Zelný salát s mrkví jako od Vietnamců: recept
Asijská kuchyně patří mezi nejzdravější kuchyně na světě. Představuje lehké a vyvážené jídlo, mezi kterým nechybí ani saláty. Sladkokyselý zelný salát s mrkví, se kterým se často můžete setkat ve vietnamských restauracích, si můžete připravit i v pohodlí svého domova a dochutit si ho podle svých vlastních chuťových preferencí.
V článku se dozvíte:
- Jaké ingredience budete pro přípravu salátu potřebovat.
- Jak se zelný salát s mrkví připravuje.
- Proč je tento salát vitamínovou bombou.
- K jakým jídlům si ho můžete dopřát.
Vietnamský zelný salát s mrkví jako vitamínová bomba
Tento vietnamský salát je naprostou vitamínovou bombou. Obsahuje velké množství vitamínů C, E a K a vitamíny skupiny B. Najdete v něm i betakaroten, kyselinu listovou a pantotenovou. Mezi obsažené minerály patří draslík, hořčík, molybden, vápník, železo a zinek. Kromě těchto zdraví prospěšných látek vás salát potěší i velice snadnou přípravou. Pro někoho ovšem může být obsažené zelí příliš nadýmavé. Je proto možné jej nahradit variantou Pickles, tedy připravené kvašením. Nakládání a kvašení zeleniny je způsob oblíbený již po dlouhá tisíciletí. Takto připravené zelí je navíc velice prospěšné pro trávení a udržení zdravé střevní mikroflóry. Při procesu kvašení vzniká velké množství vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.
Jablečný ocet v RAW kvalitě s mateční kulturou salát výborně dochutí a navíc podpoří zdravé trávení.
Zelný salát nejen pro milovníky asijské kuchyně
I v případě, že příliš neholdujete asijské kuchyni, zdravý a chutný zelný salát s mrkví si určitě zamilujete. Snoubí se v něm chutě čerstvé křupavé zeleniny a sladkokyselého dresinku. Je plný vitamínů a k jeho snadné a rychlé přípravě vám navíc bude stačit jen pár ingrediencí. Připravte si tuhle jednoduchou, chutnou a svěží vitaminovou bombu podle následujícího návodu.
K jakým jídlům se vietnamský zelný salát nejvíce hodí
A k jakým jídlům si můžete tuto zdravou pochoutku dopřát? Vietnamský zelný salát s mrkví si můžete dopřát jen tak jako zdravou a chutnou svačinku. Výborně se hodí například ke grilovaným a smaženým pokrmům, hamburgerům nebo do plněného pečiva.
Zelný salát s mrkví je oblíbenou součástí asijské kuchyně. Setkáte se s nim snad v každé vietnamské restauraci. Je hotovou vitamínovou bombou a díky obsaženému jablečnému octu působí blahodárně na trávení. Skvěle si rozumí s grilovanými a smaženými pokrmy.
Ingredience
- čínské zelí
- mrkev
- červená cibule
- česnek
- chilli paprička
- jablečný ocet ve vysoké RAW kvalitě
- přírodní sladidlo (např. bio sušená třtinová šťáva)
- sezamový olej – extra panenský v RAW kvalitě
- loupané a nesolené arašídy
- rybí omáčka
Konkrétně na jednu porci budete potřebovat ingredience v následujícím množství:
- 300 g čínského zelí
- 200 g mrkve
- 50 g červené cibule
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 50 g arašídů
Postup
- Čínské zelí a mrkev nejprve důkladně omyjte a očistěte. Zelí zbavte špatných listů.
- Do velké mísy nastrouhejte na tenké proužky čínské zelí, mrkev a červenou cibuli.
- Zelí a mrkev v dlaních jemně promněte. Díky tomu pustí šťávu a dříve se rozleží.
- Poté si v malé misce připravte dresing. Smíchejte jablečný ocet s cukrem, rybí omáčkou, sezamovým olejem, chilli papričkou a česnekem.
- Dresink míchejte do té doby, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Následně zeleninu důkladně promíchejte s připraveným dresingem.
- Salát uložte alespoň na 30 minut do lednice, aby se chutě krásně propojily.
- Těsně před podáváním salát posypte drcenými arašídy.
- Podle chuti je ještě možné salát dochutit citronovou šťávou.