Vánoční perník
čas přípravy: 45 min.
Rychlý, vánočně laděný perník je ideálním zákuskem pro každou sváteční návštěvu, obzvláště pak pro ty neohlášené, o kterých se dozvíte na poslední chvíli. Připravíte ho během půlhodinky (když pomineme polevu) a jeho originální receptura plná ovoce a oříšků zajisté zachutná všem.
Autor: Iva Kocová
Tisk
Ingredience
Těsto
- 400 g bio špaldové hladké mouky
- 300 g moučkového cukru, nebo jiného oblíbeného (kokosový, datlový... )
- 200 ml oleje (můžete použít kokosový)
- 500 ml rostlinného mléka
- 2 polévkové lžíce raw kakaového prášku
- 2 čajové lžičky sody bicarbony
- 1 čajové lžičky mleté skořice
- 1 ks prášek do perníku nebo klasický prášek do pečiva
- balíček lyofilizovaného ovoce (nakrájené)
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst oříšků (vlašské, lískové... )
Na potření a polevu
- strouhaný kokos (na vrstvu džemu)
- džem BIO Chia jahoda, nebo jiný oblíbený (na potření)
- hořká čokoláda na polevu (zahřátá a smíchaná s kokosovým olejem)
Postup
- Ve velké míse smícháme všechny základní suroviny na těsto, důkladně promícháme a následně do těsta přisypeme a zapracujeme i lyo ovoce, ořechy a rozinky.
- Připravené těsto vylijeme na vymaštěný plech.
- Pečeme v rozpálené troubě na 180 °C cca 20 minut (propečenost kontrolujeme špejlí).
- Po upečení necháme perník vychladnout, potřeme ho džemem, posypeme kokosem a zalejeme čokoládovou polevou.
- Po ztuhnutí polevy perník krájíme a podáváme.
Dejte nám vědět, jak se vám vánoční perník povedl a zda sklidil úspěch! :)