čas přípravy: 45 min.

Úroda rajčat se letos vydařila, proto se vyplatí je zpracovat a připravit z nich třeba hojné zásoby zdravého domácího kečupu.

Proč zdravého? Běžně dostupný kečup obsahuje éčka, zahušťovadla, stabilizátory a vysoké dávky rafinovaného bílého cukru. Navíc tepelně upravená rajčata obsahují mnohonásobně více antioxidantů než rajčata syrová [1]. Zejména pak karotenoid lykopen, který přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny a srdečních onemocnění [2].

Vyzkoušejte tento skvělý recept a připravte si zdravý a chuťově vynikající kečup i u vás doma. 

Autor: Kristýna Durasová
Tisk

Ingredience

Postup

  1. Nakrájejte na čtvrtky omytá rajčata, jablka se slupkou a oloupanou cibuli.
  2. Dejte vše vařit do velkého hrnce, po 5 minutách přidejte cukr a všechno koření, ideálně v sítku na čaj, aby se pak lépe vyndávalo.
  3. Vařte hodinu, poté přidejte ocet a sůl a následně vařte ještě 15 minut.
  4. Po dovaření vyjměte koření a vzniklou směs důkladně rozmixujte do hladka.
  5. Ihned, ještě horké, slévejte přes sítko do vyvařených sklenic. Sklenice následně otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout, aby proběhla tzv. obrácená sterilizace.

TIP: Pokud máte rádi strukturu s kousky rajčat, nalijte kečup do sklenic bez použití sítka. 


Milujete kečup a hledáte kvalitu? Úroda rajčat se vám letos nevydařila? Nebo jen na vaření poctivého domácího kečupu není čas? Nezoufejte, my jsme navařili za vás! Kečup i nekečup, rajčatový i dýňový, jemný i ostrý - vše z poctivých farmářských surovin a bez bílého řepného cukru.

 

Dejte nám vědět, zda recept vyzkoušíte a jak vám zdravý domácí kečup chutná! :)