Hořčík, latinsky magnesium, chemickou značkou Mg, je minerál, který mnoha způsoby ovlivňuje naše zdraví a pohodu. Přezdívá se mu ,,prvek života”. Svou roli totiž zastává ve více než 300 metabolických procesech, což už je pořádné číslo, které stojí za naši pozornost. 

Hořčík – co to vlastně je

Jedná se o jeden ze sedmi základních makro minerálů (další jsou vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, chlorid a síra). Naše tělo ho potřebuje poměrně velké množství a neumí si ho samo produkovat. Možná jste někdy měli potíže se spánkem, po práci se nemohli dostatečně uvolnit nebo cítili nezvyklé napnutí svalů. Pokud tyto stavy trvaly déle, možná za to mohl právě nedostatek magnesia. Ideální hladina hořčíku chrání metabolické zdraví, udržuje pod kontrolou stres, podporuje lepší spánek a přispívá ke zdraví srdce, svalů a kostí

Kolik magnesia potřebujeme

Je zajímavé, že hořčík najdeme v zemské kůře a v mořské vodě, stejně tak jako v našich nejrůznějších buňkách. Pro optimální fungování organismu potřebujeme stravou a nápoji přijmout zhruba 375 mg, což je jeho průměrná doporučená denní dávka. Tyto hodnoty se liší u dětí, těhotných žen, těžce pracujících či seniorů. Jeho každodenní přísun se má odvíjet od našeho zdravotního stavu a životního stylu. Domníváme se, že doporučené hodnoty toho příliš neříkají. Jedno je jisté – většina moderní populace ho má nedostatek. Proč tomu tak je? Dnešní potraviny ho obsahují podstatně méně, než tomu bylo kdysi. 

Jak zjistíme jeho nedostatek 

Lékaři jeho hladinu obyvkle zjišťují krevním testem. Že chybí, na sobě můžeme ale poznat. Především když nás trápí

  • nevolnost až zvracení, 
  • ztráta chuti k jídlu,
  • únava a slabost.

Pokud jeho nedostatek přetrvává, klinický stav se zhoršuje a nastává:

  • necitlivost a brnění končetin, 
  • abnormální srdeční rytmus, 
  • častý výskyt křečí. 

Dlouhodobě nízká hladina potom může ovlivnit vznik chronických onemocnění, například:

  • srdeční choroby, 
  • cukrovku 2. typu,
  • osteoporózu,
  • vysoký krevní tlak.

V pozoru musíme být tehdy, pokud si rádi často přihneme alkoholu, trápí nás ledviny, užíváme léky nebo trpíme celiakií.  Ale jak tedy přijít na to, že ho máme málo? Bděle se sledovat a v případě potíží svůj stav zavčas řešit s lékaři. 

Tip: Vápník udělá dobře ráno po bouřlivém večírku. Poslouží i minerální voda Magnesia. 

Hořčík vs. vápník

Tato kombinace je známá pro svůj synergický efekt. Společně udržují silné kosti a zuby a podporují funkci svalů. Není to s nimi ale tak samozřejmé. I když má smysl je užívat společně, ve skutečnosti mohou svou absorbci v našem těle vzájemně narušovat. Je to trochu úsměvné – vápník blokuje vstřebávání hořčíku a naopak hořčík podporuje dostupnost vápníku. Jistější tedy je hořčík užívat samostatně. Ani v kombinaci se ale nemusíme bát – určité množství, i když snížené, naše tělo přesto využije. 

Čím hořčík doplňovat

Existuje jen malé riziko toxicity hořčíkem, takže se pravděpodobně nestane, že ho budeme mít přemíru. Jak ho do sebe dostávat? Základem všeho je vyvážená strava, to každý ví. Vynikajícím zdrojem hořčíku je řada přirozených potravin. Konkrétně třeba dýňová semínka, černé fazole, vařený špenát, avokádo, tmavá čokoláda, vařená quinoamandlekešu nebo mangold. Zemědělstvím zdrancovaná půda už však plodinám nedodává dostatečnou kvalitu. Jistotou je proto magnesium suplementovat. Čím? Z našeho sortimentu doporučujeme následující produkty: 

Liposomální vitamin D3 + K2 + Magnesium 30 ks

D3 zajišťuje vstřebávání vápníku z potravy a K2 se pak stará, aby se v kostech dostal tam, kam má. S hořčíkem tvoří funkční kombinaci. 

Přečtěte si více o liposomálních doplňcích stravy ZDE. 

Epsomská sůl 500 g

Hořčík se výborně vstřebává kůží, relaxační koupel v epsomské soli, což je síran hořečnatý, proto spojuje příjemné s užitečným. 

Náš článek obsahuje pouze doporučení a nemá nahrazovat péči lékařů. Přesto věříme, že vám přinese řadu zajímavých informací.