Zdravé marokánky
Marokánka neboli marokánská placička je sladká placička arabského původu. Tradiční receptura původně kromě medu, oříšků, datlí, cukru, kakaa a vanilky obsahovala ještě hašiš. Průmyslově vyráběné marokánky obvykle místo poctivých ingrediencí obsahují levnou citronovou nebo pomerančovou kůru naloženou v cukru a místo kvalitních ořechů nekvalitní arašídy. Marokánky bývají potřené „čokoládou“, která nemá s čokoládou skoro vůbec nic společného, nebo tukovou kakaovou polevou. Přinášíme poctivý domácí recept na marokánky bez cukru (a bez hašiše), pouze z poctivých a kvalitních ingrediencí.
Ingredience
Těsto
- 100 ml rostlinného mléka
- 100 g sušeného ovoce (meruňky, švetky, datle, fíky, brusinky, rozinky,...)
- 50 g arašídů
- 20 g plátků mandlí
- 20 g slunečnicových semínek
- 60 g jemných ovesných vloček
- 30 g tapiokové mouky
Poleva
Postup
1. Všechny suroviny smícháme dohromady a lehce povaříme v rostlinném mléce.
2. Troubu předehřejeme na 175°C a na plech vyložený pečícím papírem lžící vytvoříme malé placičky.
3. Na každou placičku dáme trochu zbylé směsi a stlačíme lžící.
4. Pečeme 40–45 min. Po vychladnutí poléváme čokoládou rozehřátou ve vodní lázni s kokosovým olejem.