Žravost a chutě k jídlu při PMS. Proč se objevují a jak se s nimi vypořádat?
Znáte to, menstruace se neúprosně blíží a frekvence vašich nájezdů do lednice a skříňky plné sladkostí se nebezpečně zvyšuje. Snaha o zdravé a vyvážené stravování je během pár dní nenávratně pryč. Každý měsíc se opakující pojídání sladkých, slaných a jiných vysokokalorických nezdravostí a následné výčitky, kdy chvilkovou radost střídá mizerný pocit. Jste nafouknutá, oteklá, zlostná a nešťastná.
Seznamte se s nejčastějším projevem PMS, kterým je žravost a neukojitelné chutě na nezdravá jídla. Proč se chutě objevují a jak si s nimi poradit vám prozradí specialistka na ženské zdraví Mgr. Dominika Mikušová.
V tomto článku se dozvíte:
- Kdy se spouští žravost související s PMS?
- S jakými fyziologickými změnami souvisí.
- Jaký je vztah mezi sacharidy, vysokokalorickým jídlem a PMS.
- Zda je nutné se neovladatelnému apetitu bránit.
- Jaké je řešení premenstruační touhy sníst téměř vše, co nesní nás
Strašák jménem PMS
Pojmem PMS (z angl. premenstrual syndrome, premenstruační syndrom) označujeme soubor fyzických a psychických změn, kterými prochází kolem 30–40 % žen fertilního věku a 20–32 % premenopauzálních žen v období před začátkem menstruace. [1]
TIP: Další informace o příčinách a příznacích najdete v článku Přírodní cesta ke zmírnění PMS: Co skutečně funguje?
Kdy se nejčastěji objevují chutě?
Vzrůstající chuť na sladké a nezdravé jídlo obvykle začíná již 7–10 dní před začátkem menstruace a koreluje tak s druhou polovinou cyklu zvanou luteální fáze. V tomto období se k žravosti přidružují i další projevy PMS jako nadýmání, zadržování vody, problémy s trávením a vylučováním, zhoršení kvality pleti, bolesti hlavy, únava a výkyvy nálad. Tento stav obvykle odeznívá s prvními dny menstruace.
Příčiny PMS a jaké faktory ho zhoršují
PMS je spuštěn hormonálními událostmi nastávajícími po ovulaci. Jeho projevy včetně chutí k jídlu až žravosti jsou však abnormální odpovědí na fyziologické a tedy přirozené děje, kterými jsou pokles estrogenu a vzestup progesteronu.[2] Snížení estrogenu nepříznivě působí na HPA osu, následkem čehož z nadledvinek uvolněný norepinefrin (noradrenalin) spustí snížení acetylcholinu, dopaminu a serotoninu.[3] Na druhé straně zvýšený progesteron a jeho metabolity ovlivňují neurotransmiterový systém v mozku, obsazují místo pro neuroreceptory na membráně receptoru kyseliny gama-aminomáselné (GABA) a mění jeho aktivaci. Dochází tak ke změnám na úrovni mediátorových systémů CNS vedoucím ke stavům únavy, poruchám spánku, snížení kognitivních funkcí, náladovosti, podrážděnosti, bolestem hlavy, úzkosti, smutku a plačtivosti, ztrátě motivace a stejně tak k nezvladatelným chutím ve snaze kompenzovat tento stav.[4,5,6] Zároveň dochází ke změně metabolismu glukózy až k inzulinové rezistenci.
Roli však hrají i další faktory, které zvyšují intenzitu PMS a souvisejících chutí. Většinu z nich je možné ovlivnit a tím příznaky PMS zmírnit.
- vysoké procento tělesného tuku a obezita
- působení stresu (psychického i fyzického)
- poruchy výživy (deficit nutričních makro i mikrominerálů)
- genetické faktory
- environmentální faktory a působení endokrinních disruptorů (narušují křehkou rovnováhu estrogenů a progesteronu v organismu)
- nezdravý životní styl (nedostatek spánku, konzumace alkoholu, kouření, nedostatek pohybu)
Sacharidy a vysokokalorická jídla během PMS pomáhají zlepšit náladu
Pokles serotoninu (5-hydroxytryptamin, 5-HT) u žen s PMS vyvolává neukojitelnou touhu po sacharidech, protože jídla bohatá na sacharidy zvyšují hladinu inzulínu, který zvyšuje přísun a hladinu trpytofanu (prekurzoru serotoninu) v mozku. Aktivace inzulínového receptoru kromě toho podporuje i kognitivní funkce, zpětně vazebně ovlivňuje regulaci HPA osy, má neuroprotektivní účinky a odstraňuje úzkost a depresivní stavy.[7] Inzulín zároveň zabraňuje rozkladu dopaminu, který je silným modifikátorem pozitivních emocí, primárně odpovědným za vzrušení, potěšení a pocit odměny. Vysokokalorická jídla po kterých nejčastěji saháme v premenstruačním období obsahující velké množství cukru a tuku rovněž přispívají ke zvýšení hladiny dopaminu. [8,9]
Máme se bránit útokům žravosti při PMS?
Na celou problematiku žravosti během PMS se musíme podívat z více stran. Pochopení komplexních dějů, které se v nás během PMS odehrávají je důležité pro zaujetí správného stanoviska ohledně žravosti. Za prvé si musíme uvědomit, že zvýšené chutě jsou v tomto období přirozené. Ženské tělo se v luteální fázi připravuje na energeticky náročné období eventuálního těhotenství nebo menstruace. Stejně tak může tělo skrze chuťové preference upozorňovat, že potřebuje doplnit živiny a to nejčastěji minerály.
Zvýšená chuť na konkrétní potraviny a přejídání mohou rovněž indikovat chyby ve stravování, kterých jsme se dopouštěli ve folikulární fázi. Položte si pár jednoduchých otázek a upřímně si na ně odpovězte: Jak pravidelně jíte? Nevynecháváte snídani? Nedržítre striktní dietu a neomezujete příliš kalorický příjem? Spíte dostatečně dlouho? Pravidelně sportujete? Jak jste na tom se stresem? Pijete alkohol?
Pamatujte, že i když si to během měsíce možná neuvědomujete, tělo nezapomíná a dluhy za chyby ve stravování a špatný životní styl si rádo bere zpátky právě v období před menstruací. Zvýšené konzumaci jídla se proto nemusíte striktně bránit, ale nezdravé potraviny nahraďte zdravějšími volbami, díky kterým tělo doplní potřebné látky.
Připravte se na chutě a vytvořte si plán
Jelikož už víme, co se s námi pravidelně před začátkem menstruace děje, je dobré mít po ruce záchranný plán:
- Naplánujte a navařte si jídlo dopředu (včetně zdravých dezertů) nesáhnete tak po nezdravostech, když na vás přijde hlad.
- Eliminujte sladkosti, přesolené a vysokokalorické potraviny ze svého dosahu, protože co nevidíte a nemáte doma, to nesníte.
- I mimo domov mějte po ruce vždy něco drobného k zakousnutí, nepodlehnete tak nekontrolovatelným vlčím chutím.
Poraďte si s chutěmi při PMS a dopřejte tělu, co potřebuje
Věnovat pozornost potřebám svého těla v tomto období je klíčové, ale ne vše, o co si naše tělo říká mu prospívá. Mnohé z potravin a chutí po kterých bažíte jsou viníkem nadýmání, zadržování vody, výskytu akné, bolesti hlavy a celkového zhoršení mentálního i fyzického stavu počas PMS.
Nahraďte rafinovaný (zpracovaný) bílý cukr, sůl, nasycené mastné kyseliny a fast food plný konzervantů a kalorií zdravějšími alternativami a dostaňte žravost pod kontrolu následujícími opatřeními:
Upravte jídelníček
- Jednoduché a rafinované cukry nahraďte komplexními sacharidy s nízkým glykemickým indexem (celozrnné výrobky, ovesné vločky, batáty, hnědá rýže, luštěniny, quinoa, pohanka).
- Místo sladkostí dejte přednost čerstvému, sušenému nebo lyofilizovanému ovoci bez přidaného cukru a konzervantů.
- Nezdravá sladidla vyměňte za med, datlový, ječný nebo rýžový sirup, panelu, kokosový cukr či stévii.
- Při chutích na čokoládu si vyberte kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládu.
- Snižte příjem soli a nahraďte ji kořením a čerstvými bylinkami (snížením soli se zmírníte nadýmání a zavodnění organismu).
- Nasycené mastné kyseliny (živočišné tuky) vyměňte za zdravé nenasycené mastné kyseliny (oříšky, semínka, avokádo a za studena lisované panenské oleje).
- Vylučte alkohol a kofein a dejte přednost kvalitnímu zelenému čaji který obsahuje L-Theanin působící proti úzkosti, depresím, nespavosti a zhoršení kognitivních funkcí.[11]
- Zvyšte příjem bílkovin (libové maso, ryby, mořské plody, kysané mléčné výrobky, oves, quinoa, pohanka, luštěniny), které zajistí delší pocit sytosti.
- Zvyšte příjem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny, oves, žito a ječmen, hnědá rýže).
- Jezte menší porce vícekrát za den.
- Dodržujte pitný režim.
TIP: Při chutích na čokoládu si ji můžete dopřát i ve formě lahodné horké 70% čokolády jemně doslazené sušenou třtinovou šťávou.
Nezapomeňte na kvalitní doplňky
- Přidejte esenciální polynenasycené mastné kyseliny z rostlin a ryb známé jako omega 3 (kyselina alfa-linolenová ALA; kyselina eikosapentaenová EPA a kyselina dokosahexaenová DHA), které působí proti úzkosti, depresivním stavům, nervozitě a nedostatku koncentrace.[11]
- Suplementujte minerály v chelátových formách a to zejména vápník, hořčík, železo a chrom. [12, 13, 14, 15, 16, 17]
- Doplňte vitamíny v liposomální formě, zejména B6 a D3. [15,16,18]
- Přidejte doplňky obsahující L-Tryptofan (prekurzor serotoninu za účasti B6) a potraviny které jej obsahují (krůtí maso, mléčné výrobky - cottage, kešu, dýňová semínka, mungo fazolky, tuňák, banány, špenát, chřest a j.). [9]
- Vsaďte na přírodní relaxanty a neurotonika abyste nepodlehli emočnímu jedení (kozlík lékařský, heřmánek pravý, třezalka tečkovaná)
TIP: Vitamín D3 doplňte ve vysoce vstřebatelné liposomální formě v kombinaci se synergicky působícím vitamínem K2 a hořčíkem.
Životní styl a pohybový režim
- Věnujte se mírné fyzické aktivitě alespoň 30 minut denně (chůze, jogging, kolo, plavání, tanec, jóga, tchaj-ti, qigong).
- Meditujte.
- Hýčkejte se – dopřejte si masáž s pečujícím ženským olejem, zajděte do wellness nebo do sauny.
- Buďte co nejvíce na čerstvém vzduchu a na slunci.
- Rozptylte se například setkáním s přáteli, čtením dobré knihy, sledováním filmu či sexem.
- Dopřejte si dostatek spánku (alespoň 8 hodin) a ukládejte se ke spánku v pravidelný čas (nejpozději mezi 22. a 23. hodinou).
Dodržováním těchto opatření se úspěšně vyhnete kolísání krevního cukru, prudkým výkyvům nálad, letargii, ztrátě motivace, únavě, úzkosti a smutku z poklesu hladin serotoninu a dopaminu a zároveň se vyhnete neovladatelné žravosti.
Jak to máte se žravostí během PMS vy? Dokážete odolat, nebo podlehnete? Zvládnete díky informacím z článku příští PMS s přehledem, nebo máte další dotazy? Sledujte Goodie blog a Instagram @Goodieczech, kde se budeme tématu ženského zdraví nadále věnovat a chystáme zde i další bonusový obsah.
Buďte u toho a společně s dalšími ženami budete inspirací pro další témata okolo ženského zdraví i vývoj unikátních funkčních produktů.
- Epidemiology of Premenstrual Syndrome (PMS)-A Systematic Review and Meta-Analysis Study, 2014 Feb.
- https://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2001/02/02.pdf. 2001 Feb.
- Negative Mood Is Associated with Diet and Dietary Antioxidants in University Students During the Menstrual Cycle: A Cross-Sectional Study from Guangzhou, China. 2019 Dec.
- A premenstruális szindróma és a szerotonerg funkciók összefüggései” [Neurochemical background of the premenstrual syndrome: the role of the serotonergic system]. 2004 Oct.
- Pathophysiology of premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder. 2012 Jun.
- Premenstrual Syndrome. 2023 Jul.
- Potential role of insulin on the pathogenesis of depression. 2020 Apr.
- Eating 'Junk-Food' Produces Rapid and Long-Lasting Increases in NAc CP-AMPA Receptors: Implications for Enhanced Cue-Induced Motivation and Food Addiction. 2016 Jul.
- Insulin sensitivity, food intake, and cravings with premenstrual syndrome: a pilot study. 2012 Apr.
- Evaluation of the effect of omega-3 fatty acids in the treatment of premenstrual syndrome: "a pilot trial". 2013 Jun.
- Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. 2019 Oct.
- Chromium supplementation for menstrual cycle-related mood symptoms. 2013 Dec.
- Effect of calcium on premenstrual syndrome: A double-blind randomized clinical trial. 2017 Jan.
- Beneficial Role of Calcium in Premenstrual Syndrome: A Systematic Review of Current Literature. 2020 Sep.
- Effect of Combined Use of Calcium and Vitamin B6 on Premenstrual Syndrome Symptoms: a Randomized Clinical Trial. 2016 Mar.
- Evaluating the effect of magnesium and magnesium plus vitamin B6 supplement on the severity of premenstrual syndrome. 2010 Dec.
- Genetics of Iron Metabolism and Premenstrual Symptoms: A Mendelian Randomization Study. 2021 Jul.
- Vitamin or mineral supplements for premenstrual syndrome. 2018 Jan.