„Začalo to nenápadně. Prostě jsem si pár dní za sebou dala trochu čokolády. Občas taky zákusek, jindy slazené pití. Uběhla nějaká doba a mně došlo, že sladké jím skoro každý den. Z různých důvodů chci omezit příjem cukru, ale vážně mi to dělá problém.“

Něco podobného mi před časem povídala kamarádka. Přiznám se, že i já mám období, kdy jím sladkého více a vnímám, že je nutné ubrat. Třeba zrovna teď. Pokud i vás honí mlsná, pojďte načerpat pár tipů, jak s tímhle nutkáním zatočit! 

Cukr, bílý jed?! 

Tady většinou nejde o živiny. Tu touhu pohání náš mozek. Je to bažení po odměně, nikoliv potřeba těla. Když si dáme jedno sousto, vychutnáme si ho a přestaneme, je to naprosto v pořádku. Pokud si ale kousneme a pak v totální extázi sníme všechno sladké, na co přijdeme, to už fajn není. Stejně jako když máme nutkavou chuť každý den. Zavání to závislostí. Jak je známo, cukr navíc přispívá k obezitěcukrovce 2. typusrdečním chorobámzubnímu kazu a také k řadě autoimunitních onemocnění. Nápad skončit s konzumací přidaného cukru je rozumný. 

Takže jak přestat jíst sladké...

Otevřeme-li Google, množství metod nás tak vyděsí, že si radši dojdeme pro další zákusek. Na všechny nefunguje totéž, přesto jsem dala dohromady 8 možností, které se zdají být logické a snesitelné

1 Sáhněme po ovoci – Ovoce je plné výživných látek, ale také cukru! Pojídání ovoce proto pomáhá spojit dobré s užitečným – sladkosti je dáno za dost, a navíc tělo plesá přísunem nutrientů. Ale chápu – hlava může mít pocit, že to není ono. Pak doporučuji sladké plody namočit do nějakého chutného ořechového krému. Taková dobrota se totiž už za odměnu počítá!  

2 Poddejme se chutím – Přiznám se, tahle možnost se mi líbí, ale vnímám ji jako náročnou. Už je to zase tady, chceme si dát něco dobrého? No tak si dejme! Ale vyměňme kvantitu za kvalitu. Stačí pár soust nějaké excelentní dobroty – třeba prvotřídní čokolády. Přemáhání se vyplatí, stejně jako zkoušet plánovat dny, kdy si sladkost dovolíme. Třeba jednou až dvakrát týdně, ne každý den. 

BANANA BREAD 140 g

Chutě můžeme uspokojit i zdravější cestou – třeba datlemi namočenými v ořechovém krému.

3 Buďme tady a teď – Občas se mi stává, že něco často dělám, a přitom to dělat nechci. Vyplatilo se mi být bdělá a pozorná. Když ten okamžik nadejde, snažím se si toho všimnout a svoji aktivitu zastavit. Když si přítel ke kávě objednává dortík, mám tendenci si ho bez rozmyslu poručit také. Ale ne! Když víme, jaké máme cíle, snáze se odolává. Jenom s tou ,,přítomností“ to bývá těžké… 

4 Utečme chutím – ,,Utíkej, Foreste, utíkeeej!“, jo, právě takhle můžeme zareagovat, když to na nás přijde. Je to dopamin, hormon štěstí, který se nám po soustu něčeho dobrého uvolní. A je to endorfin, jiný ,,šťastný parťák“, jenž nás oblaží a chutě zažene, když se místo pojídání dobrot rozhodneme vyběhnout ven. Chce to odříkání, chce to disciplínu, ale ten pocit vítězství je pak doslova dvojitý!  

5 Zelené superpotraviny – Předcházet chutím na sladké pomáhá pravidelná konzumace zelených superpotravin, zejména chlorella. Pokud vás to zajímá, doporučujeme vyzkoušet. Pokud váháte a ptáte se proč, doporučujeme přečíst článek ZDE.

CHLORELLA 150 g

6 Dejme si horkou sprchu – V době rapidně se zdražujících energií to možná není ta nejvýhodnější rada, ale účinná je určitě. Někteří cukerní závisláci svůj zlozvyk překonali právě díky horké vodě. Pozor, ta sprcha musí být opravdu horká. Ne tak, aby byla nepříjemná či nám spalovala kůži, ale zkrátka hodně. Doporučuje se nechat si vodu téci přes záda a ramena a strávit tak 5 – 10 minut. Chutě prý odezní.

MANDLE NATURAL 500 G
Účinnou náhradou sladkého jsou i nejrůznější ořechy.

7 Hydratujme se – Hydratace v podobě pití vody má nespočet výhod, například podporuje metabolické procesy a zkrášluje pleť. Ale nejen to. Možná to zní zvláštně, ale my lidé si často pleteme žízeň s hladem. Takže než si dáme něco dobrého, vypijme láhev vody a teprve potom pozorujme, jak se cítíme. Je možné, že se chuť zmírní nebo úplně odezní. 

8 Dopřávejme si kvalitní spánek – Může se to zdát nesouvisející, ale podle odborníků množství spánku přímo koreluje s chutí na cukr. Lidé s nedostatkem spánku prý prokazatelně více touží po slazených jídlech. Asi to známe – špatně se nám spalo, energie chybí, doženeme to tedy kofeinem a něčím na zub. Krátkodobě to funguje, dlouhodobě to ale zavání problémy. Proto se vyspěme a vliv spánku sledujme.



Jak to máte vy? Bojujete s cukrem? Pokud se vám už něco osvědčilo, oceníme vaše komentáře. Vězte ale, že nás v tom je hodně! 



Autor: Lída Dubinská
Tisk