Se začátkem nového roku jsme všichni plní euforie a motivovaní k vysokým cílům. Cítíme se skvěle a dáváme si předsevzetí. Býváme na sebe ale příliš přísní, a tak je většinou po pár dnech vzdáváme. Co si tentokrát stanovit mety dosažitelné?

Vybrali jsme několik novoročních předsevzetí, která dopomohou ke zdravějšímu já a přitom jsou splnitelná pro každého z nás. 

10-tipu-na-novorocni-presevzeti


Velké změny jsou většinou dlouhá cesta. Pokud se chceme cítit fit dlouhodobě, stačí dělat drobné kroky – jednoduché, zvládnutelné a udržitelné pozitivní změny, díky kterým na sebe budeme hrdí. 

#1 Spánková rutina

Asi se shodneme, že spánek je prima. Mít v něm zaběhnutou rutinu a spát každý den ve stejný čas, ovšem zase tak samozřejmé není. Jedním z našich předsevzetí tedy může být, že si ve spánku uděláme pořádek. Dospělý člověk má spát optimálně 7–8 hodin. Pokud se nám to nedaří, ohrožujeme své motorické funkce i nervový systém. 

Tip: Máte-li se spánkem potíže, nahlédněte do naší kategorie Spánek.

Zajímavost: Bylo prokázáno, že lidé, kteří spí průměrně méně než 6 hodin nebo naopak více než 9 hodin denně, přibívají na váze dvojnásobně rychleji než ti, co spí v optimálním intervalu. 

#2 Pravidelný sex

Stanovit si do nového roku ideální množství sexu a snažit se ho dodržovat, to zní možná trochu úsměvně. Sex má ale tolik fyzických i psychických benefitů, že dává smysl ho plánovat a chtít ho mít pravidelně. Snižuje krevní tlak, zlepšuje spánek a potlačuje stres, takže od nového roku sex alespoň 3x týdněŽe nemáte partnera? Nevadí! A když chybí chuť, zkuste naši macu.

#3 Pitný režim 

Pro někoho jistá záležitost, pro jiného věčný problém. Že jsme správně hydratovaní poznáme podle barvy naší moči (měla by být průhledná). Když budeme dostatečně pít, nejenže udržíme v pořádku všechny naše biologické funkce, ale také snížíme pravděpodobnost, že se žízeň přemění na hlad. Doporučujeme si stáhnout připomínací aplikaci a pití na cestách si zpříjemnit třeba naší krásnou Good karma lahví

#4 Více času na sebe

Je toho tolik, co musíme stihnout a čas rychle utíká. Zanedbávat sami sebe je ale ta největší chyba, kterou nám život může pekelně spočítat. Péče o sebe nemusí být časově náročná, i když někdy vyžaduje plánování. Jednoduchá může být i co se konkrétních aktivit týče – jednou týdně si zajít do bazénu / na oblíbenou lekci jógy, věnovat si volné večery, například připravováním zdravého jídla, nebo pravidelně chodit do přírody.

#5 Zkrácení času koukání do obrazovky 

Je to taaak těžké, ale přitom pro tělesnou a duševní pohodu tolik přínosné! Na telefonech a počítačích visíme při práci i ve volném čase. Modré světlo z obrazovek nám ale rozhazuje cirkadiánní rytmy a přílišná konzumace obsahu sociálních sítí vede k depresím, úzkostem a pocitům osamělosti. Zkusme s tím letos pohnout lepším směrem a více než digitálně žít raději doopravdy. 

#6 Pravidelný nákup potravin 

Vyvážená a na nutrienty bohatá strava je pro spokojený a zdravý život nezbytná. Jak ale správně jíst, když máme povětšinou prázdnou lednici? Pakliže je to i váš případ, dejte si předsevzetí, že určitý den v týdnu bude nákupní. Mít po ruce vše k přípravě chutných a výživných jídel je pro zdravý životní styl zcela zásadní, a přitom k tomu není třeba mnoho - pouze jeden větší nákup týdně

#7 Lepší produkty pro osobní péči a domácnost 

Tohle předsevzetí je obzvlášť prima a skoro vůbec nebolí (ve většině případů ani naši peněženku). Pořiďte si více přírodní drogerie a čisticích prostředků, protože to, čím se obklopujeme, výrazně ovlivňuje naše zdraví. Vytvářejme si tedy prostředí, v němž nebude nebezpečná chemie. 

Tip: Za celý dlouhovlasý tým Goodie doporučujeme zejména naše tuhé šampony, které na rozdíl od těch běžných neobsahují žádné chemikálie, takže nenarušují produkci estrogenu ani hormonální rovnováhu. 

#8 Méně sedět, více se hýbat 

Většina z nás sedí více, než je zdrávo. Může za to sedavý způsob zaměstnání (nebo studia), stejně jako únava, která na nás padá čím dál častěji, a to nejen, když povinnosti skončí, ale vlastně naprosto kdykoliv během dne. Předsevzetí méně sedět přitom nemusí být nedosažitelné. Například si řekněme, že po každé prosezené hodině 5 minut postojíme, nebo že na obědy budeme chodit pěšky, a když příležitost dovolí, místo použití výtahu vyjdeme schody

Tip: Chybí vám energie? Zkuste některé z výrobků v našem výběru zde.

#9 Jíst více nezpracovaných potravin

Jestli je něco, co opravdu markantně ovlivňuje zdraví každého z nás, pak je to jídlo. Přitom jíst potraviny ve své základní podobě je dnes velmi jednoduché a udržitelné. Jak na to? Když třeba nejste zvyklí jíst zeleninu, začněte tak, že každý den sníte alespoň jednu porci toho druhu, jenž vám chutná nejvíce. Právě jídelníček vyváženě poskládaný zejména ze zeleniny, ovoce, ořechů, semínek, celozrnných výrobků a masa poskytuje tělu optimální množství živin, díky kterým můžete shodit nadbytečná kila, vyrýsovat postavu, zlepšit trávení nebo třeba posílit obranyschopnost organismu.

#10 Trávit více času venku

Týden utekl jako voda a my máme pocit, že jsme skoro neviděli nebe? Ano, i to se stává. Pokud si jste vědomi toho, že spíše než venku trávíte čas uvnitř, zkuste to změnit. Pobyt na čerstvém vzduchu (i městském) zlepšuje náladu a má pozitivní vliv na naše fyziologické funkce. Super je procházka venku během polední pauzy, pěší turistika o víkendu nebo obyčejné posezení na lavičce v oblíbeném parku. I to se dá plánovat a odškrtávat jako splněné předsevzetí.



Dávejme si realistické cíle a vymaňme se z cyklu let, kdy se nám novoroční předsevzetí nedařila. Buďme na sebe hodní, snažme se být uvědomělí a zdraví se dostaví. 



Autor: Lída Dubinská
Tisk