Zeleninový quiche
Tradiční francouzský slaný koláč se obvykle připravuje se sýrem a se šunkou. Vyzkoušejte odlehčenou veganskou verzi. Hodí se jako předkrm nebo jako lehká večeře.
Ingredience
- 400 g bílého tofu
- 150 g mouky (použila jsem hladkou)
- 250 ml vody
- 2 PL neslazeného madlového/ kokosového mléka
- kukuřičný škrob (podle potřeby)
- 2 čl hořčice
- 50 g lahůdkového droždí Goodie
- ½ čl himálajské soli Goodie
- 2 stroužky česneku
- 1 čl kurkumy
- 1 PL nasekané petrželky
- černý mletý pepř
- 1 čl česnekový a cibulový prášek
1 ks hotového těsta, nebo si připravíte těsto podle návodu
- 150 g mouky
- 60 g kokosového nebo klasického oleje
- špetka cukru a soli
- voda podle potřeby (vodu zapracujte jako poslední, vypracujete hladké těsto)
Na obložení můžete přidat jakoukoli zeleninu, kterou máte doma k dispozici
- rajčata (žluté, klasické červené, premium, cherry, zelené, jakékoli), nakrájené na plátky
- 1 červená cibule (nakrájená na plátky)
- 1 červená paprika (nakrájená na plátky)
- bylinky (tymián nebo rozmarýn, případně jiné)
Postup
-
Nejprve tofu osušíme od přebytečné vody. Potom přidáme tofu, hladkou mouku, mléko, hořčici, lahůdkové droždí, sůl, koření, kurkumu, nať, česnek a vodu do mixéru a vymixujeme na hladkou směs. Je-li třeba zapracujeme i škrob.
-
Připravíme si formu, do které vložíme těsto a jemně přimačkáme do formy. Následně těsto propícháme vidiličkou. Směs nalijeme do formy na těsto a rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu.
-
Navrch ukládáme nakrájenou červenou cibulku, různé druhy rajčat, papriku či bylinky. Jemně pozatláčíme do těsta.
-
Pečeme na 180 stupňů cca 30 – 40 minut (podle toho jakou troubu máte), uvidíte i podle zbarvení těsta a nádivky na vrchu.
-
Před podáváním a krájením necháme na 10 minut vychladnout. Podáváme s čerstvými bylinkami, lehkým zeleninovým salátem.
Dejte nám vědět, jak vám chutná, jak se recept povedl. Budeme rádi.