čas přípravy: 30 min.

Pad thai je oblíbený tradiční pokrm původně z Thajska, který se díky své skvělé chuti, nutričním hodnotám a jednoduché přípravě rozšířil do celého světa. Existuje spoustu verzí, základem bývají nudle, zelenina a maso. Nezapomenutelný chuťový zážitek je zaručen při správné přípravě omáčky. Důležité je používat kvalitní čerstvé ingredience!

Autor: Iva Kocová
Tisk

Ingredience

Omáčka

  • 5 PL tamari nebo klasické sójové omáčky
  • 4 PL javorového nebo agáve sirupu /pokud nemáte použijte cukr
  • 50 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 PL rýžového octa
  • 2 PL Goodie arašídového másla
  • 1 - 2 PL škrobu (omáčka ale nesmí být příliš hustá)

Pad Thai

  • 1 balení Pad Thai nudlí
  • 1 cibule (nadrobno nakrájená)
  • 2 větší mrkve (nakrájené na tenké pásky)
  • 1 žlutá paprika
  • 1 zelená paprika
  • pár menších hlaviček brokolice
  • 100g sušených hub (namočených na min. 15 minut v horké vodě)
  • 3 stroužky česneku

Pro servírování

  • nasekaný koriandr nebo jiné bylinky
  • arašídy
  • limetky
  • chilli

Postup

  1. Nejprve si připravíme omáčku. Přidáme všechny ingredience pro přípravu omáčky do mísy, důkladně promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Odložíme stranou.

  2. Uvaříme Pad Thai nudle dle návodu na obalu, cca 4-5 minut. Když jsou hotové, opláchneme je studenou vodou, scedíme a pokapeme olejem.

  3. Ve woku nebo velké pánvi si zahřejeme olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme cca 3 minuty. Následně přidáme mrkev a česnek. Za stálého míchání opékáme cca 3 minuty, dokud mrkev trochu nezměkne.

  4. Potom přidáme ostatní ingredience – papriky, houby, brokolici (zeleninu můžete zaměnit i za hrášek, zda lusky nebo bambusové výhonky).

  5. Nakonec můžete zalít vodou z hub, která zůstala. Restujeme cca 5 minut (podle potřeby více). Potom přidáme omáčku, necháme ji přejít varem na cca minutu a přidáme nudle. Důkladně promícháme a necháme vařit ještě 2 minuty. Servírujeme s limetkou, mladou cibulkou, bylinkami nebo oříšky.