Špaldová mouka, prastarý druh pšenice, se v poslední době těší stále větší oblibě jako zdravější alternativa k tradiční bílé pšeničné mouce. Zachovává si větší množství vitamínů, minerálů i vlákniny, zároveň je lépe stravitelná. S jemnou oříškovou chutí a vynikajícími vlastnostmi při pečení se perfektně hodí pro přípravu neodolatelného vánočního cukroví ze špaldové mouky. 

Přečtěte si, jak postupovat, chcete-li nahradit klasickou mouku špaldovou, a inspirujete se našimi recepty na špaldové cukroví.

Recepty na vánoční cukroví ze špaldové mouky

Jak na cukroví ze špaldové mouky aneb vylepšete si vlastní tradiční recept

Špaldová mouka je univerzální a snadno zastoupí klasickou pšeničnou mouku ve většině receptů. Nahradit jí můžete 70–100 % množství běžné pšeničné mouky – podle toho, jak moc „odvážní” chcete být. :) Protože špaldová mouka absorbuje více tekutin, zvyšte mírně množství použité tekutiny (vody, mléka) nebo přidejte vejce, aby těsto nebylo příliš suché. Špaldové cukroví může být také o něco hutnější, pro jemnější texturu zkuste přidat špetku prášku do pečiva nebo jedlé sody

Oblíbené recepty na vánoční cukroví ze špaldové mouky

Pokud chcete letošní vánoční cukroví zpestřit použitím špaldové mouky, ale do vlastních experimentů se vám moc nechce, zkuste některý z následujících osvědčených receptů.

Perníčky ze špaldové mouky

Perníčky ze špaldové a žitné mouky jsou skvělou zdravější variantou této vánoční klasiky. Koření v kombinaci s medem provoní domov tou pravou vánoční vůní a výsledek si zamiluje celá rodina. A co víc, příprava těchto perníčků je stejně jednoduchá jako u těch tradičních.

perníčky ze špaldové mouky

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Linecké cukroví patří k tradičním druhům cukroví, které v mnoha domácnostech nesmí na vánočním stole chybět. Proto recept na křehké, vláčné, chuťově vynikající a ještě k tomu zdravější linecké cukroví ze špaldové mouky nesmí mezi našimi tipy chybět. Vyzkoušejte vánoční klasiku v odlehčenější verzi. Věříme, že se toto linecké ze špaldové mouky stane vaším oblíbeným a budete se k němu vracet každý rok.

TIP: Pro dodání poctivé vanilkové chuti doporučujeme semínka bourbonské vanilky nebo již připravené vanilkové aroma z výběrové vanilky z Madagaskaru

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Ořechové linecké ze špaldové mouky

A u zdravější verze lineckého ještě zůstaneme. U této je základem kombinace špaldové mouky, ořechové mouky a ovesných vloček, takže jestli máte doma ořechomila, vězte, že ubránit alespoň pár kousků tohoto špaldového lineckého do Štědrého dne bude docela oříšek. 

TIP: Ještě o máznutí zdravější výsledek získáte, když cukroví slepíte kvalitním chia džemem

Polomáčené hvězdičky

Chcete letos na talířek s vánočními dobrotami přihodit i něco nového? Zkuste toto polomáčené cukroví ze špaldové mouky. Inspiraci na tyto hvězdičky máme z knihy BioAbecedář od Hanky Zemanové a nejen že skvěle chutnají, ale k tomu i krásně vypadají. 

TIP: U kvality neslevujte ani v případě čokoládové polevy a použijte čokoládové pecky z vysoce kvalitní čokolády.

Cookies zdravěji ze špaldové mouky

Běžné cookies, které jsou k dostání v obchodech, jsou bohužel často plné nezdravých a zbytečných přísad. Připravte si je doma ze špaldové mouky, ať už jako vánoční cukroví nebo kdykoliv během roku! Budou stejně lahodné, křehké, křupavé, zdravější a hlavně naprosto neodolatelné. V uzavíratelné nádobě vydrží třeba i týden, ale pozor, hned po vytažení z trouby mají tendenci mizet velmi rychle!

 

Pečení se špaldovou moukou představuje skvělý způsob, jak připravit vánoční cukroví o špetku zdravěji, aniž byste jakkoliv ubrali na chuti a tradici. Vyzkoušejte tyto recepty a překvapte rodinu a přátele zpestřením klasik o jemné oříškové tóny. Dokonce bychom se i vsadili, že po první ochutnávce se špaldové cukroví objeví na vašem stálém seznamu vánočních příprav. Ozkoušeno za vás. :)