Velikonoční Mazanec
Tradiční mazanec by měl být nezbytnou součástí velikonoční hostiny. Dle tradic se peče na Bílou sobotu a podává se v neděli na Boží hod velikonoční. Před podáváním se tradičně chodí do kostela pro svaté pomazání, odtud vznikl název mazanec, který se následně konzumuje ihned po návratu z kostela.
Ingredience
Mazanec
- 260 g hladké mouky
- 210 g polohrubé mouky
- 80 g měkkého másla (může být i zcela rozpuštěno)
- 80 g krystalového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 50 g rozinek Goodie (předem namočených v rumu),
- 50 g brusinek nebo višní Goodie (předem namočených v rumu s rozinkami)
- nastrouhaná citrónová kůra (z poloviny citrónu)
- plátky mandlí (dle potřeby)
- 250 - 300 ml rostlinného mléka
- špetka soli
- 1 ks čerstvé droždí
Na potření
Postup
-
Připravíme si všechny ingredience. Sušené ovoce zalijeme rumem a dáme zatím stranou.
-
Připravíme si kvásek. Do vlažného rostlinného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a jemně zamícháme. Kvásek zakryjeme a odložíme na cca 15 minut na teplé místo.
-
Zatím si do větší misky prosejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme vanilkový, krystalový cukr, citrónovou kůru, máslo, špetku soli. Když máme kvásek připravený přidáme ho do mísy a uhněteme na hladké, nelepivé těsto. Do těsta postupně přidáváme plátky mandlí, rozinky a brusinky (pořádně okapané od rumu).
-
Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme pracovat cca 90 minut na teplém místě. Po vykynutí z těsta vytvoříme menší bochník, trošku zapracujeme a podebereme boky těsta.
-
Mazanec přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem a zakrytý necháme kynout cca 15 minut. Před pečením uděláme nožem nahoře křížek a přendáme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů cca 40 – 50 minut.
-
Po upečení mazanec potřeme směsí rostlinného mléka, oleje a agave sirupu a posypeme plátky mandlí.