Veganský kešu sýr
Recept na jednoduchý, chutný a živinami nabitý kešu sýr potěší všechny vegany i ty, kteří se musí vyhýbat laktóze, ale chtějí si dopřát lahodnou chuť sýra. Vyzkoušejte základní recept a nebojte se dochutit podle vlastních preferenci. Přidání špetky koření a bylinek vykouzlí dodá sýru ten správný šmrnc.
Autor: Kristýna Durasová
Tisk
Ingredience
- 100 g kešu ořechů
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1/3 stroužku česneku
- 1 lžička sirupu z agáve
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 150 ml vody
- práškový agar 2 g
- špetka soli
- navíc k dochucení podle chuti nejrůznější bylinky, pepř nebo chili
Postup
- Kešu ořechy namočte alespoň na 1 hodinu do vody. Poté sceďte a přesypte do mixéru, kam přidejte droždí, česnek, agávový sirup, citronovou šťávu a špetku soli. Sýr si můžete dochutit bylinkami, pepřem nebo chilli. Ke směsi přidejte polovinu vody a umixujte dohladka.
- Druhou polovinu vody si připravte do menšího hrnce, pečlivě promíchejte s agarem, nechte zhruba 2 minuty probublávat a sundejte z plotny. Ještě než začne agar tuhnout, vmíchejte do něj rozmixovanou ořechovou směs.
- Takto připravenou směs nalijte do misky vyložené pečicím papírem, nechte vychladnout a vložte na minimálně 2 hodiny do lednice. Hotový sýr je připraven doplnit všechny vaše oblíbené pokrmy.
Své výtvory podle Goodie receptů nezapomeňte označovat na sociálních sítích @Goodierecepty. Přejeme vám dobrou chuť!