čas přípravy: 180 min.

Tradiční mazanec by měl být nezbytnou součástí velikonoční hostiny. Dle tradic se peče na Bílou sobotu a podává se v neděli na Boží hod velikonoční. Před podáváním se tradičně chodí do kostela pro svaté pomazání, odtud vznikl název mazanec, který se následně konzumuje ihned po návratu z kostela.

Autor: Iva Kocová
Tisk

Ingredience

Mazanec

Na potření

Postup

  1. Připravíme si všechny ingredience. Sušené ovoce zalijeme rumem a dáme zatím stranou.

  2. Připravíme si kvásek. Do vlažného rostlinného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a jemně zamícháme. Kvásek zakryjeme a odložíme na cca 15 minut na teplé místo.

  3. Zatím si do větší misky prosejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme vanilkový, krystalový cukr, citrónovou kůru, máslo, špetku soli. Když máme kvásek připravený přidáme ho do mísy a uhněteme na hladké, nelepivé těsto. Do těsta postupně přidáváme plátky mandlí, rozinky a brusinky (pořádně okapané od rumu).

  4. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme pracovat cca 90 minut na teplém místě. Po vykynutí z těsta vytvoříme menší bochník, trošku zapracujeme a podebereme boky těsta.

  5. Mazanec přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem a zakrytý necháme kynout cca 15 minut. Před pečením uděláme nožem nahoře křížek a přendáme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů cca 40 – 50 minut.

  6. Po upečení mazanec potřeme směsí rostlinného mléka, oleje a agave sirupu a posypeme plátky mandlí.