Tašky, lahve, kelímky a brčka. Právě tyto předměty (či spíše jejich obrovská spotřeba) podnítily v roce 2011 vznik australské iniciativy Plastic Free July. Už je to 9 let a k ekologickým otázkám se přistupuje o poznání odpovědněji, pořád je ale co zlepšovat. Den každého z nás se skládá z velkého množství malých voleb. Každá z nich může přispět k zelenější planetě a snížení spotřeby plastů. Existuje spousta alternativ, které jsou k naší planetě laskavé, a tento článek o nich mluví. 

Nákupní rozhodnutí ovlivňují stav prostředí. Toho lokálního rozhodně, ale snaha se počítá i v celosvětovém měřítku. My v GOODIE nejsme zero waste, ale červenec vnímáme jako další podnět pro rozvíjení naší zelené cesty. Zde je několik oblastí, které vnímáme jako klíčové:

Nákupy bez plastů

  • Opakovaně použitelné tašky – Jednu mít vždy u sebe v batohu nebo v kabelce, více jich mít vždy v autě, až vyrazíme na velký nákup. Občas sice zapomeneme, ale dobrý pocit zůstává. 

  • Látkové pytlíky místo plastových – V podobném duchu jako výše. A když už plastový sáček, potom ho uschovat a použít znovu a znovu. 

  • Nákup od drobných prodejců – U farmářů na trzích, v menších krámcích i bezobalových obchodech. Podpoříme drobné podnikatele a ještě více ovlivníme, jak a v čem zabalený produkt si odneseme. 

Jídlo na cestách

  • Balená voda a jiné nápoje – Stop plastovým lahvím. Nejen, že zatěžují planetu, ale ohrožují i naše zdraví a nápoj z nich ani dobře nechutná. Pěkná ekologická lahev šetří planetu i peníze. Třeba ta naše

  • Do kavárny s vlastním hrnkem – Plastová víčka z jednorázových obalů na teplé nápoje zanechávají obrovskou ekologickou stopu. Řešením je vlastní nádoba. Nám i našim zákazníkům se osvědčil Good karma mug.

  • Příbory – Když jídlo nebo nápoje z restaurace s sebou, tak bez příborů i brček. I malé množství se počítá, natož v červenci. Na domácí použití potom doporučujeme tato brčka.

  • Skleněné nádoby pro přenos – Většina restaurací zabalí jídlo i do vlastních přepravek. I zde můžeme upřednostnit sklo před plastem, a použít např. sklenice od zavařenin nebo od našich ořechových krémů.  Vejdou se do nich i svačinky nachystané doma.

Úklid a kosmetika bez plastů

  • Tuhá mýdla a šampony – Většinou jsou z přírodních materiálů, krásně voní a jejich obal je tvořen plastovou krabičkou nebo pouze papírem, jako u těch našich

  • Komplexní přístup k výběru kosmetiky – Nakupujeme kosmetiku vyrobenou z přírodních produktů, balenou ve skle nebo vůbec nebalenou. V plastu nemusí být pleťová maska ani balzám na rty

  • Čisticí prostředky – Takový roztok s vodou a octem vydá účinkem za mnoho prostředků v plastových obalech. Psali jsme o tom i samostatný blogový příspěvek - Zbavte se zbytečné chemie – Úklid  s přírodními pomocníky

  • Dřevění pomocníci – Kartáček na zuby nemusí být z plastu (ten náš má i krásný cestovní obal), stejně jako mýdlenka nebo hřeben. Volba je vždy na nás, ale možnosti existují. 

Etický šatník

  • Přírodní vlákna – Velké množství oblečení se vyrábí ze syntetických vláken, obsahujících plast. Vhodnější je oblečení z přírodních vláken, jako je konopí a vlna. 

  • Z druhé ruky – Dobrý úlovek ze second-handu potěší více než z obchoďáku. Obchody prodávající pomalou módu z udržitelných materiálů častokrát razí všeobecně zelenou filozofii, a dbají na sníženou spotřebu plastů nejen při balení věcí do tašek. 

Další tipy na závěr

  • Kompostování – Je to moderní a mimořádně prospěšné. Kompostace potravinového odpadu navíc šetří spotřebu pytlů na odpadky. 

  • Není plast jako plast – Vždy je to past, ale někdy rozložitelný. Degradabilní plasty v sobě mají přísadu urychlující rozklad, kompostovatelné plasty se zase rozkládají skutečně rychle. 



Když se vědomě rozhodneme omezit používání plastů, pozitivně ovlivníme naši planetu, poskytneme příklad pro lidi kolem a inspirujeme ostatní, aby také provedli změnu. Pojďte do toho s námi!