Ještě jste neslyšeli o blahodárných účincích jílu? Přitom je pro své úžasné vlastnosti využíván již od nepaměti. Jedná se o horninu starou miliony let, která je tvořena z důležitých minerálů. Ty mají schopnost na sebe vázat škodlivé látky a zároveň hýčkají naší pleť, vlasy i organismus.


Jíl je před zpracováním vystaven slunečním paprskům, které ho nejen vysušují, ale také dodávají sílu jeho léčebným vlastnostem. Už ve starověkém Egyptě věděli, že prášek z jílu působí antibakteriálně a detoxikačně. Má silné protizánětlivé účinky a je obzvlášť úspěšný v boji s akné a ekzematickou pokožkou. Škodlivé látky a bakterie jednoduše absorbuje a vytáhne z kůže ven. Dále je bohatý na stopové prvky a minerály - vápník, křemík (podporuje tvorbu kolagenu v pokožce), sodík, draslík, hořčík, zinek, velice důležitý je obsah železa. Jsou zde zastoupeny také jílové minerály - smektit, chlorit, kaolinit, illit ad. Poměry jednotlivých složek se liší dle konkrétního druhu jílu.

Víte, že? Jíl byl ve starověku součástí kosmetikcé výbavy egyptských faraonů. Byl také používán při mumifikacích? Lékaři ho dále využívali při léčbě zánětů, otoků i zlomenin.

Prášek z jílu je právem nazýván elixírem mládí, protože při pravidelném užívání viditelně zpomaluje proces stárnutí, zpevňuje naši pokožku a zmenšuje otoky pod očima. Pleť hloubkově čistí, odstraňuje černé tečky a uzavírá póry. Pomáhá redukovat celulitidu a ošetřuje strie, proto je oblíbený v těhotenství.  Dále se stará o naše vlasy – redukuje přebytečný maz, odstraňuje lupy a zpevňuje strukturu vlasu.

Jaké druhy jílů u nás najdete? Čím se od sebe vlastně liší? 

Známe několik druhů jílu, které se liší svou barvou a některými vlastnostmi. Zabarvení se odvíjí od stopových prvků a minerálních látek.

1) Marocký jíl

Tzv. rhassoul byl používán po mnoha staletí marockými ženami jako mýdlo, šampón a kondicionér. Marocký jíl prokrvuje pokožku, omlazuje ji a hydratuje. V péči o vlasy skvěle redukuje nadbytečný maz. 

2) Bílý jíl 

Bílý jíl neboli kaolin je vhodný zejména pro citlivou, suchou a zralou pleť. Vyrovnává stav u extrémně podrážděné pokožky s projevy akné a ekzému. Obsahuje velké množství vápníku.

Víte, že? Ekzém vyjadřuje naše vnitřní boje a stres? Může upozorňovat na skrytý nesouhlas se situací kolem nás. Ekzém také zrcadlí oslabená játra. 

3) Zelený jíl

Zejména australští indiáni detoxikují svůj organismus vnitřním užíváním zeleného jílu. Jeho pitím očišťují trávicí trakt, především střeva. Zelený jíl odstraňuje z těla těžké kovy, dále je účinný v boji se zmiňovanými dermatologickými problémy a v péči o pleť.   

4) Růžový jíl

Má vysoký obsah železa a pomáhá na křečové žíly, zklidňuje a čistí pokožku.

5) Červený jíl

Je nejlepší variantou pro zánětlivou kůži, extrémně vyčerpanou pleť a zároveň detoxikuje.

Domácí kosmetika u vás doma! Jak na to? 

Mnohostranné využití jílu nám dovoluje udělat si vlastní kosmetickou kúru v pohodlí domova a není na tom nic složitého:

1) Přírodní mýdlo

Jíl smícháme s vodou 1:2. Vznikne nám kašička, která perfektně čistí pleť a zároveň slouží jako antibakteriální peeling.

2) Maska na obličej

1-3 lžíce jílu smícháme s vodou. Můžeme přidat cca 3 kapky éterického oleje, který vyhovuje naší pleti. Masku necháme působit 10-15 minut ( u marockého jílu můžeme prodloužit až na 30 min.). Pleť je čistá, pevná a hydratovaná.

3) Koupel

Účinná při kožních problémech, jakými jsou lupénka, vyrážky, ekzémy. Do poloplné vany dáme jednu polévkovou lžíci. Do lázně je možné nakapat éterický olej, který zvolíte dle svého psychického rozpoložení a obohatíte tak koupel a aromaterapii. Ekzém lze také léčit jílovými zábaly.

4) Péče o vlasy

Jíl smícháme s vodou a vmasírujeme až ke kořínkům. Lze přidat trochu kokosového oleje. Vlasy jsou vyživené, nelámou se, příliš nemastí. Postupně mizí lupy.

5) Vnitřní užití

Večer nasypeme 1 lžičku do cca 150 ml vody a necháme do rána aktivovat. Ráno směs promícháme a vypijeme. Usazeninu smícháme s další vodou a dopijeme. Snídáme půl hodiny – hodinu po vypití. Doporučená kúra je 21 dní 2x-4x ročně.

  • Při překyselení organismu: 1 lžička do vody, 3 x denně před jídlem.


Pro přípravu jílu používáme nekovové lžičky a misky, které nezpůsobují energetickou neutralizaci a neoslabují důležité prvky.