19.08.2024 Jak na komáry a jiný hmyz? Návod na domácí účinný přírodní odpuzovač hmyzu Číst Šárka Stuchlíková09.08.2024 Co mám dělat, když nemůžu spát? 10 tipů, jak na nespavost Číst Šárka Stuchlíková02.07.2024 Zdravé chodidlo i celé nohy. Znáte 7 výhod barefoot obuvi? Číst Barbora Hrdličková03.06.2024 TOP 5 esenciálních olejů pro povzbuzení, energii a dobrou náladu Číst Šárka Stuchlíková13.05.2024 Proč je důležité sledovat příjem bílkovin? A jak určit jejich ideální množství Číst Barbora Hrdličková25.03.2024 Co je aromaterapie a jak mohou esenciální oleje pomoci i vám? Číst Šárka Stuchlíková08.03.2024 Cyklická žena – jak využít 4 podoby ženy při cestě ke spokojenosti Číst Šárka Stuchlíková29.01.2024 Jak a kdy používat vykuřování? Průvodce k tradiční očistě s pomocí vykuřovadel Číst Šárka Stuchlíková22.01.2024 Správný poměr omega 3 a omega 6 jako klíč ke zdraví. Jak ho optimalizovat? Číst Šárka Stuchlíková29.12.2023 Do nového roku s lehkostí: 10 otázek k sebereflexi a zhodnocení minulého roku Číst Šárka Stuchlíková07.12.2023 4 tipy, jak na světelnou hygienu. A proč červené a modré světlo pomáhá i škodí? Číst Šárka Stuchlíková06.12.2023 Co znamená non toxic? Jde o moderní trend nebo nezbytnost pro zdraví a přírodu? Číst Šárka Stuchlíková10.11.2023 12 + 1 nápadů na praktické malé i větší vánoční dárky opravdu pro každého Číst Šárka Stuchlíková14.09.2023 Psychická zátěž a výkon: 10 tipů, jak snížit stres a podpořit produktivitu Číst Šárka Stuchlíková07.09.2023 Co dělat, když klouby bolí? Doporučení a tipy na 7 doplňků stravy pro klouby Číst Šárka Stuchlíková10.08.2023 Svíčky a zdraví: Nedýchejte škodlivé látky a naučte se, jak vybrat kvalitní svíčku Číst Šárka Stuchlíková02.08.2023 Koupání během menstruace? S menstruačním kalíškem! Krev nepropustí, vodu nenasákne Číst Šárka Stuchlíková06.06.2023 Konec štípancům! Přírodní repelent jako štít neviditelnosti před krvežíznivým hmyzem. Jak účinkuje v porovnání s toxickou syntetikou? Číst Nicola Trompischová24.05.2023 Jak proměnit ložnici v místo pro dokonalý spánek Číst Šárka Stuchlíková09.05.2023 5 základních kroků, jak začít s biohackingem jako cestě ke kráse, dlouhověkosti a výkonnosti Číst Šárka Stuchlíková26.04.2023 Tohle se stane s vaším tělem po vynechání kofeinu! 7 vědecky podložených důvodů, proč si dát kofeinový detox Číst Šárka Stuchlíková12.04.2023 Erythritol: Přírodní sladidlo (nejen) pro diabetiky k udržování zdravé váhy i ochraně zubů Číst Šárka Stuchlíková06.04.2023 Ústřice jako afrodiziakum. Pravda, nebo mýtus? Číst Šárka Stuchlíková11.03.2023 Co je to mozková mlha? Poznejte příznaky i příčiny včetně 6 způsobů, jak se ji zbavit Číst Šárka Stuchlíková07.03.2023 5 způsobů, jak podpořit ženskou energii a probudit svou vnitřní bohyni Číst Šárka Stuchlíková09.12.2022 Zima obdobím tmy: Čím podpořit tělo, když postrádá sluneční svit? Číst Karolína Tomaides25.10.2022 Co stojí za častou únavou a jak se s ní vypořádat? Číst Lída Dubinská14.01.2022 Těstoviny, jak je neznáte - Projezte se ke zdraví a štíhlé linii Číst Lída Dubinská13.01.2022 Granola pod drobnohledem: Definice, historie a nutriční fakta Číst Lída Dubinská13.01.2022 Ořechové krémy - Populární delikatesa a zdroj energie Číst Mgr. Tereza Havlínová13.01.2022 7 snadných tipů, jak se dobře vyspat Číst Goodie13.01.2022 5 tipů, jak vyjádřit lásku nejen na Valentýna Číst Mgr. Tereza Havlínová13.01.2022 Milujete sladké? Víme, jak a čím sladit! Číst Goodie13.01.2022 Klidné a pohodové Vánoce Číst Andrea Smělíková13.01.2022 Tipy na zdravější (vánoční) pečení Číst Lída Dubinská13.01.2022 Radost jménem kakao. Historie, výroba, druhy a zajímavá fakta Číst Goodie13.01.2022 Červenec bez plastů - 4 tipy pro radikální snížení spotřeby plastů Číst Lída Dubinská12.01.2022 Černý zázrak aneb káva a její příběh, druhy a vlastnosti Číst Goodie12.01.2022 Přirozeně krásná bez chemie Číst Goodie12.01.2022 4 důvody, proč se vyhnout cukru nejen o Vánocích Číst Goodie12.01.2022 Vánoce jinak! Číst Kristýna Durasová12.01.2022 Podzimní imunita bez chemie: 5 tipů, jak si udržet zdraví Číst Goodie12.01.2022 Mikronutrienty. Mikro... co? Číst Goodie12.01.2022 Coffree, káva zdravě Číst Goodie12.01.2022 Kokosový olej - zázrak z přírody! Číst Nicola Trompischová25.10.2022 Čím zlepšit koncentraci a paměť? 6 osvědčených tipů! Číst Lída Dubinská23.10.2022 Přírodní cesta ke zmírnění PMS: Co skutečně funguje? Číst Karolína Tomaides23.10.2022 Játra, hlavní úklidová četa našeho těla Číst Karolína Tomaides19.10.2022 4 tipy, jak podpořit zdraví svého střevního mikrobiomu Číst Lída Dubinská18.10.2022 Nemáte chuť na sex? Příroda pomůže! Číst Karolína Tomaides18.10.2022 Střevní mikrobiom: Co to znamená a je pro nás důležitý? Číst Lída Dubinská14.01.2022 10 tipů na zdravá novoroční předsevzetí Číst Kristýna Durasová13.01.2022 Jak začít s jógou a jaký styl jógy vybrat? Číst Jana Raganová13.01.2022 Snídat, ano či ne? Číst Jana Raganová13.01.2022 Theobromin – štěstí skryté v čokoládě Číst Jana Raganová13.01.2022 Otužování? Víme jak na to! Číst Jana Raganová13.01.2022 Sacharidy, jíst či nejíst? Číst Karolína Tomaides23.11.2022 Diagnóza diabetes - základní informace nejen pro cukrovkáře Číst Nicola Trompischová23.11.2022 Vánoční inspirace: Tipy na dárky, které potěší každého Číst Goodie23.11.2022 Vánoční cukroví zdravěji a bez výčitek Číst Lída Dubinská13.01.2022 7 tipů proti jarní únavě Číst Lída Dubinská13.01.2022 Bystrá mysl, lepší paměť! Zpátky k povinnostem v nejlepší kondici. Číst Lída Dubinská14.01.2022 Tipy na vánoční dárky s dobrou karmou Číst Lída Dubinská14.01.2022 Stres: Zaručené tipy, jak ho zmírnit Číst Nicola Trompischová25.10.2022 Káva v podobách, které stojí za to vyzkoušet Číst Nicola Trompischová25.10.2022 Sedmero pro zdravé srdce aneb co dělat, aby bilo jako zvon? Číst Lída Dubinská23.10.2022 Ranní rutina – 7 malých kroků pro velké výsledky Číst Lída Dubinská18.10.2022 Zdravé stravování jako životní styl Číst