Maca je rostlina z Peru, kterou tam pěstují ve velmi vysokých nadmořských výškách. Její historie sahá až do Incké říše. Tvrdí se, že podporuje sexuální výkonnost, plodnost, výdrž a celkovou energii. Co maca skutečně je, kde se vzala a jaké má další potenciální účinky? 

Přežije i v extrémních podmínkách

Španělský kronikář Bernabe Cobo ji v 16. století popsal jako divoce rostoucí a drsnou rostlinu přežívající i v těch nejtěžších podmínkách. Setkal se s ní při dobyvačných výpravách ve vysokohorských oblastech And v Peru a Bolívii, kde žily kmeny Inků. Použití macy, které se přezdívá také peruánský ženšen či řeřicha peruánská, ovšem sahá asi 2 000 let zpět. Jde o kořenovou rostlinu podobnou ředkvičkám, která stejně jako ředkev nebo květák patří mezi čeleď brukvovitých.  Daří se jí i v drsném podnebí ve výšce nad 4 000 m n. m., kde žádná jiná rostlina nepřežije, vydrží silný vítr a extrémní výkyvy teplot. Ačkoliv ji lze pěstovat i v jiných klimatických podmínkách, nikdy není tak velká a silná jako vypěstovaná v Andách, odkud se ta nejkvalitnější stále dováží. 

Peruáncům ji seslal bůh Virakoča

Obyvatelé Peru tuto rostlinu dodnes uctívají a věří, že jim byla do výšky hor seslána bohem jménem Virakoča. Název Maca znamená ,,rostlina přicházející z výšin, aby posílila”. Skutečně pomáhá být odolnější vůči nepříznivému počasí a dodává energii a vitalitu. Má silné afrodiziakální účinky, díky kterým se pravděpodobně jihoamerické kmeny rychleji rozrůstaly. 

Sexuální touhu zvyšuje po více než 2 000 let. Kromě toho je známá svou schopností dodávat energii a duševní jasnost.

Účinky kořene maca

Chemicky obsahuje kořen maca významné množství aminokyselin, sacharidů a minerálů včetně vápníku, zinku, hořčíku, železa a také vitaminy B1, B2, B12, C a E.  Používá se k různým účelům a její uživatelé mají tendenci ji přiřazovat význam podle svých individuálních potřeb. Jelikož se řadí mezi superpotraviny a přírodní adaptogeny, spektrum jejích účinků je skutečně široké.

Adaptogen je pojem pro rostlinné produkty zvyšující odolnost organismu proti stresovým situacím jako je zranění, úzkost, tělesná únava či nepříznivé vlivy vnějšího prostředí. Zlepšují schopnost odolávat změněným podmínkám (adaptovat se). Chcete si o nich přečíst více? Přejděte na další článek zde

Jak může maca prospět ženám:

  • působí stimulačně,
  • pomáhá s PMS,
  • ulevuje od příznaků  menopauzy,
  • sexuálně stimuluje, 
  • harmonizuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, 
  • zvyšuje výdrž a sportovní výkon.

Její přínosy na sobě mohou pocítit i muži:

  • dodává energii,
  • pomáhá najít ztracené libido, 
  • podporuje plodnost, 
  • stimuluje fyzickou a emoční pohodu, 
  • regeneruje svalstvo. 

Maca má jemnou, i když velmi specifickou nasládlou oříškovou chuť. Vůní připomíná karamel.

Jistota kvality – Maca od GOODIE

Existují tři hlavní odrůdy Macy  žlutá, červená a černá, přičemž žlutá je na komerčním trhu nejoblíbenější. Černá maca je označována jako nejvzácnější. V rámci těchto tří odrůd existuje až 40 dalších variant. Naše maca je na českém trhu unikátní a představuje spojení 4 odrůd – žluté, červené, černé a fialové. Dodáváme ji v BIO a RAW kvalitě zaručující maximální kvalitu všech bioaktivních látek. 

4 odrůdy macy v jednom balení a práškové podobě.

Maca 4x Power Bio 140 g

Když prášek nechutná, kapsle je efektivním řešením. 

Maca kapsle 4x Power BIO 150

Pro gurmány a milovníky nevšedních chutí je tu alternativa kavárenských nápojů.

Macaccino 120 g



Autor: Lída Dubinská
Tisk