Každý jistě známe první pomoc při střevní chřipce – živočišné uhlí. Už méně z nás ale ví, že v současné době je daleko účinnější a čistší variantou aktivní rostlinné uhlí. Jeho mnohostranné využití z něj dělá nepostradatelného pomocníka v domácnosti. A pokud dáváte přednost cenově dostupným, ale zároveň účinným produktům, určitě si aktivní uhlí oblíbíte.

Výroba

Aktivní uhlí je získáváno kalcinací skořápky kokosového ořechu při teplotách 200-300 stupňů celsia. Dále dochází k tepelné aktivaci za přítomnosti vodní páry, při které se teplota pohybuje mezi 900-1000 stupni. Vzniká tak uhlí, které je díky velkému množství rozdílných pórů výborným adsorbentem - na rozdíl od živočišného uhlí, které látky absorbuje. Pro tuto vlastnost je aktivní uhlí známé jako bojovník proti akutním průjmům a intoxikacím, protože zabraňuje vstřebávání jedovatých látek do organismu.

Co je adsorbent? Adsorbent je látka vázající látky z roztoku. Takto navázané látky se nevstřebávají, ale společně s adsorbční látkou se vylučují z našeho těla ven.

Složení

Aktivní  uhlí je 100% přírodní, čistý a rostlinný produkt, vyrobený ze skořápek kokosového ořechu.

Využití

1. Lékařství

Jak jsme již zmínili, tento druh uhlí má neopomenutelné zásluhy coby lék na problémy s trávením. Kromě akutních případů ho můžeme použít preventivně, pokud víme, že naše tělo čeká zápřah v podobě nezdravého stravování (například u štědrovečerní večeře apod.). Působí při otravách nejen jídlem, ale i při bodnutí hmyzem nebo dokonce hadím uštknutí.

2. Detoxikace

Obecně se uvádí, že 1g aktivního uhlí 30 min. před jídlem a 1g hned po jídle značně redukuje plynatost a další trávicí potíže. Pokud ho budeme takto užívat při snídani, obědě a večeři (6x denně) po dobu 1-2 týdnů, naše tělo se bude detoxikovat. Tento způsob očisty je nazýván Černý detox a je prováděný především pro očistu střevních klk. Při detoxikaci je ale nutné mít na mysli, že pouhá očista od projevů nesouladu nestačí. Vždy je nutné poznat příčiny problémů a pracovat přednostně na nich. Dále je nutné vědět, že aktivní uhlí nejen že odstraňuje těžké kovy (olovo, hliník ad.), škodlivé a radioaktivní látky, ale také adsorbuje některé léky, které se běžně užívají. Patří mezi ně například antikoncepce, aspirin, penicilin ad.

Obecně platí, že se vnitřní užívání aktivního uhlí nedoporučuje dětem do 3-4 let. 

3. Potravinářský průmysl

Pro svou černou barvu je aktivní uhlí využíváno jako rostlinné barvivo. Pomocí uhlí se také vyrábí pitná voda.

4. Kosmetika

  • Pleť

Aktivní masky, mýdla, peelingy. Prášek z aktivního uhlí perfektně čistí, redukuje přebytečný maz, ale současně vyživuje i pokožku smíšenou a vysušenou. Buďte opatrní při nanášení na extrémně citlivou nebo nemocnou pleť. Čistící procesy mohou kůži podráždit.

  • Zuby

Pokud na mokrý kartáček nasypeme trochu prášku, výborně tak odstraníme plak a usazeniny z jídla. Zuby se zbaví vnější pigmentace a jsou viditelně bělejší. Aktivní uhlí také potlačuje zápach z úst.

  • Šampón

Přidáním uhlí do šampónu (nejlépe domácí výroby) zvyšujeme čistící vlastnosti. Doporučujeme ho například přidat do připraveného šampónu z jílu, který je velice snadný na výrobu (viz. článek o jílech). Takto připravená směs redukuje přebytečný maz, aniž by vysušovala pokožku hlavy a účinně odstraňuje zbytky stylingových přípravků.