Asijská kuchyně patří mezi nejzdravější kuchyně na světě. Představuje lehké a vyvážené jídlo, mezi kterým nechybí ani saláty. Sladkokyselý zelný salát s mrkví, se kterým se často můžete setkat ve vietnamských restauracích, si můžete připravit i v pohodlí svého domova a dochutit si ho podle svých vlastních chuťových preferencí.

zelny salat

V článku se dozvíte:

  • Jaké ingredience budete pro přípravu salátu potřebovat.
  • Jak se zelný salát s mrkví připravuje.
  • Proč je tento salát vitamínovou bombou.
  • K jakým jídlům si ho můžete dopřát.

Vietnamský zelný salát s mrkví jako vitamínová bomba

Tento vietnamský salát je naprostou vitamínovou bombou. Obsahuje velké množství vitamínů C, E a K a vitamíny skupiny B. Najdete v něm i betakaroten, kyselinu listovou a pantotenovou. Mezi obsažené minerály patří draslík, hořčík, molybden, vápník, železo a zinek. Kromě těchto zdraví prospěšných látek vás salát potěší i velice snadnou přípravou. Pro někoho ovšem může být obsažené zelí příliš nadýmavé. Je proto možné jej nahradit variantou Pickles, tedy připravené kvašením. Nakládání a kvašení zeleniny je způsob oblíbený již po dlouhá tisíciletí. Takto připravené zelí je navíc velice prospěšné pro trávení a udržení zdravé střevní mikroflóry. Při procesu kvašení vzniká velké množství vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.

Jablečný ocet - organický, raw, nefiltrovaný s mat.kulturou 500 ml

Jablečný ocet v RAW kvalitě s mateční kulturou salát výborně dochutí a navíc podpoří zdravé trávení. 

Zelný salát nejen pro milovníky asijské kuchyně

I v případě, že příliš neholdujete asijské kuchyni, zdravý a chutný zelný salát s mrkví si určitě zamilujete. Snoubí se v něm chutě čerstvé křupavé zeleniny a sladkokyselého dresinku. Je plný vitamínů a k jeho snadné a rychlé přípravě vám navíc bude stačit jen pár ingrediencí. Připravte si tuhle jednoduchou, chutnou a svěží vitaminovou bombu podle následujícího návodu.

K jakým jídlům se vietnamský zelný salát nejvíce hodí

A k jakým jídlům si můžete tuto zdravou pochoutku dopřát? Vietnamský zelný salát s mrkví si můžete dopřát jen tak jako zdravou a chutnou svačinku. Výborně se hodí například ke grilovaným a smaženým pokrmům, hamburgerům nebo do plněného pečiva.

Zelný salát s mrkví je oblíbenou součástí asijské kuchyně. Setkáte se s nim snad v každé vietnamské restauraci. Je hotovou vitamínovou bombou a díky obsaženému jablečnému octu působí blahodárně na trávení. Skvěle si rozumí s grilovanými a smaženými pokrmy.

Tisk

Ingredience

Konkrétně na jednu porci budete potřebovat ingredience v následujícím množství:

  • 300 g čínského zelí
  • 200 g mrkve
  • 50 g červené cibule
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 50 g arašídů

Postup

  1. Čínské zelí a mrkev nejprve důkladně omyjte a očistěte. Zelí zbavte špatných listů.
  2. Do velké mísy nastrouhejte na tenké proužky čínské zelí, mrkev a červenou cibuli.
  3. Zelí a mrkev v dlaních jemně promněte. Díky tomu pustí šťávu a dříve se rozleží.
  4. Poté si v malé misce připravte dresing. Smíchejte jablečný ocet s cukrem, rybí omáčkou, sezamovým olejem, chilli papričkou a česnekem.
  5. Dresink míchejte do té doby, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  6. Následně zeleninu důkladně promíchejte s připraveným dresingem.
  7. Salát uložte alespoň na 30 minut do lednice, aby se chutě krásně propojily.
  8. Těsně před podáváním salát posypte drcenými arašídy.
  9. Podle chuti je ještě možné salát dochutit citronovou šťávou.