Zdravý domácí kečup
Úroda rajčat se letos vydařila, proto se vyplatí je zpracovat a připravit z nich třeba hojné zásoby zdravého domácího kečupu.
Proč zdravého? Běžně dostupný kečup obsahuje éčka, zahušťovadla, stabilizátory a vysoké dávky rafinovaného bílého cukru. Navíc tepelně upravená rajčata obsahují mnohonásobně více antioxidantů než rajčata syrová [1]. Zejména pak karotenoid lykopen, který přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny a srdečních onemocnění [2].
Vyzkoušejte tento skvělý recept a připravte si zdravý a chuťově vynikající kečup i u vás doma.
Ingredience
- 2 kg rajčat
- 250 g jablek
- 250 g cibule
- 150 ml kvalitního, nefiltrovaného jablečného octa Goodie
- 100 g kokosového cukru Goodie
- 10 g sladké papriky
- 5 g soli
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 5 hřebíčků
- 3 bobkové listy
- 1 celou skořici / 1 polévkovou lžíci skořice
Postup
- Nakrájejte na čtvrtky omytá rajčata, jablka se slupkou a oloupanou cibuli.
- Dejte vše vařit do velkého hrnce, po 5 minutách přidejte cukr a všechno koření, ideálně v sítku na čaj, aby se pak lépe vyndávalo.
- Vařte hodinu, poté přidejte ocet a sůl a následně vařte ještě 15 minut.
- Po dovaření vyjměte koření a vzniklou směs důkladně rozmixujte do hladka.
- Ihned, ještě horké, slévejte přes sítko do vyvařených sklenic. Sklenice následně otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout, aby proběhla tzv. obrácená sterilizace.
TIP: Pokud máte rádi strukturu s kousky rajčat, nalijte kečup do sklenic bez použití sítka.
Milujete kečup a hledáte kvalitu? Úroda rajčat se vám letos nevydařila? Nebo jen na vaření poctivého domácího kečupu není čas? Nezoufejte, my jsme navařili za vás! Kečup i nekečup, rajčatový i dýňový, jemný i ostrý - vše z poctivých farmářských surovin a bez bílého řepného cukru.
Dejte nám vědět, zda recept vyzkoušíte a jak vám zdravý domácí kečup chutná! :)