Rozhodli jste se začít věnovat pozornost péči o vaši pleť? Máme pro vás základní informace, které byste měli vědět než začnete. Nejdůležitější je umět rozeznat typ pleti.

Existují čtyři základní typy pleti. Normální, smíšená, mastná a suchá. Vše ostatní jako je citlivá pleť, problematická, zralá nebo dehydratovaná je pouze stav pokožky, nikoli typ.

Typ pleti se nám v průběhu života může změnit a to v důsledku nejen věku, ale u žen i v důsledku hormonálních změn (porod, menopauza). Nestává se to za život moc často, ale přeci jen může. Zatímco stav pleti je aktuální problém se kterým pokožka bojuje. Může se jednat o akné, jizvy, vrásky, ale například i dehydratace pokožky. Stav pleti se dá změnit, právě zvolenou péčí.

Pozor! Dehydratovaná pokožka je momentální stav pleti, který řešíme jiným způsobem než typ pleti. Obvykle bývá zaměňován se suchým typem pleti.

Test jak doma: jak poznat jaký typ pleti mám?

1) Nejprve si musíme obličej důkladně vyčistit. Použijte dvoufázové odlíčení, které jako jediné dokáže odstranit veškeré bakterie, make-up i zbytky SPF ochrany.

2) Když máme obličej čistý, necháme pleť bez jakéhokoliv namazání, nebo použití tonika či pleťové vody. Čekáme zhruba hodinu.

3) Po uplynutí doby začínáme cítit reakce pleti. Jsou čtyři možnosti.

a) Cítíte nepříjemné pnutí, táhnutí. Každý pohyb pusou máte pocit že vám kůže praskne. V tomto případě máte SUCHÝ typ pleti.

b) Už po chvilce se začíná vaše plet lesknout a po hodině jste připravená na smažení řízků? Pak máte MASTNÝ typ pleti.

c) Další věc co se může nastat, je vlastně kombinace obojího. T-zóna bude klasicky mastná, bude se lesknout ( čelo, nos, brada) a tváře zůstanou v normálu nebo spíše suché, pak jste vlastníkem SMÍŠENÉHO typu pleti.

d) Poslední možnost co se může stát je, že se vlastně nestane vůbec nic. Nebudete cítit žádné pnutí, ani se nebudete nijak extra lesknout. V tom případě patříte mezi nejmenší skupinu lidí a zároveň i tu nejšťastnější a jste vlastníkem NORMÁLNÍHO typu pleti.

4) Jako další vám může pomoci šířka vašich pórů. Až budete mít po hodině čekání, vezměte si zrcátko a běžte se podívat k oknu na denní světlo. Pokud jsou vaše póry rozšířené, velké máte spíše mastný/smíšený typ pleti. Pokud jsou malé a naopak vidíte sem tam nějakou tu šupinku, máte suchý typ pleti.

5) Po dokončení testu a zkoumání vaší pleti nezapomeňte použít sérum nebo květovou vodu a pak následně krém nebo pečující kosmetický olej, aby pokožka dostala to, co jí během testu bylo odepřeno.

Určit typ pleti je důležité hlavně pro sestavení denní beauty rutiny. Podle toho si budete vybírat produkty a uvidíte, že změny přijdou již po pár dnech.


Líbí se vám článek? Zajímalo by vás, jak pečovat o konkrétní typ pleti? Dejte nám vědět a my přichystáme ve spolupráci s Kačí.



Autor: Kateřina Routová
Tisk