Denně se prý na světě vypije 2,25 miliard kávových šálků. Taky patříte mezi ty, co kávu často pijí, ale vlastně o ní nic neví? Pojďme to společně tímhle článkem změnit! 

Seznamte se s kávovníkem

Káva podle staré legendy pochází z Etiopie, konkrétně z oblasti Caffa. Tamější pasák koz si v dávných dobách všiml, že jsou jeho zvířata po pojídání zvláštní rostliny mnohem aktivnější. Objevil tak kávovník a jeho blahodárné účinky.  Kávovník je ovocný strom plodící peckovice. Ve spojitosti s kávou mluvíme o zrnech, zrna jak je známe jsou ale ve skutečnosti pecky kávových třešní. Určitě jste slyšeli o arabice robustě. Jsou to druhy kávovníků. Arabica pochází z kávovníku arabského, robusta z kávovníku statného

Káva kyselá nebo hořká 

Jak to, že káva chutná různě? Ovlivňuje to druh kávovníku, z něhož konkrétní zrna pochází. Nejsme baristé, nebudeme zacházet moc daleko, ale jako základní se hodí vědět:

Kyselost - ARABICA

Arabica tvoří asi 75 % světové produkce kávy. Její hlavní vlastností je lahodná chuť a typicky různá míra kyselosti. Různým křížením arabiky vznikají její poddruhy a ty pak vynikají různými chuťovými podkresy, třeba lesním ovocem, ořechy apod. Arabica je náročná na pěstování, vyžaduje teploty kolem 20°C a sklízí se až po šesti letech růstu. Sbírá se ručně. Zrnka se vyznačují zelenou barvou s namodralým odstínem a křivou rýhou. Pěstuje se především ve Střední a Jižní Americe, v Africe a v Austrálii. 

Hořkost - ROBUSTA

Robusta je chuťově robustní. Její chuť je plná a velmi hořká. I ona se ale mísí a kříží, a je základem pro jemnější poddruhy kávy. Narozdíl od arabiky není tak náročná na pěstování, sklízí se už po dvou letech. Sbírá se strojově.  Její zrnka mají uprostřed rovnou rýhu a jsou světle zelená s nahnědlým nebo našedlým odstínem. Pochází z Jižní Ameriky, kde se i nadále vydatně pěstuje, ale najdeme ji i v Asii, např. ve Vietnamu. 

Vyváženost - MIX

Málo kdy  pijeme jenom jeden druh kávy. Její kyselost nebo hořkost by byla tak výrazná, že by se pravděpodobně nedala pít, a proto se arabica s robustou míchá. Podle chuťové preference proto volte vyšší podíl jedné nebo druhé. 

Káva a účinky pro zdraví

Chutná, voňavá, ale i zdravá, taková je kvalitní káva. Samozřejmě když se pije v rozumném množství. Komplikace způsobuje kofein, kterého bychom denně neměli přijmout více než 400 mg, což odpovídá tak 3 až 4 šálkům kávy. Teď ale k těm účinkům – káva stimuluje mozek, to je neoddiskutovatelný klad kofeinu. Tělu dodává antioxidanty, obsahuje jich zhruba 200 druhů. Potlačuje také sklony k depresi, což je podpořeno i její vůní. Za zmínku stojí také skutečnost, že podporuje sportovní výkony. Její složky podporují mysl i ,,nakopávají” tělo, a tak si ji s oblibou před výkonem dávají třeba běžci. Co je nesmírně důležité – káva podporuje trávení. Žaludek se díky ní totiž snáze vyrovnává se zkonzumovanou stravou. 

2 zdravotní zajímavosti, u kterých je dobré zpozornět.

  • Káva by se měla pít alespoň hodinu po jídle. Proč? Protože na sebe váže železo, a tím zhoršuje a zpomaluje trávení, pokud se vypije bezprostředně. Ideální je dát si kávu před jídlem, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv a žluči. 

  • Velkým a dávno vyvráceným mýtem je, že káva dehydratuje. Není to tak, v rámci pitného režimu ji normálně zařazujme do svého příjmu (ale kafíčka samozřejmě nesmí být jediné, co pijeme).  

Kávu? Nabídněte si nejen ji! 

Zdravé věci jsou něco pro nás, však nás znáte. Ani kávu a s ní spojené radosti jsme proto nevynechali z našeho sortimentu. 

Máte ji rádi kvalitní, zrnkovou? Vyzkoušejte některou naší, praženou v malé rodinné pražírně na jihu Čech. Veškerá produkce této pražírny je výsledkem sociálního podnikání, zaměstnává totiž osoby se zdravotním hendikepem.

Pochutnejte si na některé z našich káv!

  • Gold Blend Espresso  - směs arabiky (82 %)  a robusty (18 %) - hladká chuť, střídmá kyselost, bohatá créma;

  • Columbia Supreme - jednodruhová arabika se střední intenzitou ,,těla” a zvýšenou ovocitostí;

  • Peru SHB Organic - arabika v BIO kvalitě vyznačující se svěží a nasládlou chutí kakaa; 

  • India Mansooned Malabar - káva druhu Mansonded - monzunová, která je zcela unikátní  svým specifickým zpracováním, jelikož je 12 - 16 týdnů vystavena větru a dešti, čímž ztrácí svou kyselost a získává vyzrálou chuť.

Lidé s vysokým tlakem nebo těhotné ženy kávu pít nemají. My pro ně máme alternativu – pampeliškový kovový nápoj Coffree, který jako káva chutná i voní. 

Milovníky kávy potěší náš ořechová krém Káva složený z bio kávy, mandlí a datlí. Je tak dobrý, že bývá velmi často vyprodaný, třeba v době psaní tohoto článku…

A abychom nezapomněli! K pití kávy i jiných horkých nápojů se skvěle hodí náš krásný a ekologický Good karma mug.



Káva není po ropě druhou nejcennější komoditou jen tak. Ať vám její pití dělá jenom dobře!



Autor: Lída Dubinská
Tisk